Příslušenství k udírnám
Kdo by nechtěl výborné domácí uzené maso nebo sýry, kdykoliv na něj dostane chuť? Domácí uzení je stále populární a dovoluje nám posouvat hranice naší záliby v dobrém jídle ještě dále. Aby bylo stále co objevovat, nabízíme také bohaté příslušenství pro uzení v zahradních udírnách.
Jaké příslušenství pro uzení by vám nemělo chybět?
Ať už preferujete jakoukoliv udící techniku, klíčový je výběr surovin. Různé druhy masa, ryb nebo sýrů potřebují různé zacházení, a tak se hodí mít po ruce různé druhy příslušenství pro uzení. Co by vám ve výbavě nemělo chybět?
- Teploměry do udírny
- Háky a háčky do udírny
- Rošty do udírny
- Ochranné obaly na udírny
- Ochlazovače kouře
Nejprodávanější
- Háky do udírny se hodí na uzení větších kusů masa, které dobře drží pohromadě, nebo třeba na uzení klobás. Díky zavěšení se kouř dostane k celému povrchu a navíc lépe využijete prostor udírny. Existují háky do udírny různých tvarů, vybírejte především podle velikosti masa a průměru příčníku na zavěšení.
- Rošty do udírny se hodí, pokud se chystáte udit drobnější potraviny. Mohou mít i tvar síta, takže kousky nepropadnou. Kvalitní udírny zpravidla už při zakoupení rošty mají, ale jejich počet nemusí být dostatečný.
- Obaly na udírny ochrání domácí udírnu před nepřízní počasí. Ne všechny domácí udírny jsou mobilní a můžeme je schovat do garáže, přesto jim déšť a sníh nedělají dobře. Vhodně vybraný obal zajistí také delší životnost udírny.
- Teploměry do udírny a termosondy pomohou sledovat teplotu uvnitř masa, takže budete přesně vědět, kdy je pokrm hotový. Nestane se vám, že by bylo maso nedodělané, což může u některých druhů (např. drůbeže) být nebezpečné.
- Ochlazovače kouře jsou užitečnou pomůckou pro uzení studeným kouřem. Používají se hlavně v letních dnech, kdy by kouř generovaný přímo do udírny měl příliš vysokou teplotu pro tuto techniku uzení.
Štěpka na uzení a udící brikety
Samostatnou kapitolou příslušenství pro uzení jsou udící brikety a štěpka na uzení, které mohou masu dodat nové chutě i příjemnou barvu. Je libo nasládlou třešeň, jemnou olši nebo výrazný mesquite?
Kvalitní udírny si zaslouží kvalitní příslušenství, proto spoléhejte na ověřené značky a dodavatele. Právě u briket nebo štěpků na uzení to platí dvojnásob, protože kouř se dostává přímo k masu a mohl by nepříjemně ovlivnit jeho chuť a vůni.