Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
S rotisserií (elektrický otáčecí špíz) zažijete při grilování spoustu zábavy a vynikajících výsledků při přípravě nejrůznějších dobrot. Pokud vás už klasické grilování trochu nudí, je rotisserie ideální impuls pro nové zážitky. A nebavíme se jen o rožněných kuřatech (Je to sice taková ohraná klasika, ale pořád funguje. A je to skoro bez práce), ale i kachně, malé krůtě, velkém špízu (např. živáňská), malé kýtě (vepřové nebo jehněčí) nebo např. ananasu! Jakmile si k vašemu grilu rostisserii pořídíte, určitě vás napadne spousta dalších pochoutek, které se dají "točit".
2,5 vepřové krkovice |
2 lžíce olivového oleje |
1 lžíce dijonské hořčice |
kořenící směs Gaucho Argentina |
2,5 dcl vývaru (kuřecí, vepřový nebo hovězí) |
1 dcl jablečného džusu |
1 lžíce jablečného octa |
1 lžíce třtinového cukru |
1 lžička Worcestrové omáčky |
25 g soli |
Máme pro vás další chutné recepty |
Grilovaná krkovice s ochuceným máslem |
Grilovaná krkovice v pivní marinádě |
Nabízíme vám k vyzkoušení recept nejčastěji grilovaného masa v našich končinách a to hned v celku a v úctyhodné hmotnosti 2,5 kg. Na internetu rožněnou celou krkovici skoro nenajdete a uznejte sami, že se vám při pohledu na ty fotografie sbíhají sliny. Při absenci rotisserie je možné ugrilovat tuto dobrotu i metodou nepřímého grilování při dodržení stejných teplot a času.
Krkovici začistíme, napícháme připraveným nálevem pomocí vstřikovače marinády a necháme přes noc v lednici.
Druhý den maso vyndáme z lednice, osušíme a svážeme provázkem, aby mělo maso pravidelný tvar. Potřeme ho olivovým olejem s hořčicí a naneseme na něj rovnoměrnou vrstvu kořenící směsi Gaucho Argentina.
Potom již maso nevkládáme do lednice, ale necháme ho odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím si rozpálíme grilovací brikety a připravíme gril. Jeden komínový startér rozpálených briket rozdělíme do dvou palivových nádob po stranách palivového roštu a doprostřed umístíme hliníkovou misku. Gril necháme zahřát na teplotu 150 - 160°C. Teplotu v grilu regulujeme průtokem vzduchu pomocí spodních a horních větracích průduchů.
Maso napíchneme na rotisserii a vložíme do grilu. Grilujeme 1 hodinu a poté maso zastříkneme jablečným džusem. Postřik jablečným džusem pak opakujeme každých 30 minut a průběžně kontrolujeme vnitřní teplotu přesným a rychlým digitálním vpichovým teploměrem.
Při dosažení teploty 60°C uprostřed nejsilnější části masa otevřeme regulační otvory grilu a grilujeme při teplotě 200 °C až do doby, kdy bude vnitřní teplota masa 68 - 69°C. Celkový orientační čas grilování do dosažení cílové vnitřní teploty masa se pohybuje kolem 2,5 - 3 hodin.
Maso vyjmeme z grilu a necháme odpočinout na jehle přikryté alobalem 20 - 30 minut. Poté vyndáme jehlu a maso nakrájíme. Okapanou šťávu z hliníkové misky scedíme, provaříme a případně dochutíme a zahustíme.
Následně můžeme servírovat např. s bramborovou kaší s máslem. A jako přílohu můžete zkusit např. kimchi, geniální vitamínovou "bombu".
Video recept: BBQ 🐤kuře ve Weber Smokey Mountain | CHUŤOVÁ BOMBA 💣 ...
Video recept: 🦆Kachní prsa 🔥grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron | DELIKATESA 👌 ...
Video recept: 🐂Hovězí hrudí pomalu 🔥grilované ve Weber Smokey Mountain ...