Video recept: Uzené hamburgery v elektrické udírně Bradley
Tak tohle je naprostá pecka! Kouř z udírny dodá hamburgerům úžasnou barvu a zejména chuť. Tyto hamburgery jsme vyudili v automatické elektrické udírně Bradley a použili jsme třešňové udící briketky. Postup je velmi jednoduchý, o čemž se můžete přesvědčit
Suroviny
Hovězí maso - přední |
Tepelně neopracovaná slanina |
Mletý pepř (např. Kampotský) |
Uzená sůl Mistr grilu |
Ochucená majonéza |
Oblíbená bulka na burgery |
Salát |
Cibule |
Vejce |
Udící potřeby
Udírna Bradley |
Udící briketky |
Teploměr nebo termosonda |
Příprava masa na uzení
Přední hovězí (ideálně chuck-roll nebo hrudí) s dostatečným množstvím tuku si nameleme klidně i nahrubo a pomocí formy na hamburgery vytvarujeme placky o hmotnosti 220 g.
Hamburgerové placky z obou stran opepříme Kampotským pepřem a osolíme uzenou solí Mistr grilu.
Uzení hamburgerů v udírně Bradley
Burgery přemístíme na rošty ve vyhřáté udírně Bradley na cca 80°C a vložíme do zásobníku udící brikety. Pro uzení jsme zvolili třešňové dřevo, které krásně barví.
Burgery následně udíme při teplotě kolem 80°C a postupně vnitřní teplotu masa kontrolujeme vpichovým teploměrem.
Cílová vnitřní teplota masa na stupeň propečení medium odpovídá rozmezí mezi 57 - 63°C. Cca 30 minut před dosažením této vnitřní teploty přidáme na rošty k burgerům plátky neupravené anglické slaniny. V našem případě jsme si zvolili cílovou teplotu 58°C a dokážu si představit ještě o těch 5 stupňů více. Pamatujte ale na to, že minimální bezpečná vnitřní teplota je u mletého masa (hovězího i vepřového) 71°C. Zde opravdu záleží na vaší chuťové preferenci.
Servírování uzených hamburgerů
Jakmile dosáhne požadovaná vnitřní teplota vámi preferované hodnoty pro konzumaci, burgery spolu se slaninou vyjmeme z udírny a můžeme servírovat. V tomto případě jsme na spodní část bulky dali ochucenou majonézu, salát, anglickou slaninu, lehce orestovanou cibuli nakrájenou na kolečka, vlastní placku masa a na ní volské oko. Horní část bulky jsme také lehce potřeli ochucenou majonézou. Nepřehlédněte: Zajímavosti o slepičích vejcích – co všechno ovlivňuje jejich barvu i kvalitu?
A voilà, tady je náš excelentní uzený hamburger (zvolili jsme francouzskou máslovou briošku). Určitě tento recept vyzkoušejte, je to opravdu chuťová nirvána!