Autor: Tomáš Dytrych
Outdoorový litinový hrnec patří k populárním kouskům mezi všemi zálesáky. Můžete ho s klidem používat na přímém ohni a máte záruku, že připravené jídlo bude vždycky skvělé.
Z čeho se outdoorový litinový hrnec skládá?
Ať už patříte k nováčkům v oblasti outdoorového vaření nebo jste profík, který si vybírá další kousek do sbírky, existuje několik důvodů, proč jsou litinové outdoorové hrnce Camp Dutch Oven tak oblíbené.
Drátěné ucho
- Držadlo vyrobený z tlustého kovového drátu můžete použít k zavěšení hrnce nad ohništěm.
- Také pomáhá při přenášení hrnce při servírování.
Poklice se zvýšeným okrajem
- Vyšší okraj po obvodu poklice udrží dřevěné uhlíky.
- Poklici rovněž můžete otočit a použít ji jako povrch k vaření.
Malé nožky
- Tři malé nohy na spodní straně hrnce slouží k tomu, abyste mohli hrnec položit přímo do ohniště.
- Zabraňují viklání na nerovném povrchu.
Jak vařit s outdoorovým litinovým hrncem Camp Dutch Oven
Zapalte oheň
První krok je rozpálit dřevěné uhlí nebo brikety. Když chcete použít dřevo, založte oheň 30 až 45 minut před tím, než se budete chtít pustit do samotného vaření. Dřevěné uhlí stačí rozpálit 15 až 25 minut předem.
„Abyste oheň připravili rychleji, použijte komínový startér, kousek papíru a zápalky“, radí jak rychle rozpálit oheň expert na grilování Tomáš Dytrych.
Použijte uhlíky
Hrnec postavte do ohniště. Rozpálené uhlíky rozprostřete do kruhu tak, aby byly okolo hrnce i pod ním. Umístěte uhlíky také na poklici v šachovnicovém vzoru. Uhlíky by nikdy neměly být ve velkých skupinách na jednom místě, protože tak mohou spálit jídlo nebo poškodit samotný hrnec. Abyste tomu předešli, hrnec vždy po 10 až 15 minutách pootočte. V opačném směru otáčejte také poklici.
Tip od profesionálů: Skvělým zlepšovákem je kovový nástroj 4-v-1. Můžete na něj postavit hrnec v ohništi, ale také jej použijete k přenášení horkého nádobí.
Tipy k vaření
„Čas od času zkontrolujte, že se jídlo nepřipaluje, nevaří se příliš nebo naopak málo“, radí Tomáš Dytrych z grilovani.cz
Při sundávání poklice dejte pozor, ať do hrnce nenapadá popel. Když je potřeba přidat nebo ubrat brikety nebo uhlí, dejte je na stejné místo, kde byly.
Tip od profesionálů: Abyste poklici ochránili před znečištěním, otočte ji a položte na stojan pro vaření v otevřeném ohni.
Nejčastější dotazy
- Co je litinový outdoorový hrnec Camp Dutch Oven?
Tento litinový hrnec Lodge je speciálně navržený pro outdoorové vaření. Má ploché dno se třemi malými nožkami, které ho drží přímo v ohništi. To dovoluju volnou cirkulaci vzduchu. Poklice má zvýšený okraj a držadlo pro snadnou manipulaci. Hrnec má také drátěné ucho, které slouží ke zvednutí hrnce z ohniště nebo k zavěšení na trojnožku.
- Jak mám outdoorový hrnec skladovat?
Skladujte hrnec s pootevřenou poklicí, abyste předešli hromadění vlhkosti uvnitř. Skvělou pomůckou, jak udržet poklici otevřenou, jsou srolované papírové utěrky.
- Jaký je rozdíl mezi hlubokým a mělkým outdoorovým litinovým hrncem?
Hrnce s mělkými stěnami se také někdy nazývají „hrnce na chléb“. Díky nižším stěnám je poklice a tedy i zdroj tepla blíže pečenému jídlo, proto budou chleba, rohlíky nebo sušenky opečené shora i zdola. Hrnce s vyššími stěnami poskytují dostatek prostoru pro přípravu polévek, dušeného masa nebo zeleniny.
- Co je seasoning?
Seasoning je speciální ošetření litinového nádobí, kdy se olej připéká k povrchu. Díky tomu je litinové nádobí Lodge ihned připravené k použití a nemusíte se bát připečení. Tato vlastnost se bude jednoduše zlepšovat při každém použití.
- Kolik paliva použít?
S tím vám pomůže tato tabulka, ve které vidíte, kolik briket u jak velkého hrnce použít, abyste dosáhli požadované teploty.