Tato "ohnivá" omáčka je populární na třech kontinentech. Můžete se s ní setkat v Portugalsku, Brazílii a v mnoha afrických zemích. Použijte ji střídmě na vaše oblíbené mořské plody a kuřecí nebo vepřové maso. Ke grilování můžete použít např. keramický gril Big Green Egg MiniMax nebo nějaký z plynových grilů.
Původ: Portugalsko, Brazílie, Afrika
Složení
- 1 stroužek česneku (nadrobno nakrájený)
- 1-3 lžíce chilli papriček (nadrobno nakrájené)
- 1 lžíce Dijonské hořčice
- 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 3/4 hrnku extra virgin olivového oleje
- 1/2 lžičky soli (mořská hrubozrnná)
Dejte česnek a sůl do misky a lžičkou utřete v pastu. Pak přidejte chilli papričky a pokračujte ve tření. Přidejte hořčici, vmíchejte ocet a nakonec olej.
Omáčku lze použít i jako marinádu. Celkové množství cca 1 hrnek – vystačí na 2 až 3 kg masa.
Zdroj: The Barbecue Bible - Sauces, rubs and marinades – Steven Raichlen, Workman Publishing, 2000, str. 245