Video recept: Bůčková roláda v grilu Weber Smokey Mountain (WSM)
Bůčkovou roládu možná rádi připravujete doma v troubě, ale na grilu? Tenhle recept vás přesvědčí, že grilování dá tomuto jídlu ještě další přidanou chuť a vůni. Navíc je jeho příprava tak jednoduchá, že ji zvládne každý začátečník. Aby té práce nebylo tolik, požádejte svého řezníka, aby vám připravil krásný tenký plát bůčku, potom už to půjde samo.
Bůčkovou roládu budeme grilovat nepřímou metodou na grilu Weber Smokey Mountain, ale využít můžete třeba keramický gril. Důležité je, abyste v něm dokázali udržet stabilně nižší teplotu.
Ingredience:
Slabý plát bůčku na roládu |
Grilovací koření Mistr grilu Country BBQ |
Anglická slanina |
Sůl |
Pepř |
Papriky různých barev |
Rajčata |
Cibule celá neoloupaná |
Česnek |
Pálivá paprika |
Grilovací potřeby
Grilovací koření Mistr grilu Country BBQ |
Digitální termosonda TFA Kuchen Chef |
Podobné recepty
Pikantní bůčkové plátky |
Zauzená slanina |
Grilovaný bůček low&slow |
-
Příprava tapenády z grilované zeleniny
Palici česneku seřízneme, dáme do alobalu a zalijeme trochou olivového oleje. Přidáme sůl, pepř a zabalíme. Položíme na gril.
Zeleninu nejprve ogrilujeme přímou metodou při vyšší teplotě v plynovém grilu Broil King. Aby se nic nepřichytilo, potřeme grilovací rošt malým množstvím oleje.
Papriky různých barev, cibuli a rajčata položíme bez jakýchkoliv úprav přímo na grilovací rošt. Občas obrátíme a počkáme, dokud zelenina nezhnědne. Zeleninu musíme před samotnou přípravou tapenády oloupat – rajčata půjdou snadno, papriky a cibuli po sundání z grilu necháme tzv. zapařit v igelitovém sáčku.
Česnek necháme v grilu nejdéle, přibližně 45 minut, dokud hezky nezměkne. Po oloupání zeleninu nakrájíme, česnek vyloupeme a vše společně rozmixujeme na hladkou pastu. Osolíme a opepříme podle vlastní chuti.
Pokud spěcháte, můžete s klidným svědomím použít kvalitní ajvar.
-
Příprava rolády
Rozprostřeme bůčkovou roládu, opepříme kampotským pepřem, okořeníme kořením Mistr grilu Country BBQ a potřeme po celé ploše tapenádou. Navrch položíme plátky anglické slaniny.
Bůček zarolujeme a navrch znovu okořeníme. Podle vlastní preference můžeme svázat přírodním provázkem, ale není to potřeba.
-
Grilování rolády
Roládu přemístíme do grilu rozehřátého přibližně na 150 – 160 °C a grilujeme do cílové vnitřní teploty asi 85 °C. Abychom si udrželi přehled, zapíchneme do bůčkové rolády termosondu.
Roládu zakryjeme alobalem a necháme 5 minut odpočinout. Potom už můžeme krájet na plátky.
-
Servírování
Jako příloha bude skvělá klasická bramborová kaše a dostanete oběd jako od babičky.