Video recept: Grilovaný jehněčí šiškebab v kotlovém grilu Weber Performer
Maso nabodnuté na prutu je nejstarším způsobem grilování na světě. Každá kultura má svou verzi: Peruánci anticuchos, Španělé pinchos, Indonézané saté, Japonci yakitori atd. Téměř žádná verze není tak oblíbená jako šiškebab z Blízkého východu.
Proč je vlastně šiškebab tak výtečný a oblíbený? Základem je jehněčí maso-tradiční maso na kebab ve Střední Asii a Blízkém východě. Plátky cibule a papriky mezi kostkami masa dodají chuť a barvu i potěšení pro oči. Prudký oheň při přímém grilování maso rychle zatáhne a bohaté potírání šafránovým máslem zabrání vysušení kebabu.
Vyzkoušeli jsme recept z knihy Stevena Raichlena Jak grilovat (na str. 186). Kebab v Turecku jsem několikrát jedl a mohu říci, že pokud šiškebab připravíte dle tohoto receptu, bude opravdu stejný, jako kdybyste si ho dali na dovolené v Turecku.
Z grilovacího náčiní budete potřebovat
- Kartáč na očištění grilovacího roštu.
- Ploché nerezové špízy.
- Kleště na grilování.
- Rukavice na grilování.
Jehněčí a marináda na šiškebab
- cca 750g jehněčí kýty nebo plece bez kosti
- 1/2 lžičky šafránových vláken
- 1 lžíce horké vody
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 2 proužky citronové kůry
- 1lžička hrubé soli a sůl na osolení šiškebabu
- 1/2 lžičky černého mletého pepře a trochu navíc k opepření šiškebabu
- 1 cibule nakrájená na drobno
- 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 1/2 hrnku panenského olivového oleje
- 2 bobkové listy
Zelenina
- 1 velká cibule
- 1 velká červená paprika
- 1velká zelená paprika
Šafránové máslo
- 1/4 lžičky šafránových vláken
- 1 lžíce horké vody
- 125g másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- černý mletý pepř
Celý detailní postup naleznete v knize Jak grilovat na str. 189 vč. popisu jak připravit gril na grilování šiškebabu.