Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Autor: Tomáš Dytrych
Outdoorový litinový hrnec patří k populárním kouskům mezi všemi zálesáky. Můžete ho s klidem používat na přímém ohni a máte záruku, že připravené jídlo bude vždycky skvělé.
Ať už patříte k nováčkům v oblasti outdoorového vaření nebo jste profík, který si vybírá další kousek do sbírky, existuje několik důvodů, proč jsou litinové outdoorové hrnce Camp Dutch Oven tak oblíbené.
První krok je rozpálit dřevěné uhlí nebo brikety. Když chcete použít dřevo, založte oheň 30 až 45 minut před tím, než se budete chtít pustit do samotného vaření. Dřevěné uhlí stačí rozpálit 15 až 25 minut předem.
Hrnec postavte do ohniště. Rozpálené uhlíky rozprostřete do kruhu tak, aby byly okolo hrnce i pod ním. Umístěte uhlíky také na poklici v šachovnicovém vzoru. Uhlíky by nikdy neměly být ve velkých skupinách na jednom místě, protože tak mohou spálit jídlo nebo poškodit samotný hrnec. Abyste tomu předešli, hrnec vždy po 10 až 15 minutách pootočte. V opačném směru otáčejte také poklici.
Tip od profesionálů: Skvělým zlepšovákem je kovový nástroj 4-v-1. Můžete na něj postavit hrnec v ohništi, ale také jej použijete k přenášení horkého nádobí.
Při sundávání poklice dejte pozor, ať do hrnce nenapadá popel. Když je potřeba přidat nebo ubrat brikety nebo uhlí, dejte je na stejné místo, kde byly.
Tip od profesionálů: Abyste poklici ochránili před znečištěním, otočte ji a položte na stojan pro vaření v otevřeném ohni.
Tento litinový hrnec Lodge je speciálně navržený pro outdoorové vaření. Má ploché dno se třemi malými nožkami, které ho drží přímo v ohništi. To dovoluju volnou cirkulaci vzduchu. Poklice má zvýšený okraj a držadlo pro snadnou manipulaci. Hrnec má také drátěné ucho, které slouží ke zvednutí hrnce z ohniště nebo k zavěšení na trojnožku.
Skladujte hrnec s pootevřenou poklicí, abyste předešli hromadění vlhkosti uvnitř. Skvělou pomůckou, jak udržet poklici otevřenou, jsou srolované papírové utěrky.
Hrnce s mělkými stěnami se také někdy nazývají „hrnce na chléb“. Díky nižším stěnám je poklice a tedy i zdroj tepla blíže pečenému jídlo, proto budou chleba, rohlíky nebo sušenky opečené shora i zdola. Hrnce s vyššími stěnami poskytují dostatek prostoru pro přípravu polévek, dušeného masa nebo zeleniny.
Seasoning je speciální ošetření litinového nádobí, kdy se olej připéká k povrchu. Díky tomu je litinové nádobí Lodge ihned připravené k použití a nemusíte se bát připečení. Tato vlastnost se bude jednoduše zlepšovat při každém použití.
S tím vám pomůže tato tabulka, ve které vidíte, kolik briket u jak velkého hrnce použít, abyste dosáhli požadované teploty.