Autor: Tomáš Dytrych
Když grilovat maso, tak jedině čerstvé. Udržte ho tak co nejdéle pomocí vakuovačky
Představte si, že nemusíte jít do obchodu, když se najednou rozhodnete grilovat. Suroviny si nakoupíte dopředu a jen počkáte na vhodnou příležitost. Beze strachu, že se vám zkazí, a bez nutnosti uskladnění v mrazáku. Otázka zní: Jak udržet maso, ryby i klobásy až 10 krát déle čerstvé? Odpověď: Pomocí vakuovačky a vakuovacích sáčků.
Vzduch škodí
Zatímco my lidé potřebujeme k životu vzduch, potravinám životnost většinou zkrátí. Při kontaktu se vzduchem totiž dochází k oxidačním procesům, které způsobí ztrátu živin, kvality i chuti potravin. Řešení je nasnadě, zamezit přístupu vzduchu.
Odsát, zavařit, uskladnit
Asi už tušíte, že řeč je o vakuovém balení, které v obchodech či restauracích není žádnou novinkou. V současnosti si však získává na oblibě i v domácnostech. Vakuování nejen že zachová potraviny čerstvé a svěží, ale také urychlí proces marinování, což je určitě skvělá zpráva pro grilmistry.
Jdeme na to
Je to jednoduché:
- Vložit maso (či jinou potravinu) do vakuovacího sáčku.
- Odsát vzduch a svařit okraje sáčku.
- Uložit do lednice.
„Potřebovat budete samozřejmě vakuovačku. My všemi deseti doporučujeme výrobce Lava, který si zakládá na té nejvyšší kvalitě“, říká mistr grilu Tomáš Dytrych.
Jejich přístroje vám budou perfektně sloužit třeba i po 15 letech. Podívejte se na nejprodávanější model Lava V.300® Premium, který má plně automatický provoz, takže jeho obsluhu zvládne opravdu každý.
Značka Lava plná výhod
Německý výrobce Lava se od svých konkurentů odlišuje zejména vynikajícími klíčovými vlastnostmi svých výrobků.
- Vytváří dvojitý a trojitý svar.
- Mají vysoký sací výkon, až 35 l/min.
- Disponují odlučovačem tekutin, čímž brání poškození čerpadla.
- Dokážou svařovat sáčky o tl. až 200 µm.
- Nabízí různé délky svařovací lišty v rozmezí 34–121 cm.
- Snesou vysokou zátěž, vydrží až 1 000 cyklů po sobě bez přehřátí.
- Dosahují maximální hodnoty podtlaku (−0,96 bar).
Lava navíc dodává náhradní díly i na 20 let staré modely.
Vraťme se k samotnému vakuování
Další nezbytnou pomůckou jsou vakuovací sáčky. Jejich rozměry zvolte podle velikosti masa (popř. jiné potraviny). Sáček by měl být vždy o trochu větší, aby zbylo místo na odsátí vzduchu a svaření okraje. Také dejte pozor na kompatibilitu sáčku a vakuovačky. Některé přístroje nedokážou svařovat oboustranně hladké sáčky.
Většina potravin, maso zejména, obsahuje dost vody, která podporuje růst mikroorganismů i bez přístupu vzduchu. Proto i vakuově zabalené potraviny musí být uloženy v chladu. Například čerstvé hovězí maso vydrží ve vakuu v chladničce až 6 týdnů. Podívejte se i na další příklady:
Druh potraviny |
Doba trvanlivosti po vakuovém zabalení a uložení v chladničce |
drůbeží maso |
6–9 dní |
ryby |
4–5 dní |
vepřové maso |
14–21 dní |
tvrdý sýr |
40–60 dní |
zelenina |
18–20 dní |
ovoce |
8–25 dní |
pečené maso |
8–12 dní |
3 tipy pro jednodušší vakuování
- Abyste mohli bez problémů vakuovat výrobky, které mají zvýšený podíl kapaliny, jako jsou třeba marinovaná nebo dušená masa, pořiďte si vakuovačku s nově vyvinutou regulací tlaku L+. Tu splňuje již výše zmíněný model Lava V.300® Premium – i proto je napříč zákazníky tolik oblíbený.
- Vepřové maso, které má také vysoký podíl vody, nejdříve důkladně vysušte papírovými utěrkami, aby se do odlučovače kapaliny nedostalo moc tekutiny.
- Při vakuování masa s kostí přiložte na ostrou část kosti ochranný materiál z voskovaného plátna pro potravinářské účely. Nedojde tak k propíchnutí sáčku.
Trik ze Švábska
Specialisté na vakuování ze společnosti Lava prozradili trik pro snazší použití vakuovaček v domácnosti. Tady je:
„Pro vakuové balení použijte nejdříve normální hladký plastový sáček, který následně vložte do sáčku vakuovacího.“
Má to následující výhody:
- Při vkládání potravin neznečistíte okraj vakuového sáčku, což by mohlo bránit svaření.
- Vakuový sáček lze použít znovu bez oplachování a na všechny druhy potravin.
- Chráníte své jídlo další vrstvou.
Uchovejte maso, zeleninu, sýry a cokoliv dalšího, co chcete hodit na gril, v prvotřídní kvalitě co nejdéle. Vaše chuťové buňky to ocení.