Vepřová kolena [VIDEO]

Video recept: Vepřová kolena grilovaná ve smokeru Smoky Fun 

Kdo by neměl rád šťavnaté vepřové koleno, které je plné chuti a doslova se rozplývá na jazyku? Tento recept vás nadchne jednoduchou přípravou – jediné, co budete potřebovat, je dostatek času na tepelnou úpravu. Kolena předem nepředváříme, jen je naložíme do solného nálevu.

My jsme pro přípravu zvolili tzv. offset smoker, jako je například Smoky Fun. Tento gril má palivovou komoru oddělenou od grilovací části, takže je ideální volbou právě pro pomalé grilování nepřímou metodou, jako je pravé americké barbecue. Můžete použít i jiný oblíbený gril, jako je keramický Big Green Egg nebo Weber Smokey Mountain.

 

Ingredience:

Vepřová zadní kolena
Koření Mistr grilu Kansas BBQ

Na 1 l nálevu:

1 litr vody
60 g soli
5 kuliček pepře
1 lžíce cukru

Grilovací potřeby

Koření Mistr grilu Kansas BBQ
Pain is Good Garlic Style chilli omáčka
Dřevěné špalíky na uzení
Vpichový teploměr Thermapen ONE
Digitální termosonda TFA Kuchen Chef

 

Podobné recepty

Steaky z vepřové kotlety
Zauzená krkovice a kotleta
Vepřová žebra

 

  1. Naložení masa

    Vepřová kolena asi 3 dny předem naložíme do solného nálevu. Ten připravíme jednoduše: do 1 litru vody dáme 60 g soli, 1 lžíci cukru a několik kuliček pepře. Společně krátce povaříme a necháme vystydnout. Do tekutiny potom naložíme kolena, aby se dobře prosolila – pro jistotu ještě můžeme naříznout kůži, aby se sůl dostala opravdu všude.

    Pro ještě lepší chuť na kolena použijeme kořenící směs Mistr grilu Kansas BBQ. Aby koření na mase dobře drželo, můžeme je potřít trochou oleje, hořčice nebo třeba oblíbenou grilovací omáčkou.

    Koření použijeme dostatečné množství, aby se jeho chuť dobře dostala k masu.

    Veprova kolena 01

  2. Grilování masa

    Kolena grilujeme nepřímou metodou v offset smokeru. K palivu (klasické dřevo nebo dřevěné uhlí) můžeme přihodit i špalíky k zauzení, abychom dosáhli příjemného kouřového aroma.

    Při grilování v offset smokeru počítejte s tím, že u palivové komory je vzduch teplejší, takže je občas potřeba kolena prohodit. 

    Veprova kolena 03

    Kolena pečeme přibližně při 120 °C do cílové teploty asi 70 °C – trvá to zhruba 3 hodiny. O správné teplotě se přesvědčíme vpichovým teploměrem.

    Poté kolena zabalíme každé zvlášť do alobalu a vrátíme do grilu, kde pokračujeme v pečení až do cílové teploty asi 95 °C. Abychom mohli monitorovat teplotu průběžně, použijeme termosondu, kterou zapíchneme do masa. Celkem po asi 7 hodinách máme hotovo. 

    Veprova kolena 07

    Při přípravě v alobalu maso mírně zvlhne, což u tohoto receptu není žádoucí. Kolena z alobalu proto vybalíme a na pár minut vrátíme do grilu, aby pěkně oschla.

    Takto připravená kolena snadno rozporcujete i rukou, nůž vůbec nebudete potřebovat.

  3. Servírování 

    Ke šťavnatému grilovanému koleni se nejlépe hodí dobrý chleba, doplnit můžeme čerstvou i nakládanou zeleninou nebo oblíbenou BBQ omáčkou.

    Veprova kolena 10

     

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %