Video recept: Zauzená sekaná v keramickém grilu Big Green Egg plněná sýrem
Pokud tvrdím, že všechno, co pečete doma v troubě lze upéct venku v grilu, tak u sekané a navíc v keramickém grilu to platí dvojnásob! Grilovaná a navíc zauzená sekaná je prostě super. A navíc ten krásně rozteklý čedar a gouda uvnitř, to je prostě lahoda. A víte, co je na tomto receptu vůbec nejlepší? - Je to tak jednoduché, že zcela vylučuji riziko neúspěchu. Potřebujete jen gril s víkem, který vám umožňuje grilovat nepřímou metodou, a termosondu na měření vnitřní teploty masa nebo vpichový teploměr. Takže hurá do toho ...!
Suroviny
2 kg mletého hovězí masa |
500 g sýra - gouda a čedar na kostky |
25 g soli |
1/2 lžíce mletého chilli |
1/2 lžíce sušené cibule |
1/2 lžíce sušeného granulovaného česneku |
1/2 lžíce mletého pepře |
1/2 lžíce sušeného oregana |
1/2 hrnku mléka |
1/2 hrnku strouhanky |
1 vejce |
1 cibule nakrájená najemno |
BBQ omáčka na potírání |
Grilovací potřeby
ConvEGGtor pro BGE Large |
Bezdrátová digitální termosonda na měření vnitřní teploty masa |
Keramický gril Big Green Egg Large s pojízdným stojanem |
Podobné recepty
Máme pro vás další chutné recepty |
Plněné hamburgery |
V míse promíchejte všechny suroviny kromě BBQ omáčky a malého množství kořenící směsi (bez oregana), kterou si odložíme na posypání povrchu již vytvarované sekané. TIP: Pokud vás láká namletí masa doma, určitě se podívejte na recenzi mlýnků na maso.
Z připravené směsi vytvarujte sekanou a položte ji na připravený alobal (okraje ohněte směrem vzhůru, aby vám při pečení z alobalu neodtékal rozehřátý sýr, který bude vystupovat na povrch). Povrch lehce zasypte kořenící směsí z chilli, sušené cibule, granulovaného česneku a mletého pepře (oregano zapracujte všechno do hmoty).
Rozpalte dřevěné uhlí v grilu, po 15ti minutách přidejte 1-2 špalíky ovocného dřeva k zauzení a vložte dovnitř convEGGtor (deflektor pro nepřímé grilování) a grilovací rošt. Nechte stabilizovat teplotu na 150 - 160°C. Položte sekanou na rošt a grilujte nepřímou metodou do dosažení vnitřní teploty 68°C.
Poté potřete maso BBQ omáčkou a dopečte sekanou na vnitřní teplotu 72°C.
Hotovou sekanou podávejte ideálně teplou a s bramborovou kaší...
[doba-pripravy="2,5 hodiny"]