Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Autor: Tomáš Dytrych
Představte si, že nemusíte jít do obchodu, když se najednou rozhodnete grilovat. Suroviny si nakoupíte dopředu a jen počkáte na vhodnou příležitost. Beze strachu, že se vám zkazí, a bez nutnosti uskladnění v mrazáku. Otázka zní: Jak udržet maso, ryby i klobásy až 10 krát déle čerstvé? Odpověď: Pomocí vakuovačky a vakuovacích sáčků.
Zatímco my lidé potřebujeme k životu vzduch, potravinám životnost většinou zkrátí. Při kontaktu se vzduchem totiž dochází k oxidačním procesům, které způsobí ztrátu živin, kvality i chuti potravin. Řešení je nasnadě, zamezit přístupu vzduchu.
Asi už tušíte, že řeč je o vakuovém balení, které v obchodech či restauracích není žádnou novinkou. V současnosti si však získává na oblibě i v domácnostech. Vakuování nejen že zachová potraviny čerstvé a svěží, ale také urychlí proces marinování, což je určitě skvělá zpráva pro grilmistry.
Je to jednoduché:
Jejich přístroje vám budou perfektně sloužit třeba i po 15 letech. Podívejte se na nejprodávanější model Lava V.300® Premium, který má plně automatický provoz, takže jeho obsluhu zvládne opravdu každý.
Německý výrobce Lava se od svých konkurentů odlišuje zejména vynikajícími klíčovými vlastnostmi svých výrobků.
Lava navíc dodává náhradní díly i na 20 let staré modely.
Další nezbytnou pomůckou jsou vakuovací sáčky. Jejich rozměry zvolte podle velikosti masa (popř. jiné potraviny). Sáček by měl být vždy o trochu větší, aby zbylo místo na odsátí vzduchu a svaření okraje. Také dejte pozor na kompatibilitu sáčku a vakuovačky. Některé přístroje nedokážou svařovat oboustranně hladké sáčky.
Většina potravin, maso zejména, obsahuje dost vody, která podporuje růst mikroorganismů i bez přístupu vzduchu. Proto i vakuově zabalené potraviny musí být uloženy v chladu. Například čerstvé hovězí maso vydrží ve vakuu v chladničce až 6 týdnů. Podívejte se i na další příklady:
Druh potraviny |
Doba trvanlivosti po vakuovém zabalení a uložení v chladničce |
drůbeží maso |
6–9 dní |
ryby |
4–5 dní |
vepřové maso |
14–21 dní |
tvrdý sýr |
40–60 dní |
zelenina |
18–20 dní |
ovoce |
8–25 dní |
pečené maso |
8–12 dní |
Specialisté na vakuování ze společnosti Lava prozradili trik pro snazší použití vakuovaček v domácnosti. Tady je:
„Pro vakuové balení použijte nejdříve normální hladký plastový sáček, který následně vložte do sáčku vakuovacího.“
Má to následující výhody:
Uchovejte maso, zeleninu, sýry a cokoliv dalšího, co chcete hodit na gril, v prvotřídní kvalitě co nejdéle. Vaše chuťové buňky to ocení.