Video recept: Grilované makrely v kotlovém grilu Weber Performer
Makrela je určitě nejvíce grilovanou rybou u nás. Má dvě základní výhody - je tučná, takže se snižuje riziko, že ji extrémně vysušíte ("přegrilujete") a je cenově dostupná. Jak udělat pěkné a chutné makrely na grilu se dozvíte v pěkném video receptu níže, ze kterého vznikly i fotografie pod videem. Je to první ze 2 variant, které vám ukážu na této stránce. Pro grilování v tomto video receptu jsem použil svůj oblíbený kotlový gril Weber Performer Deluxe 57 cm. Makrely byly kupované chlazené.
A jako druhou variantu jsem připravil grilované makrely s marinádou z čerstvých bylinek a koření. Následuje tedy foto recept z této druhé varianty grilovaných makrel. Pro grilování makrel jsem opět využil svůj kotlový gril Weber Performer Deluxe 57 cm a griloval je přímou a následně nepřímou metodou.
Celá nabídka kotlových grilů Weber
Myslím, že není třeba debatovat o tom, že nejlepší je ryba čerstvá - chlazená. Jelikož jsem neměl cestu do Makra, koupil jsem makrely mražené. Kvalita masa mne velmi překvapila (myslím, že makrely byly od fy Kimbex). Bylo po rozmrazení opravdu pevné, takže dělat rychlé obecné závěry, že mražené není fajn, je opravdu někdy hodně předčasné. Záleží, na co zrovna narazíte. Takto vypadaly makrely po rozmražení.
Opláchnuté makrely osušte papírovou utěrkou a rozřízněte napůl jako je na fotografii níže. Budete potřebovat ostrý nůž, abyste přeřízli kosti u páteře, ale dejte pozor, abyste neprořízli maso až úplně ke kůži - makrela by se vám mohla rozpadnout napůl.
Vytvoříte si tak maximální možnou plochu masa k ochucení. Pokud necháte makrelu nerozpůlenou a marinujete pouze břišní dutinu, nedosáhnete tak intenzivní chutě. (břišní dutina je dost malá)
Takto připravené makrely potřete marinádou, na kterou budete potřebovat:
- panenský olivový olej
- mořskou sůl
- čerstvě nadrcený černý pepř
- citrónovou šťávu
- rozmarýn (čerstvý - nadrobno nakrájený)
- česnek (nadrobno nakrájený)
Všechny ingredience dejte do misky a promíchejte, aby se chutě spojily. Marinádu ochutnejte a upravte si poměr ingrediencí dle chuti. Nebojte se mít marinádu více výraznou. Makrely dejte na plech kůží dolů a potřete maso marinádou (stranu s kůží nemá extra smysl marinovat - marináda kůží prostupuje velmi pomalu). Dejte je do lednice marinovat na 30 minut až 2 hodiny.
Místo marinády můžete s úspěchem použít naše vlastní originální Středozemní koření Mistr grilu, které pro zvýraznění vůně lehce rozdrtíte v moždíři a spolu s adekvátním množstvím olivového oleje připravíte marinádu pro potírání.
Kompletní nabídka koření na ryby
Až makrely vyndáte z lednice, rozpalte si dřevěné uhlí v komínovém startéru, a připravte si gril na přímé grilování. (1/3 grilovacího roštu si nechte volnou jako bezpečnou "studenou" zónu). Mezitím dostaly makrely takřka pokojovou teplotu a můžeme jít na to!
Nezapomeňte na 3 základní pravidla grilování: čistý grilovací rošt, rošt perfektně nahřátý a potřený slabou vrstvou jedlého oleje, abyste zamezili přichytávání potravin ke grilovacímu roštu.
Makrely tedy grilujte nejdříve kůží nahoru, přímou metodou při středním až vyšším žáru.
Po 5 minutách makrely na grilu otočte, potřete je zbylou marinádou a grilujte dalších 5 minut.
Pokud byste pak měli ještě pochybnosti o propečení, umístěte makrely na roštu do bezpečné zóny a grilujte ještě 2-3 minuty nepřímou metodou. Po takové době budou makrely bezpečně hotové a díky tomu, že jste je v půlce grilování potřeli zbylou marinádou, budou šťavnaté a s výraznou chutí. Pokud chcete mít opravdu jistotu, zda je maso bezpečně propečené, použijte vpichový teploměr - vnitřní bezpečná teplota rybího masa je 63°C.
Teploměry - mějte teplotu pod kontrolou
K rybám si můžete ugrilovat ještě rajčata s parmazánem a rozmarýnem a jako přílohu zvolit bílé pečivo (např. bagetu).
Takto si představuji chutnou a rychlou večeři pro letní dny. A nezapomeňte, že grilovat ryby můžete velmi dobře i v keramickém grilu Big Green Egg!
Inspirovalo vás to? Máme pro vás další chutné recepty: