Povrch nádobí
Litinové nádobí Lodge není lisované z plechu. Je to železný slévárenský výrobek – tj. odlévané nádobí do pískové formy. Hrubý (případně matný) povrch, povrchové nerovnosti, důlky, vrypy, apod. jsou projevem technologie výroby odlévání do pískové formy a nemají žádný vliv na užitné vlastnosti výrobku. Nejsou tudíž výrobní vadou.
Každý kus litinového nádobí Lodge má ošetřený povrch a je připraven k okamžitému použití bez dalších úprav. Ochrannou povrchovou vrstvu (seasoning) jednoduše zachováte tím, že budete litinové nádobí používat. Pokaždé, když na něm budete připravovat vajíčka, grilovat steak nebo péct ovocný koláč, se povrch nádobí potáhne filmem zapečeného oleje, který tak snadno vytvoří potřebnou povrchovou úpravu litiny, která se postupem času jen zdokonaluje. Tato přírodní a obnovitelná vrstva zapečeného oleje (POZOR - v myčce nádobí ji můžete zcela odstranit) nepodléhá žádné „záruce“– je to obnovitelná přírodní vrstva. (Je to stejné jako např. vosk nanesený na skluznicích lyží. Abyste mohli na lyžích dobře jet, musejí být navoskované. Pokud vrstva vosku zmizí nebo ji odstraníte, skluznice zase jednoduše navoskujete. A úplně stejně funguje seasoning na litinovém nádobí, akorát, že zde seasoning samovolně nemizí, ale při správném použití se naopak jeho vrstva zesiluje.)
Ochranná vrstva (tzv. seasoning) není nic jiného než jedlý olej (z výroby sójový), který se při tepelné úpravě zapracovává do povrchu litiny. Nádobí tak získá typickou černou patinu. Ochranná vrstva vytváří potřebný povrch nádobí a chrání ho před rezavěním. Možná bude ze začátku vyžadovat péči navíc, ale litinové nádobí se správně ošetřeným povrchem vydrží celé generace.
Moje nová pánev je v některých místech hrubá. Je to normální?
Ano. Je to výsledek metody odlévání „poloztracená forma“ neboli "písková forma". Každý jeden kus nádobí je odléván do pískové formy. Zrnka písku mohou vytvořit v povrchu nádobí důlky nebo vrypy a je to zcela normální. Tento jev nemá žádný vliv na užitné vlastnosti nádobí. Používáním a dalšími ošetřeními zapečeným jedlým olejem (tzv. "seasoningem") v průběhu používání se povrch pánve postupně zjemní. Na rozdíl od jiných typů kuchyňského nádobí se povrch litinové pánve Lodge používáním postupně zlepšuje.
[banner-1]
Bublina v seasoningu - odloupnutá ploška seasoningu
Povrch litinového nádobí Lodge není ošetřen žádnou chemickou vrstvou (např. teflonem, nebo barvou, apod.), která by podléhala záruce.
Na některých nových hrncích, pánvích i jiném nádobí od společnosti Lodge můžete někdy najít malou „bublinu“ - na rukojeti, madle nebo na hraně výrobku. Povrch se může v tomto místě odloupnout a objeví se nahnědlá spodní vrstva. Nejedná se ale o rez. Je to výsledek továrního ošetření litinového nádobí, kdy při zavěšení nádobí na dopravníku steče aplikovaný jedlý olej na hranu nádobí, což způsobí vytvoření malé bubliny. Pokud bublina na nádobí nezmizí ani během pobytu v pecích (při vytváření základní vrstvy seasoningu), je do povrchu zapečena a „hnědá barva“ je jen jedlý olej, který se plně pod bublinou nekarbonizoval. Taková bublina je naprosto nezávadná, můžete ji odloupnout a při pravidelném používání a dobré údržbě seasoningu sama časem zmizí.
Na novém nádobí (většinou na hraně nádobí) můžete někdy nalézt odloupnutou nebo odřenou plošku základní vrstvy seasoningu. Může se to stát u hrnců nebo pánví dodávaných v sadě s poklicí, nebo pánví, které jsou expedovány z výroby v balení po více kusech v jedné krabici, a to i přes vložení papírové mezivrstvy k zamezení otěru dvou kusů nádobí o sebe. Toto místo jednoduše potřete jedlým olejem již před prvním vařením a při prvních vařeních ho pozorně ošetřujte v rámci základní údržby (viz. návod k použití), než se v daném místě kvalitní seasoning opět vytvoří.
Jsou nějaké pokrmy, které by se v litinové pánvi připravovat neměly?
Pokrmy, které jsou výrazně kyselé (např. fazole, rajčata, citrusová šťáva atd.), by se v litinové pánvi neměly připravovat, dokud se v pánvi nevytvoří kvalitní "seasoning". Vlivem vysoké kyselosti těchto potravin se vrstva vytvořená "seasoningem" naruší a pokrmy ztratí barvu a budou mít kovovou pachuť. Počkejte, dokud se kvalitní "seasoning" na pánvi nevytvoří, a teprve poté můžete tyto potraviny na pánvi připravovat.
Jak vlastně s litinovým nádobím Lodge pracovat?
Je na nádobí Lodge záruka?
Ano, standardní 2 roky. Jelikož je litinové nádobí vlastně slévárenský výrobek (odlitek) s obnovitelným přírodním povrchem ("sesoning"), oprávněné reklamace na nádobí Lodge vlastně nejsou. Povrchová úprava, tzv. "seasoning" je přírodní a obnovitelná vrstva jedlého oleje a nepodléhá žádné záruce. (Je to stejné jako např. vosk nanesený na skluznicích lyží.) Kvalitní "seasoning" je současně i pojem pro kontinuální proces během celé doby používání a údržby nádobí. První základní vrstva "seasoningu" z výroby, je benefit pro zákazníka, aby mohl nádobí po vybalení okamžitě používat. Ale opravdu kvalitní "seasoning" se bude tvořit postupně. Čím více se nádobí používá a správně udržuje, tím lepší bude vrstva "seasoningu".
[banner-2]
Jsou nesmaltované litinové produkty Lodge vyráběny v USA?
Všechny odlévané litinové produkty Lodge ošetřené tzv. "seasoningem" a produkty z uhlíkové oceli ošetřené "seasoningem" se vyrábí v USA. Příslušenství Lodge je vyráběno v různých zemích, některé v Americe, jiné v zámoří. Veškeré předměty, které Lodge vyrábí a prodává, jsou pod neustálou kontrolou interního oddělení Lodge pro zajištění kvality.
Jak používat litinové nádobí Lodge - příprava steaku
Jak se má litinové nádobí Lodge mýt a udržovat?
Jak se určuje průměr nádobí Lodge?
Měříme z vnější strany okraje přes vrch nádobí, ne spodní část. Upozorňujeme, že číslo položky se může od skutečné velikosti lišit. Například L10SK3 není pánev o velikosti 10", ale 12". Číslice 10 v číslu položky zůstala z doby, kdy se litinové hrnce a pánve měřily v USA tak, aby odpovídaly očísleným okům na sporáku. Pánev L10SK3 byla pro oko na sporáku číslo 10.
Jaký je rozdíl mezi ocelí ošetřenou "seasoningem" a litinou ošetřenou "seasoningem"?
Produkty Lodge z oceli ošetřené "seasoningem" jsou vyrobeny ze 100% uhlíkové oceli. Litinové pánve se odlévají ve formách a ocelové pánve se pak vyrábí otáčením a vtlačováním a mohou tak být lehčí a tenčí než litinové pánve. Ocel ošetřená "seasoningem" se zahřeje a ochladí rychleji než litina. Litinové produkty mívají většinou integrované rukojeti, ocelové pánve pak mívají přikované rukojeti. Výrobky z oceli i z litiny ošetřené "seasoningem" jsou ve slévárně předem ošetřeny stejným sójovým olejem, a oba druhy se vyrábí přímo v USA.
Jsou silikonové produkty značky Lodge bez BPA?
Ano. Všechny silikonové produkty značky Lodge jsou od dodavatelů certifikované s tím, že neobsahují ani BPA (Bisfenol A), ani ftaláty.
Jak probíhá výroba litinového nádobí Lodge?
Jak se používá dvoudílná litinová multifunkce Lodge "Cook-It-All" ?
Na mém litinovém nádobí Lodge se objevila rez. Co s tím?
Rez se vytváří, pokud je nádobí dlouho vystaveno působení vlhka. Rez ale není nijak nebezpečná. Pokud necháte pánev ve dřezu, aby se odmočila, dáte jí do myčky, nebo ji po umytí hned důkladně neosušíte, zrezaví. Rez se vyskytne i tehdy, pokud skladujete nádobí v prostředí, kde se vyskytuje vlhkost, tj. venku, ve skříňkách blízko myčky, nebo ve skříňkách bez dvířek ve vlhké místnosti.