Foto a video recept: Kuřecí yakitori v kotlovém a elektrickém grilu Weber
Yakitori je japonský grilovaný pokrm z kousků kuřecího masa napíchnutých na špejlích ze dřeva či bambusu. Podobá se např. špízům satay či kebab, které se ale připravují i z jehněčího masa. V Japonsku je tento pokrm velmi oblíben a setkáte se s ním i v těch nejmenších restauracích a stáncích. Kuře se griluje marinované a potírané chuťově výraznou marinádou ze sojové omáčky, cukru, mirinu, saké, česneku a zázvoru.
V následujícím video receptu je tradiční japonská varianta s jednodušší marinádou a je grilováno v elektrickém grilu Weber Q.
Suroviny
500 g kuřecích prsou nebo vykostěných stehen |
1/3 hrnku sojové omáčky |
1/3 hrnku saké |
1/3 hrnku mirinu (slazené japonské rýžové víno) |
2 lžíce třtinového cukru |
1/2 lžičky zázvoru (čerstvý nakrájený) |
1/2 lžičky česneku (čerstvý nakrájený) |
1 lžička sezamového oleje (nebo slunečnicový) |
jarní cubulka |
Grilovací potřeby
Bambusové špízy se dvěma hroty - 16cm dlouhé |
Grilovací kartáč Triangl 30 cm |
Grilovací kleště s dřevěnou rukojetí a uzávěrem |
Dřevěné uhlí tříděné, 4kg |
Gril Weber Master-Touch GBS E-5750, černý |
Podobné recepty
Máme pro vás další chutné recepty |
Grilované kuře teriyaki |
Kuřecí maso v thajské kokosové marinádě |
Yakitori se připravuje klasicky jako finger-food na malém špízu, ale pokud potřebujete pohostit větší společnost nic nebrání tomu připravit yakitori ve větším množství na větších špízech ... :-)
Sojovou omáčku, saké, mirin, cukr, olej, nadrobno nakrájený zázvor, česnek a zelenou nať z jarní cibulky přiveďte do varu a na mírném "ohni" zredukujte o třetinu, aby marináda trochu zhoustla. Třetinu marinády pak odložíme stranou jako dip na namáčení. Marináda má být chuťově výrazná.
Mezitím bambusové špízy namočíme na 30 minut do vody, aby se nám při grilování nevznítily a nakrájíme si bílou část jarní cibulky a kuřecí maso na stejně dlouhé kousky. Ty spolu s jarní cibulkou střídavě napichujeme na špízy a potřeme je marinádou. Takto je necháme 15 minut marinovat.
NEBO napichujeme na dlouhé ocelové špízy.
Grilujeme při vysokém žáru přímou metodou až do vnitřní teploty masa 74 °C, kterou měříme mžikovým teploměrem. V polovině grilování špízy potřeme marinádou.
NEBO grilujeme při vysoké teplotě nepřímou metodou.
Jakmile má maso uvnitř požadovanou bezpečnou teplotu, můžeme yakitori servírovat jako finger-food, kdy špízy při konzumaci postupně namáčíme do marinády, kterou jsme si na začátku odložili.
NEBO yakitori podáváme jako velké hlavní jídlo s jasmínovou rýží a zeleninou. Maso můžeme lehce posypat sezamovými semínky a ozdobit nakrájenou jarní cibulkou navíc.
[doba-pripravy="1 hodina"]