Video recept: Vepřová kolena grilovaná ve smokeru Smoky Fun
Kdo by neměl rád šťavnaté vepřové koleno, které je plné chuti a doslova se rozplývá na jazyku? Tento recept vás nadchne jednoduchou přípravou – jediné, co budete potřebovat, je dostatek času na tepelnou úpravu. Kolena předem nepředváříme, jen je naložíme do solného nálevu.
My jsme pro přípravu zvolili tzv. offset smoker, jako je například Smoky Fun. Tento gril má palivovou komoru oddělenou od grilovací části, takže je ideální volbou právě pro pomalé grilování nepřímou metodou, jako je pravé americké barbecue. Můžete použít i jiný oblíbený gril, jako je keramický Big Green Egg nebo Weber Smokey Mountain.
Ingredience:
Vepřová zadní kolena |
Koření Mistr grilu Kansas BBQ |
Na 1 l nálevu:
1 litr vody |
60 g soli |
5 kuliček pepře |
1 lžíce cukru |
Grilovací potřeby
Koření Mistr grilu Kansas BBQ |
Pain is Good Garlic Style chilli omáčka |
Dřevěné špalíky na uzení |
Vpichový teploměr Thermapen ONE |
Digitální termosonda TFA Kuchen Chef |
Podobné recepty
Steaky z vepřové kotlety |
Zauzená krkovice a kotleta |
Vepřová žebra |
-
Naložení masa
Vepřová kolena asi 3 dny předem naložíme do solného nálevu. Ten připravíme jednoduše: do 1 litru vody dáme 60 g soli, 1 lžíci cukru a několik kuliček pepře. Společně krátce povaříme a necháme vystydnout. Do tekutiny potom naložíme kolena, aby se dobře prosolila – pro jistotu ještě můžeme naříznout kůži, aby se sůl dostala opravdu všude.
Pro ještě lepší chuť na kolena použijeme kořenící směs Mistr grilu Kansas BBQ. Aby koření na mase dobře drželo, můžeme je potřít trochou oleje, hořčice nebo třeba oblíbenou grilovací omáčkou.
Koření použijeme dostatečné množství, aby se jeho chuť dobře dostala k masu.
-
Grilování masa
Kolena grilujeme nepřímou metodou v offset smokeru. K palivu (klasické dřevo nebo dřevěné uhlí) můžeme přihodit i špalíky k zauzení, abychom dosáhli příjemného kouřového aroma.
Při grilování v offset smokeru počítejte s tím, že u palivové komory je vzduch teplejší, takže je občas potřeba kolena prohodit.
Kolena pečeme přibližně při 120 °C do cílové teploty asi 70 °C – trvá to zhruba 3 hodiny. O správné teplotě se přesvědčíme vpichovým teploměrem.
Poté kolena zabalíme každé zvlášť do alobalu a vrátíme do grilu, kde pokračujeme v pečení až do cílové teploty asi 95 °C. Abychom mohli monitorovat teplotu průběžně, použijeme termosondu, kterou zapíchneme do masa. Celkem po asi 7 hodinách máme hotovo.
Při přípravě v alobalu maso mírně zvlhne, což u tohoto receptu není žádoucí. Kolena z alobalu proto vybalíme a na pár minut vrátíme do grilu, aby pěkně oschla.
Takto připravená kolena snadno rozporcujete i rukou, nůž vůbec nebudete potřebovat.
-
Servírování
Ke šťavnatému grilovanému koleni se nejlépe hodí dobrý chleba, doplnit můžeme čerstvou i nakládanou zeleninou nebo oblíbenou BBQ omáčkou.