Autor: Tomáš Dytrych
Grilování není jen o klobáskách, hamburgerech a steaku. Objevte zdravé vegetariánské speciality z grilu, které si zamilujete už od prvního sousta. Inspirujte se osvědčenými tipy na grilování bez masa a dopřejte si skutečný gurmánský zážitek.
Obsah článku:
- Jak vybrat vhodný gril na grilování bez masa
- Co na gril pro vegetariány?
- Jak grilovat zeleninu?
- Nejlepší vychytávky na grilování zeleniny
- Jak na houby na grilu?
Jak vybrat vhodný gril na grilování bez masa?
Chcete si užít nezapomenutelné grilování se spoustou dobrého jídla, které potěší také vegetariány? Grilovačka bez masa rozhodně nemusí být nuda. Právě naopak. Bude zajímavým zpestřením menu také pro milovníky masa. Než začnete shánět suroviny a nejlepší recepty, zaměřte se v prvé řadě na výběr kvalitního grilu. Ten je pro pohodové grilování a delikátní chuť pokrmů naprosto zásadní. Jinak chutnají pokrmy připravené na plynu, elektřině nebo dřevěném uhlí. Jako inspiraci můžete využít i nejlepší kuchařku na grilování zeleniny na trhu - How to grill vegetables od Stevena Raichlena.
Grily na dřevěné uhlí patří mezi legendární a stálou klasiku. Grilovanému masu dodávají nezaměnitelnou chuť a kouřové aroma. Odradit vás může u těchto grilů zdlouhavější rozpalování, pracnější regulace žáru oproti grilům elektrickým nebo plynovým a práce s popelem a palivem.
Pro grilování zeleniny, hub nebo sýrů klidně můžete vsadit na kvalitní elektrické grily Weber Q, které stoupají na popularitě. Nepotřebujete uhlí ani plyn, gril stačí jednoduše zapnout do zásuvky. Proto jsou ideální volbou nejen na zahradu, ale také do města. Grilování na balkoně nebo terase si totiž užijete stejně jako na zahradě.
[banner-2]
Předností elektrických grilů je mimo jiné snadná obsluha. Gril rozpálíte jednoduše, rychle a bez kouře jednoduchým otočením knoflíku regulátoru. Odkapávající šťávu nebo tuky zachytí vyjímatelná miska, takže se nikde nepřepalují. Porcelánem smaltovaný litinový rošt rovnoměrně rozloží žár a postará se o perfektní a rovnoměrné propečení potravin.
Grilovaná dýně
„Vedle nešlápnete ani s kvalitními plynovými grily, které se skvěle hodí na zahradu, chatu nebo chalupu. Obzvlášť pokud grilujete často a pro hodně lidí,“ doplňuje Tomáš Dytrych, zakladatel grilovani.cz.
Potěší vás jednoduchá obsluha, možnost regulovat teplotu a rovnoměrné propečení pokrmů.
TIP: Pořiďte si ke grilu také litinový tál. Je ideální pro opékání malých kousků zeleniny, které jsou na klasický rošt nevhodné, protože by mohly propadávat. Zelenina se na litinovém povrchu rovnoměrně propeče a získá krásnou zlatavou krustu. Na litinovém tálu připravíte také chutná vejce, omeletu, palačinky, lívance nebo bramboráky a vychutnáte si vaření venku.
Co na gril pro vegetariány?
Tipy na grilování bez masa jsou nepřeberné, a tak záleží jen na vaší chuti a fantazii. Můžete vybírat z pestré škály zeleniny, sýrů, hub, ovoce, tofu nebo vegetariánských alternativ klobásek a burgerů, které svou chutí připomínají maso. S pomocí kamene na pizzu si můžete připravit také oblíbenou italskou pochoutku ve vegetariánské verzi!
Jak grilovat zeleninu?
Zeleninu si můžete vychutnat na grilu na tisíc způsobů. Co se o ochucení zeleniny ke grilování týče, bohatě si vystačíte s olivovým olejem, česnekovým práškem, pepřem a solí.
Pokud váháte, co zdravého grilovat, připravte si oblíbené zeleninové ratatouille z lilku, cukety, červené papriky, cibule, česneku a rajčat. V pánvi si na bočním hořáku plynového grilu zpěníme najemno nakrájenou cibuli a česnek na olivovém oleji, přidáme najemno nakrájená čerstvá rajčata a také drcená rajčata z plechovky. Necháme provařit, aby omáčka zhoustla. Během prováření přidáme tymián a bazalku a dochutíme solí a pepřem. Po zhoustnutí nalijeme omáčku na dno zapékací mísy. Cuketu, lilek a papriky nakrájejte na plátky a střídavě pokládejte na dno zapékací mísy, abyste vytvořili “hada”. Z vrchu ještě zeleninu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem a dejte do grilu zapékat na cca 1 hodinu při teplotě okolo 160°C, zakryté poklicí nebo alobalem. Posledních 15 minut můžete alobal nebo poklici sundat, aby se zelenina z vrchu pěkně opekla.
Zauzená plněná hlávka zelí
Nestárnoucí klasikou jsou brambory na grilu, které mohou posloužit jako příloha, ale i hlavní chod. Pochoutku pro labužníky jsou plněné brambory Hesselback, které se dají připravit se spoustou geniálních náplní, bylinek a posypek. Velký omytý brambor na mnoha místech do ¾ výšky nařízněte, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem či máslem. Použít můžete posypku z parmazánu a strouhanky, která bude po upečení krásně křupavá. Mezi vzniklé plátky brambor vložte před koncem grilování sýr chedar nebo parmezán. K dochucení můžete použít česnek čerstvé bylinky nebo zakysanou smetanu. Pokud máte chuť na změnu, použijte místo brambor sladké batáty.
Grilované brambory
Skutečnou pochoutkou, na kterou se všem budou sbíhat sliny, je také grilovaná kukuřice. Pokud ji potřete rozpuštěným máslem s chilli, limetkovou šťávou, a osolíte, povýšíte něco tak obyčejného, jako je kukuřice, na neobyčejnou pochoutku.
Originální delikatesu vykouzlíte také z rajčat. Zamilujte si nedostižná grilovaná rajčata s parmazánem. Překvapí vás dokonalou souhrou chutí.
Nechte se inspirovat nejchutnějšími recepty na grilování zeleniny.
[banner-1]
Nejlepší vychytávky na grilování zeleniny
Na grilu si můžete připravit prakticky jakoukoliv zeleninu. Pokud víte, jak na to, bude chutnat prostě báječně! Způsobů přípravy je hned několik:
- Přímo na roštu
Na grilovacím roštu můžete přímou metodou opéct větší kousky zeleniny, jako jsou nakrájené papriky, cukety, lilky, cibule, dýně nebo kukuřice. Před grilováním potřete zeleninu jedlým olejem, který zabrání přichycení k roštu. Nejlepší a nejchutnější volbou je olivový olej. Na gril pokládejte nejprve zeleninu, jejíž příprava trvá nejdéle. Později přidejte další kousky, které nevyžadují dlouhé grilování. Před samotným grilováním nezapomeňte také na důkladné vyčištění roštu. Na odolné nečistoty použijte speciální čističe.
Grilovaná kukuřice
- Zeleninový špíz
Skvělý způsob, jak grilovat zeleninu s podobnou délkou přípravy, je napíchnout ji na plochý špíz, aby se neprotáčela! K ochucení použijte olivový olej, sůl, pepř a sušený česnek. Voilà, lahodný špíz bez masa je na světě.
- V alobalu
Grilování v alobalu je ideální pro menší kousky zeleniny, jako jsou například krájené brambory, houby, česnek nebo růžičková kapusta. Zeleninu pečlivě zabalte do alobalu, aby zespodu nevytékala šťáva, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem. V horní části udělejte vidličkou otvor, kterým bude unikat pára. Připravený balíček vložte na rozpálený gril a grilujte nepřímou metodou do změknutí.
- V děrovaném koši
Na menší kousky zeleniny je kromě alobalu ideální také grilovací koš na zeleninu. Aby se pokrm nepřichytil, potřete ho slabou vrstvou jedlého oleje. Do rozehřátého koše nasypte zeleninu a zavřete víko grilu. Během grilování přímou nebo nepřímou metodou zeleninu promíchávejte lžící nebo vařečkou a grilujte do změknutí. Použít můžete některé z oblíbených koření na grilování zeleniny.
- Na litinovém tálu
Litinový tál rovnoměrně rozvádí teplo a udrží si teplotu po dlouhou dobu. Je perfektní pro rychlou a snadnou přípravu pokrmů. Tál totiž dodává chutím nový rozměr. Bramboráky nebo zeleninové placky můžete na tálu připravit dokonce i bez tuku. Je skvělý také pro přípravu menších kousků zeleniny. Pokrmy můžete grilovat na sucho, nebo je potřít malým množstvím oleje. Před grilováním ovšem nezapomínejte na důkladné vyčištění plochy, aby se vaše grilované dobroty nepřipálily. Tály oceníte jak v kotlových, plynových a elektrických grilech, ale i při grilování na otevřeném ohništi.
Zapékané BBQ fazole v litinové pánvi
Jak na houby na grilu?
Pokud ještě přemýšlíte, co na gril kromě masa a zeleniny, vsaďte na hamburgery s grilovanými žampiony portobello. Svou delikátní chutí mohou směle konkurovat klasickým hovězím burgerům.
Hlavičky žampionů potřete na hodinu naložte do marinády z olivového oleje, vinného octa, tymiánu, soli a pepře a dejte do lednice. Následně žampiony osušte, a zespodu klobouky udělejte několik vpichů malým ostrým nožem a do vzniklých otvorů vložte střídavě snítky rozmarýnu, kousky česneku a parmazánu. Grilujte přímou a nepřímou metodou. Před podáváním lehce opečte z obou stran hamburgerovou bulku. Podávejte podle chuti s oblohou z rukoly, rajčat a červené cibule.
TIP: Recept na ochucenou majonézu do hamburgerů.
Jak vybrat sýr na gril?
Grilované sýry jsou delikatesou a jasnou volbou, pokud přemýšlíte, co na gril kromě masa. Mezi nejoblíbenější sýry na gril patří hermelín, camembert, olomoucké tvarůžky, sýr halloumi, feta nebo oštiepok. Chutnají úžasně, pokud je dochutíte olivovým olejem, česnekem nebo bylinkami. Při grilování sýra je třeba si uvědomit, že se bavíme spíše o ohřívání nebo pečení sýra, protože jak je známo, sýr se při vyšší teplotě roztéká a tak přímou metodou nelze sýry grilovat.
Sýr halloumi grilovaný na litinovém tálu
Než je hodíte na gril, připravte si alobal, nebo na alobalový tácek. Grilujte nepřímou metodou (sýry typu Hermelín zabalené v alobalu) nebo na litinovém tálu (halloumi, oštiepok, apod.).
Jak na grilované ovoce a dezerty?
Na grilu si kromě slaných pochoutek můžete připravit také sladké dezerty a ovoce. Grilované ovoce je také lahodnou přílohou ke grilovaným sýrům. Pokud toužíte po sladké tečce na závěr famózního vegetariánského menu, vyzkoušejte grilovaný ovocný špíz. Použít můžete oblíbené ovoce, jako je ananas, meloun, broskev nebo banán. Ovoce pro lepší chuť a barvu potřete marinádou z medu (nebo třtinového cukru), citronové šťávy a oleje. Na talíři špíz můžete ozdobit lístky máty nebo polevou z čokolády.
Grilovaná jablka
Na litinovém tálu můžete upéct sladké lívance a palačinky a ozdobit je grilovaným ovocem.
TIP: Recept na grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou
Související články