Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Autor: Tomáš Dytrych
Grily na dřevěné uhlí představují klasiku grilování se vším, co k němu patří – s žárem ohně a vůní dřeva. Jednou z hlavních předností grilů na dřevěné uhlí je jejich nižší pořizovací cena oproti grilům elektrickým nebo plynovým. A dokážete v nich připravit třeba takovýto tomahawk steak!
Věříme, že si nechcete pořídit gril jen na jedinou sezónu, vyvarujte se proto extra levnému nákupu v hobby a supermarketu. Jednorázová výhodná koupě vám může přinést dlouhodobé zklamání. Věnujete-li výběru grilu více času a pozornosti nyní, budete moci věnovat svůj čas v budoucnu vychutnávání si skvělých grilovaných pochoutek, na místo věčných problémů. Některé levné grily s víkem na dřevěné uhlí při zaklopení víka skoro vůbec nefungují - nemají adekvátní tah vzduchu. Z vlastní mnohaleté zkušenosti doporučujeme vsadit na celosvětově známé značky s mnohaletou tradicí.
Kotlové grily (grily na dřevěné uhlí) můžeme dělit na otevřené (bez víka) a ty s víkem. V našem článku se dále budeme věnovat pouze kotlovým grilům s víkem, protože mají vyšší užitnou hodnotu - lze v nich grilovat nepřímou metodou a po každém grilování zbytek paliva vyhasne a použijete ho v dalším grilování = úspora paliva/peněz. Právě nepřímá metoda grilování (podobná pečení v horkovzdušné troubě) vám umožní grilovat ty zajímavější pokrmy, jako je celé kuře nebo kachna, sekaná, žebírka, kuřecí křídla, trhané maso, hovězí hrudí a obecně větší kusy masa vcelku, které se nedají péct přímou metodou. Přímou metodou, tj. přímo nad žárem z paliva se griluje vše, kde tepelná úprava trvá max. 30 minut. Takže to jsou špízy, hamburgery, steaky, zelenina, ryby, krevety, uzenina, apod.
Krása grilu na dřevěné uhlí spočívá v jeho jednoduchosti. Takový gril by neměl obsahovat žádné zbytečné díly. Pořádný gril na dřevěné uhlí se skládá ze dvou hlavních částí – kotle a víka, usazené v pevné konstrukci.
Na spodní části kotle by měl(y) být větrací průduch(y) pro regulaci přívodu vzduchu, kombinované u kvalitních grilů s čistícím systémem (např. One-Touch System u grilů Weber). Neměl by chybět popelník nebo miska na zachytávání popela.
Uvnitř, kousek nad dnem kotle, by měl být palivový rošt, na který se sype palivo. A nad ním vlastní grilovací rošt.
Vrchní část grilu - víko (poklop) by měl mít větrací průduch(y) pro regulaci odvodu vzduchu. Právě přítomnost průduchů pro přívod a odvod vzduchu spolu se správným tvarem a velikostí grilu zajistí dokonalou cirkulaci vzduchu uvnitř a bezproblémové hoření paliva i při zaklopeném víku. Dále by mělo být víko opatřeno čitelným teploměrem a madlem, které se nebude extrémně zahřívat během grilování.
Dobře zkonstruovaný a stabilní gril působí pevně a mohutně. Gril s chabou konstrukcí se bude kývat. Použití takového výrobku není bezpečné. Pokud se gril kýve již u prodejce, je více než pravděpodobné, že se bude přinejmenším kývat také u vás doma, případně se rozpadne úplně. Nohy grilu by měly být rovněž pevné. Pokud je gril opatřen praktickými kolečky, pochopitelně by se měla volně otáčet.
Povrchová úprava kotle a víka zcela zásadně ovlivňuje životnost grilu, náročnost údržby a úroveň tepelné izolace. Kvalitní zahradní gril na dřevěné uhlí by měl mít smaltovaný kotel i víko. Grilům s povrchovou úpravou pouze nástřikem barvy se velkým obloukem vyhněte (pokud to myslíte s grilováním vážně).
Aby palivo v grilu hořelo (resp. žhnulo), musí být v grilu přítomen kyslík. A právě zde narážíme na problém u mnoha (zejména extra levných) grilů na dřevěné uhlí. Takové grily po zaklopení víka vlastně skoro nefungují a dají se pak používat pouze bez víka pro grilování přímou metodou. Umístění a velikost průduchů pro přívod a odvod vzduchu jsou mnohdy poddimenzované nebo chybně umístěné a cirkulace vzduchu v grilu není ideální příp. k ní skoro nedochází. To je další důvod, proč dát na odzkoušené grily firem, které se vývoji a výrobě grilů na dřevěné uhlí věnují už desítky let.
