Kuřecí trhané maso [VIDEO]

Video recept: Trhané kuřecí maso z grilu

Pulled pork“ neboli trhané vepřové je jedna z grilovacích klasik. Pokud chcete změnu a rádi byste vyzkoušeli něco jiného nebo chcete trochu odlehčit jídelníček, je trhané kuřecí maso skvělá volba. Příprava je velmi jednoduché a i když si pár hodin na šťavnatý výsledek počkáte, rozhodně to stojí na to.

Pro přípravu trhaného kuřecí masa můžete jako my použít keramický gril Big Green Egg, skvělý je ale také klasický Weber Smokey Mountain.

 

Suroviny na 6 porcí

4 masitá kuřecí stehna bez kůže
koření Mistr Grilu Kansas BBQ
200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 lžíce másla

  

Grilovací potřeby

Koření Mistr grilu Kansas BBQ
Bezdrátová digitální termosonda
Vpichový teploměr Thermapen ONE

 

Podobné recepty

Video recept: BBQ kuře ve Weber Smokey Mountain
Kuřecí yakitori v kotlovém a elektrickém grilu Weber
Jihoafrická piri-piri kuřecí křídla

 

  1. Příprava masa

    Kuřecí stehna bez kůže, ale se zbytky tuku, potřeme olejem, aby na nich koření dobře drželo a maso pořádně okořeníme z obou stran. Kořenící směs už obsahuje sůl, proto žádnou další nemusíme přidávat.

    Kuřecí trhané maso 01

    Kuřecí trhané maso 02
  2. Tepelná úprava masa

    Pro tento recept je ideální metoda nepřímého grilování. Nejprve rozpálíme gril a aby se teplo dobře rozptýlilo, použijeme deflektor. Do grilu můžeme přidat také zauzovací špalíky z hickory, javoru nebo jabloně, které masu dodají tmavší barvu a kouřové aroma.

    Přímo na rošt grilu můžeme postavit malou misku s vodou, která pomůže udržet vlhkost, aby se maso příliš nevysušilo. Abychom zabránili přichycení, můžeme rošt potřít trochou jedlého oleje.

    Do jednoho ze stehen zapíchneme termosondu, která nám pomůže hlídat vnitřní teplotu masa.

    Grilujeme nepřímou metodou při teplotě asi 120 °C do cílové teploty kolem 70 °C.

    V další fázi stehna přemístíme do hliníkové misky, přidáme zeleninový vývar a rozpuštěné máslo. Misku přikryjeme alobalem a zvýšíme teplotu na 130 – 140 °C a počkáme na vnitřní teplotu asi 90 °C. Teplotu ještě můžeme zkontrolovat pomocí vpichového teploměru Thermapen.

    V tuto chvíli vyndáme kuře z grilu a necháme aspoň 15 minut odpočívat v coolboxu.

    Kuřecí trhané maso 04

    Kuřecí trhané maso 09
  3. Servírovaní trhaného masa

    Pomocí dvou vidliček maso oddělíme od kosti a natrháme na menší kousky. Do masa pro ještě lepší chuť přidáme trochu výpeku, který zbyl v hliníkové misce. Můžeme také dokořenit BBQ kořením. Trhaným masem naplňte opečené máslové bulky: spodní i horní část potřete jablečnou omáčkou, přidejte pořádnou porci trhaného kuřete a doplňte salátem coleslaw. Můžete přidát také na tenké plátky nakrájenou kyselou okurku.

    Kuřecí trhané maso 12

    Kuřecí trhané maso 14

Jablečná omáčka k servírování

300 ml jablečného cideru
80 ml kečupu
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička drceného hořčičného semínka nebo hořčičného prášku
1 lžička mleté skořice

Postup na tuto omáčku je velmi jednoduchý: Jablečný cider zredukujeme na pánvi o čtvrtinu, potom přidáváme další ingredience a dále postupně redukujeme do požadované konzistence.

Samozřejmě můžete použít i kvalitní kupovanou BBQ omáčku, skvělá je třeba Rufus Teague Smokey Apple.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %