Steaky z vepřové kotlety [VIDEO]

Video recept: Steaky z vepřové kotlety

Šťavnatý plátek z vepřové kotlety? To je teprve umění! Ale tento recept vás přesvědčí, že i z obyčejné vepřové kotlety můžete připravit lahodné jídlo, na které se vám budou sbíhat sliny.

A to tajemství je vlastně jednoduché: za to, že si kotleta získala pověst suchého masa, může hlavně to, že většina lidí neměří vnitřní teplotu masa, proto ji snadno přepečou. Takže použijte vpichový teploměr nebo termosondu a máte to v kapse.

Při přípravě steaků z vepřové kotlety využijeme přímou i nepřímou metodu grilování. Já jsem si zvolil oblíbený keramický gril Big Green Egg, ale využijete jakýkoliv gril, ve kterém udržíte stabilní středně vysokou teplotu (např. Weber Smokey Mountain).

Ingredience:

Vepřová kotleta s tukovým krytím
Koření Mistr grilu Gaucho Argentina
Grilovaná zelenina jako příloha (papriky, jalapeňo papričky, česnek)

Grilovací potřeby

Koření Mistr grilu Gaucho Argentina
Looftlighter - elektrický podpalovač dřevěného uhlí
Digitální termosonda TFA Kuchen Chef
Vpichový teploměr Thermapen ONE

Podobné recepty

Vepřová panenka "mojo"
Vepřové trhané maso
Barbecue krkovice

 

  1. Příprava masa

    Z kotlety vcelku ukrojíme 3 – 4 cm vysoké plátky. Díky tomu snadněji předejdeme vysušení.

    Steaky z kotlety 12

    Maso lehce zvlhčíme olejem, aby na něm dobře drželo koření. Použijeme koření Mistr grilu Gaucho Argentina, ve kterém je krásně cítit oregano a česnek.O mírnou pikantnost se postarají chilli floky.

    Nezapomeňte okořenit také boky masa, abyste zbytečně nepřišli o chuť.

    Steaky z kotlety 02

  2. Příprava grilu

    Dřevěné uhlí v keramickém grilu snadno rozpálíte pomocí elektrického looftlighteru. Princip je jednoduchý – konec looftlighteru přiložíme k uhlí, stiskem tlačítka se rozžhaví spirála a přístroj začne foukat horký vzduch do ohniště. Tím dojde ke vznícení dřevěného uhlí.

  3. Grilování 

    Kotlety grilujeme na středně vysokou teplotu cca 150 °C. Použijeme nepřímou metodu grilování nad deflektorem do vnitřní teploty asi 55 °C.

    Potom maso přemístíme na rošt a budeme grilovat přímo až do vnitřní teploty 63 °C, což je bezpečná teplota pro konzumaci vepřového masa. Aby bylo monitorování teploty spolehlivější, použijeme termosondu, kterou zapíchneme přibližně do středu masa.

    Steaky z kotlety 04

    Pro přímé grilování stačí nechat maso na roštu několik minut z každé strany. Průběžně kontrolujeme teplotu a snažíme se nepřekročit 63 – 65 °C, abychom maso nevysušili.

    Steaky z kotlety 05

  4. Servírování

    Maso sundáme z grilu a necháme několik minut odpočinout.

    Plátky masa nakrájejte na tenké proužky. K dokonalé chuti už stačí jen obloha z čerstvé nebo grilované zeleniny a sklenice dobrého vína.

    Steaky z kotlety 11

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %