Grilované pražmy a makrely [VIDEO]

Video recept: Grilované pražmy a makrely v kotlovém grilu Weber Performer

Tenhle recept vás chuťově přenese na dovolenou do oblíbeného Chorvatska – právě makrela a pražma jsou pro tuto destinaci typické. Během chvíle a s minimálním úsilím si připravíte lehké jídlo, které se hodí nejen na letní večery.

Pro přípravu grilovaných ryb využijeme gril na dřevěné uhlí (v našem případě kotlový gril Weber Performer) a přímou metodu grilování. Tento recept je ale tak snadný, že si jej snadno připravíte i při kempování – pak se vám bude hodit třeba kompaktní Gril Weber Go-Anywhere.

Ingredience:

Makrely a pražmy
Grilovací koření Mistr grilu Středozemní
Olivový olej
Citronová šťáva
Volitelně několik snítek rozmarýnu

Grilovací potřeby

Grilovací koření Mistr grilu Středozemní
Vpichový teploměr Thermapen ONE

Podobné recepty

Lososové BBQ kostky
Grilované pikantní makrely
Kapr na grilu

 

  1. Příprava ryb

    Ryby si předem namarinujeme. Při tom je nejdůležitější dostat marinádu k masu – protože přes kůži pronikne jen těžko, doporučujeme udělat do kůže několik zářezů.

    Makrely a pražmy 01

    Makrely mají malou břišní dutinu, takže pokud byste ji ochucovali jenom tam, tak se chuť nedostane k masu po celém objemu ryby.

    U pražmy je vhodné oškrábat šupiny, které by vám mohly překážet, pokud byste si chtěli vychutnat i křupavou grilovanou kůžičku. Stačí pár tahů nožem směrem od ocasu k hlavě a máme hotovo.

  2. Marinování masa

    Na marinování ryb použijeme koření Mistr grilu Středozemní, které si dopředu naložíme do olivového oleje – ten pomůže k uvolnění plné chuti. Do marinády taky přidáme citronovou šťávu, která se k rybě skvěle hodí a zvýrazní chuť.

    Makrely a pražmy 04

    Marinádu zvenku i zevnitř dobře zapracujeme do ryby. Do břišní dutiny můžeme přidat také snítku rozmarýnu nebo jiných bylinek.

    Ryby necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout, aby se všechny chutě dostaly hezky k masu.

  3. Grilování 

    Ryby grilujeme přímou metodou v grilu na dřevěné uhlí pod zaklopeným víkem, takže se pečou zároveň horkým vzduchem ze všech stran. Abychom se vyhnuli vznícení oleje z marinády, ryby lehce osušíme papírovou utěrkou.

    Ryby grilujeme z každé strany asi 6 minut do cílové teploty přibližně 63 °C, což je u ryb nejnižší bezpečná teplota pro konzumaci.

    Makrely a pražmy 07

    Během grilování můžeme ryby potřít zbylou marinádou pro intenzivnější chuť. Ale pozor – v marinádě jsme měli naložené syrové ryby, proto poslední nátěr proveďte několik minut před koncem, aby i samotná marináda prošla tepelnou úpravou.

    Pokud máte pocit, že se ryby pálí, můžete je přesunout do nepřímé zóny a dodělat pouze horkým vzduchem.

  4. Servírování

    Jako příloha postačí zeleninový salát nebo opečený bílý chleba. A rozhodně nezapomeňte na citron a lahodné bílé víno, třeba Mount Hermon White z Izraele.

    Makrely a pražmy 10


×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %