Video recept: Souvlaki z mečouna v keramickém grilu Big Green Egg
Inspiraci na tento recept jsem našel v kuchařce Barbecue Bible od Stevena Raichlena. Jedná se o špízy s vyloženě řeckými ingrediencemi na marinování. Kromě mečouna můžete použít třeba tuňáka, ale i krevety nebo hřebenatky. Jako příloha se hodí kuskus, rýže nebo pita chléb. A nesmí samozřejmě chybět nějaké dobré bílé víno!
Suroviny
600-700 g mečouna (steaky cca 2,5 cm) |
2 středně velké bílé cibule |
16 středně velkých bobkových listů |
Suroviny na marinádu
3 lžíce EV olivového oleje |
3 lžíce citronové šťávy |
3 lžíce suchého bílého vína |
2 stroužky česneku |
1 lžíce oregana nebo 1,5 sušeného |
1 lžička nakrájené citronové kůry |
1 lžička soli |
1/2 lžičky mletého černého pepře |
Grilovací potřeby
Gril na dřevěné uhlí |
Špízy na grilování |
Grilovací kleště |
Teploměr na měření vnitřní teploty masa |
Podobné recepty
Grilované pražmy a makrely |
Losos na cedrovém prkénku |
Zauzený losos v grilu |
-
Příprava masa
Ze steaků odřízneme ostrým nožem kůži a případné tmavé části masa a nakrájíme je na kostky cca 2,5 cm. -
Příprava marinády a marinování
Ve skleněné míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, víno, nadrobno nakrájený česnek, najemno nakrájenou citronovou kůru, sůl a pepř a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Marinádu ochutnejte a podle potřeby dosolte. Marináda by měla být chuťově velmi výrazná. Kostky masa dejte do obdélníkové nádoby, přelejte je marinádou a dobře promíchejte rukou. Dejte takto marinovat na 30 minut do lednice a během té doby kostky 1-2 krát promíchejte, ať se marinují rovnoměrně.
Než se maso namarinuje, dejte bobkové listy namočit do misky s vodou. -
Příprava vlastních špízů
Cibuli nakrájejte na osminy a rozdělte na jednotlivé listy. Současně vyndejte bobkové listy z vody. Kostky masa neotírejte a nechte na nich marinádu tak, jak je. Střídavě napichujte na špízy maso, bobkový list a cibuli. Nic na tom není ... -
Příprava grilu a grilování
Grilovat budeme v grilu na dřevěné uhlí a jako palivo volíme kvalitní dřevěné uhlí. Brikety žhnou vyšší teplotou než budeme potřebovat a navíc zbytečně dlouho. Budeme grilovat cca 10 minut při teplotě kolem 180-200°C a to přímou metodou.
Grilujeme z každé strany 2 minuty a poté změříme vnitřní teplotu. Pokud nebude dosahovat námi požadované hodnoty, pokračujeme v grilování střídavě po všech stranách, abychom docílili rovnoměrného propečení.
Minimální bezpečná vnitřní teplota je u ryb 63°C. Pokud se jedná o čerstvé ryby a byl dodržen HACCP, pak můžete samozřejmě grilovat na nižší teplotu stejně jako se griluje tuňák nebo losos. Během grilování můžete špízy potírat marinádou, ale pozor na její tepelnou úpravu - je potřeba, aby také prošla tepelnou úpravou. Potíráme tedy maximálně do 3/4 celkového času grilování. -
Servírování
Hotové špízy podáváme samostatně nebo se zeleninovým salátem. Výbornou přílohou může být kuskus, rýže nebo pita chléb. Nezbývá než popřát dobrou chuť!
[doba-pripravy="1 hodina"][pocet-porci="4"]