Tady si dovolím tvrdit, že na trhu (nejen českém, ale i světovém) opravdu nejsou lepší kotlové grily, než ty od amerického výrobce fy Weber, která grily na dřevěné uhlí vyrábí od 50. let 20. století. Potvrdí vám to miliony spokojených majitelů těchto grilů po celém světě. Právě pozitivní zkušenosti tolika zákazníků by měly být dostatečnou zárukou toho, že grily této značky fungují perfektně a je s nimi radost grilovat.
Vysypávání popela z grilu může být velmi obtěžující úkon zejména ve chvíli, kdy musíte popel z grilu opravdu vysypat nebo vymést. V praxi to většinou znamená gril položit na bok a popel z grilu vymést smetáčkem (což kolikrát u popelu smíchaném s tukem apod. znamená paka smetáček vyhodit) nebo vyloženě vysypat otočením grilu vzhůru nohama.
Mnoho kvalitních kotlových grilů Weber ale disponuje tzv. One-Touch čistícím a větracím systémem. Otáčením ovládací pákou popel jednoduše vymetete z grilu ven otvory na dně kotle do popelníku nebo misky (v závislosti na modelu a výbavě grilu) a zároveň tento systém slouží k regulaci přívodu vzduchu do grilu. Prostě jednoduchá práce a přesná regulace přívodu vzduchu současně!
Grilovací rošty jsou obvykle zhotoveny z poniklované (nebo chrom/niklové) oceli (pozor, velmi laciné grily mají rošty jen pochromované anebo dokonce opatřené nástřikem barvou). Robustnější a těžší grilovací rošt vydrží déle a zajistí též lepší přenos tepla, jakož i udržování požadované teploty. Více než výborné jsou rošty z nerez oceli. Litinové rošty výborně akumulují, vedou a předávají teplo, tudíž se hodí na grilování steaků. Sice vyžadují větší údržbu, ale zase vám zajistí dokonalý otisk mřížky roštu, který je známkou pravého mistra grilu! Nehodí se však (právě pro svou velkou akumulační schopnost tepla) pro barbecue - grilovanému masu mohou předávat více tepla, než je žádoucí. V 95% případech si tedy vystačíte s ocelovým nebo nerezovým grilovacím roštem.
Montáž zahradního grilu na dřevěné uhlí by měla být maximálně jednoduchá. Koneckonců, když kupujete gril, těšíte se na samotnou přípravu dobrot, nikoli na složitou montáž. Ta ovšem u některých levnějších grilů zabere dost času. U lepších značek výrobci minimalizují nebo zcela odbourávají náročnost montáže, kterou provádí sám zákazník. Dobrý gril by měl obsahovat co nejméně šroubovaných spojů (hrozí riziko povolování šroubů, jejich koroze a budoucí problémy), ale jen spoje svařené se smaltovaným povrchem.
Kvalitní gril by měl být opatřen několika bezpečnostními prvky, jako jsou tepelný štít madla na víku, teplotně odolná madla na spodním kotli grilu, pevná a stabilní konstrukce apod.
Dlouhá záruka bývá puncem kvality. Je logické, že jen ti nejlepší výrobci si za kvalitou svých výrobků stojí a nebojí se Vám poskytnout prodlouženou záruku až 10 let, což např. platí pro grily na dřevěné uhlí Weber.
Kvalitní výrobce grilů má v nabídce i originální příslušenství, jako je dobře padnoucí ochranný obal, pasující litinový tál, grilovací rošty z různých materiálů, apod. Není nic horšího, pokud budete na svůj gril shánět toto příslušenství v "univerzálních" produktech. Strávíte s tím moře času, některé zboží nakonec vrátíte jako nepadnoucí a nakonec se smíříte s tím, že je váš obal třeba dlouhý nebo krátký.
Někdy se může stát, že se gril poškodí. Není nic horšího, než když kvůli nedostupnosti náhradního dílu budete muset celý gril vyhodit. Kvalitní výrobci kotlových grilů mají v nabídce náhradní díly třeba i na 10 a více let staré modely. Můžete pak grilovat s pocitem jistoty, že vám váš gril opravdu dlouho vydrží.
Při výběru grilu na dřevěné uhlí je dobré se soustředit na následující parametry a vlastnosti: