Autor: Tomáš Dytrych
Proč vůbec čistit grilovací rošt? Co mi to přinese? A proč je čištění grilovacího roštu jedno ze 3 základních pravidel grilování?
Určitě se spousta z vás trápí častým přichytáváním grilovaných pokrmů ke grilovacímu roštu. A je to škoda. Kartáč na čištění grilovacího roštu by měl být spolu s kleštěmi a teploměrem na měření vnitřní teploty masa jedním ze tří základních grilovacích nástrojů.
[banner-2]
Ať už máte ve svém grilu grilovací rošt poniklovaný, nerezový nebo litinový, jeho čistota spolu s jeho promaštěností rozhodne o tom, zda se se vám na něj bude při grilování přichytávat maso nebo kůže z ryb. Pouze na rošt čistý (nemyslím přímo z myčky nádobí), očištěný kartáčem, naolejovaný a řádně nahřátý bychom měli pokládat grilované pochoutky, pokud grilujeme přímou metodou (a nejen tou). Pokud totiž na grilovacím roštu budou jakékoli připálené zbytky z posledního grilování, je více než jisté, že se na ně okamžitě přichytí maso při dalším grilování. Z toho plyne, že grilovací kartáč na čištění roštu používáme nejen před a po grilování, ale samozřejmě i během něj.
„Je obecně oblíbeným omylem, že stačí grilovací rošt čistit až po grilování“, upozorňuje Tomáš Dytrych z grilovani.cz
POZOR - rošt nečistíme kvůli roštu, ale kvůli sobě - kvůli dobrým výsledkům, kvůli nepotrhanému masu a kvůli kvalitnímu otisku mřížky roštu (což je známka perfektně zvládnutého umění grilování). Pokud tedy grilujete např. steaky z vepřové krkovice nebo vlastně cokoli jiného, měl by celý proces grilování vypadat takto:
[banner-1]
- připravené rozžhavené palivo umístíme na palivový rošt, jak potřebujeme a osadíme horní grilovací rošt (nebo zapálíme plynové hořáky, jak potřebujeme)
- kartáčem očistíme nahřátý grilovací rošt
- grilovací rošt potřeme slabou vrstvou jedlého oleje (použijeme kleště a složenou papírovou utěrku)
- na grilovací rošt umístíme plátky masa (umístíme je přímo tam, kde je chceme mít - vyvarujte se prosím okamžitému chaotickému otáčení a posouvání masa sem a tam po grilovacím roštu)
- v polovině grilovací doby maso otočíme (mezitím se nám totiž od grilovacího roštu "odlepilo") a snažíme se ho umístit tam, kde nejsou případné nápeky (pokud nám při grilování první strany vznikly)
- maso ugrilujeme na požadovanou bezpečnou vnitřní teplotu (měříme teploměrem) a sundáváme z roštu.
Následně chceme pokračovat další várkou. A právě nyní opět kartáčem očistíme grilovací rošt - přesně v průběhu grilování. A před třetím kolem opět a tak dále. Navíc kdykoli, kdy uvidíme, že se nám k roštu cokoli "přilepilo". Grilovací rošt nemusí být čistý přímo z myčky, jde o to, aby na drátech nebo žebrech roštu nebyly "nápeky", které tam nepatří. Pamatujte, že je lepší grilovací rošt čistit raději více, než méně. Ničemu tím neublížíte. K čištění grilovacího roštu můžete použít místo kartáče i jiné čističe, jako je např. tento. A nezapomeňte taky občas očistit grilovací rošt ze spodní strany. :-)
Pokud jste v situaci, kdy zrovna nemáte po ruce kartáč na grilovací rošt, můžete použít zmačkanou kouli alobalu - funguje to výborně. :-) Já osobně jsem ve svých začátcích grilování kartáč velmi málo používal a nyní si bez něj grilování vůbec nedokážu představit. Udělejte změnu a pojďte posunout vaše grilovací umění zase o kousek výš...