Vepřová žebra [VIDEO]

Video recept: Vepřová žebírka v grilu Weber Smokey Mountain (WSM)

Grilovaná vepřová žebra patří k jednomu ze tří pilířů pravého amerického barbecue (spolu s trhaným vepřovým masem a grilovaným hovězím hrudím), přitom jejich příprava není nijak náročná. Stačí k tomu vybrat tu správnou grilovací omáčku a nechat jim dostatek času, aby se doslova rozplývaly na jazyku.

Vepřová žebra budeme grilovat v grilu Weber Smokey Mountain, což je ideální investice, pokud chcete začít s barbecue. Recept ale snadno připravíte i v peletovém grilu nebo v keramickém grilu, klíčové je, aby vybraný gril měl víko, bez něj to prostě nepůjde.

Ingredince:

Vepřová žebra (nebo ribsy)
Hořčice
Koření Mistr grilu Country BBQ
BBQ omáčka

Grilovací potřeby

Griffin´s Jalapeno hořčice
Koření Mistr grilu Country BBQ
BBQ omáčka Killer Hogs Vinegar
Bezdrátová digitální termosonda
Komínový startér Weber
Dřevěné špalíky k zauzení

Podobné recepty

Vepřové trhané maso
Grilovaná krkovice v pivní marinádě
Vepřové špízy

 

  1. Příprava masa

    Z žebírek nejprve sundáme blánu, která by nám při jídle překážela. Dávejte ale pozor, abyste maso nepotrhali.

    Veprova zebirka 09

    Žebra potřeme slabě hořčicí, osolíme a okořeníme oblíbeným BBQ kořením. (Sůl můžeme vynechat, pokud máme kořenící směs, která už sůl obsahuje.) Maso okořeňte raději více, než méně, aby dostalo tu správnou BBQ chuť. Nezapomeneme okořenit ani boky, abychom měli maso ochucené ze všech stran.

    Veprova zebirka 11

  2. Příprava grilu

    Abychom gril spolehlivě rozpálili, doporučuji použít komínový startér – ulehčí vám práci a ušetří čas. K základnímu palivu přidáme ještě špalíky k zauzení, které dodají masu krásnou barvu i chuť.

  3. Grilování masa 

    Žebra budeme grilovat při teplotě asi 120 °C . Podle výšky žeber grilujeme asi 4 hodiny. Abychom si byli jistí teplotou, můžeme použít termosondu v úrovni roštu.

    Veprova zebirka 12

    Po přibližně 3 hodinách žebra přendáme do alobalu. Přidáme trochu cukru a másla pro ještě lepší chuť a důkladně zabalíme. Vrátíme do grilu a pokračujeme další hodinu. V poslední fázi grilování žebra vybalíme z alobalu, potřeme BBQ omáčkou a ještě asi 30 minut dopékáme. 

    Veprova zebirka 15

    Jak poznáme, že jsou žebra hotová? Jednak se maso stáhne asi centimetr od kostí, jednak zkusíme maso od sebe na roštu odtrhnout – pokud to jde snadno, máme hotovo.

    Veprova zebirka 02

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %