Kampotský pepř La Plantation
První pepřové plantáže byly založeny Číňany z provincie Hainan již ve 13. století, jeho pěstování se rozmohlo zejména v období nadvlády Francie. Na začátku 20. století byl Kampotský pepř známý jako nejkvalitnější na světě a nesměl chybět na žádném významném stole v Paříži. Během občanské války Rudých Khmerů která měla na svědomí více jak 2mil. životů se země uzavřela světu, pepř tak nebylo možno vyvážet a tento krutý režim způsobil že většina plantáží byla opuštěna nebo zcela zanikla.
Prvotřídní kampotský pepř
La Plantation je od prvopočátku zaměřena na maximální kvalitu svých produktů která předčí již tak přísné minimální předepsané standardy Kampotského pepře. Veškerá zrnka která se ručně sbírají a třídí procházejí velice pečlivou selekcí a používají se jen ta největší a nejkvalitnější, veškerá jiná jsou vyřazena z dalšího procesu výroby toho nejkvalitnějšího pepře splňujícího standard PGI.
Originální kampotský pepř s ochrannou značkou
V myslích místních se však tradice zachovala a tak zejména po roce 2005 bylo opět zahájeno pěstování Kampotského pepře a zahájen jeho vývoz do zahraničí. V roce 2010 za pomoci Agence Française du Développement získal označení PGI (Protected Geographicak Indication) které je od roku 2016 uznávané na úrovni celé EU. Označení zajišťuje pěstování v unikátních půdních a klimatických podmínkách Kampotu zcela tradičními metodami bez chemických hnojiv a pesticidů s ručním ošetřováním a sběrem a sušení na slunci.
Kampotský pepř používaný Michelinskými kuchaři
Zejména díky pečlivosti a přístupu zaměstnanců La Plantation získaly jejich výrobky ocenění Producteur Artisan de Qualité od Culinary College of France. Pepř z La Plantation je používaný i 3 hvězdičkovými Michelinskými kuchaři pro svou jedinečnost v již tak výjimečném světě Kampotských pepřů!
Co je to vlastně kampotský pepř?
Kampotský pepř je jedinečné koření, které pochází z provincie Kampot v Kambodži. Toto koření je známé svou výjimečnou chutí a aromatem, které z něj činí vyhledávanou ingredienci mezi šéfkuchaři a gurmány po celém světě. Díky svému specifickému původu a tradičním metodám pěstování byl kampotský pepř dokonce oceněn chráněným označením původu, což z něj činí kulinářský poklad Kambodže.
Historie a pěstování pepře
Kampotský pepř má dlouhou historii pěstování v Kambodži, která sahá až do období Angkorské říše. Jeho pěstování je pečlivě vázáno na specifické klimatické a půdní podmínky regionu Kampot, které jsou ideální pro výrobu pepře s nezaměnitelnými charakteristikami. Toto koření je pěstováno malými farmáři, kteří dodržují tradiční metody zpracování, včetně ručního sběru a sušení na slunci, což zajišťuje jeho vysokou kvalitu a jedinečnost.
Chuťový profil a jeho použití
Kampotský pepř se vyznačuje svým bohatým chuťovým profilem, který kombinuje pikantní ostrost s jemnými citrusovými a květinovými tóny. Tato jedinečná kombinace chutí otevírá dveře k různorodému použití v kuchyni, od klasických steaků a marinád až po sofistikované dezerty a čokolády. Jeho výrazná chuť dokáže povýšit jakýkoliv pokrm na novou úroveň a přinést do něj kousek kambodžské kulinářské tradice.
Kampotský pepř je tedy nejen kořením, ale také symbolem kambodžské pýchy a dědictví. Jeho výjimečnost a kvalita jsou výsledkem kombinace přírodních podmínek, tradičního zemědělství a pečlivého zpracování, což z něj činí nezbytnou součást pro každého, kdo si potrpí na kvalitní a autentické ingredience ve své kuchyni.
Nejprodávanější
Degustační sada pro milovníky gastronomie, Kampotského pepře, špičkových koření a výjimečně úžasných chutí! Výběr čtyř...
Cacao Rub je jedinečná grilovací směs se špičkovým kakaem z WAT Chocolate, Kampotským pepřem, skořicí a dalším špičkovým kořením La...