Jak používat ochucenou sůl Mistr grilu
Autor: Tomáš Dytrych
Nejlépe poznáte, jak při vaření co nejlépe používat OCHUCENÉ SOLI, když se nebudete bát s nimi experimentovat.
Ochucené soli mohou vaše pokrmy jemně obměnit a ozvláštnit nebo je zcela zásadně změnit - záleží jen na vás! Pojďme si nejdříve něco říct o vlastnostech těchto výjimečných solí.
Během procesu Fusion® se přírodní ingredience spojují s každým jednotlivým krystalkem mořské soli. Výsledkem je 100% přírodní ochucená sůl, která je chuťově vyváženější a zajímavější než běžné kořenící směsi.
Nabízíme cca 13 různých ochucených solí. Když je budete používat, nebude solení jen bezmyšlenkovitou rutinou, ale důmyslnou a kreativní součástí celého vaření. Některé soli jsou sladké, jiné štiplavé, další výrazně slané nebo jinak úžasné, i když se tváří velmi skromně. Pokud si nejste jisti, jak správně ochucené soli používat, nenechte se zaskočit nepřebernou škálou jejich chutí a řiďte se těmito třemi tipy:
Tip č. 1: Solení není věda. Až budete příště sůl používat, postačí, když se v klidu, bez obav a s trochou fantazie sami zamyslíte, jak by mohla konkrétní ochucená sůl pokrm ještě zdokonalit. Své vaření pak můžete považovat za dobře promyšlený experiment.
Tip č. 2: I když jsou ochucené mořské soli technologií Fusion® ideální pro konečné dochucení pokrmů, můžete jejich příchutě využít i během samotného vaření. Dejte si ale pozor, abyste pokrm nepřesolili. Maximum chuti ze soli přejde do vlastního pokrmu, pokud do něj sůl přidáte během vaření co nejdéle. Při pečení používejte nesolené máslo – dosáhnete vynikající chuti pokrmu a předejdete přesolení.
Tip č. 3: Solte zlehka, vždy můžete sůl ještě podle potřeby přidat. Ochucené soli nádherně voní, často tak zmatou vaše smysly a solení přeženete. Při přípravě mnoha pokrmů stačí menší množství soli, než jaké je uvedeno v receptu.
Jak tedy používat ochucené soli?
[banner-2]
S vašimi oblíbenými sladkostmi
Sůl umocňuje chuť nejen slaných pokrmů, ale i sladkých pamlsků, a to úžasně! Často vyrovnává až přílišnou sladkost karamelu nebo hořkost tmavé čokolády. Ochucené mořské soli podtrhnou ty správné chutě vašich dezertů způsobem, který příjemně překvapí.
Vyzkoušejte například sůl ESPRESSO s cheesecakem, sůl ZÁZVOR s vanilkovou zmrzlinou, nebo sůl HABANERO s čokoládovou zmrzlinou. Zapojte fantazii a pochutnejte si na dezertech jako nikdy předtím.
S lahodnými rybami
Pokud jednou na světě převládne vlídnost a trpělivost, budou se jíst pokrmy, které budou jen skromně ozdobeny, přesto na vás silně zapůsobí a okouzlí vás svou jednoduchostí. Ochucené soli jsou skvělým, výrazným prostředkem pro konečnou úpravu ryb podávaných jako hlavní chod. Stejně tak se ale hodí k zesílení chuti slaných, ale jemně vyvážených pokrmů. Vyzkoušejte bílou rybu jemně pokapanou chilli omáčkou s česnekem a dozdobenou mořskou solí LIMETKA. Vychutnejte si nadýchané, zprudka opečené hřebenatky dochucené solí MERLOT.
S pečivem a sýrem
Jednoduše připravíte ještě chutnější pokrm! Sůl se španělským rozmarýnem je naprosto neodolatelná s chutí čerstvě natrhaných bylinek v lahodném sendviči s grilovaným sýrem:
Pokud chcete dojmout své sýry milující srdce, vyzkoušejte krémový kozí sýr, brie, nebo samotný našlehaný krémový sýr (např. Philadelphia) s mořskou solí CHIPOTLE. Dejte ale pozor, abyste nezvolili sýr, který je sám o sobě hodně slaný jako např. parmazán, romano nebo asiago. Jemná, dobře roztíratelná sýrová pomazánka s pivem se výborně hodí na slané krekry, ale chutná ještě lépe, pokud ji dochutíte mořskou solí SRIRACHA.
A když už máte pečivo po ruce hned vedle talíře se sýry, můžete špetkou mořské soli ČESNEK osolit i olivový olej. Kdo by odolal?
[banner-1]
K masu s bramborami
Není žádným tajemstvím, že pokud nasolíte maso před tepelnou úpravou, uchová si šťavnatost a nevysuší se. Naše ochucené mořské soli z řady Fusion ale pokrmy ochutí tak, jak to žádná kořenící směs neumí: opravdu důkladně. Osolte žebírka solí ESPRESSO nebo pečené kuře solí ROZMARÝN. Uchováte jejich přirozenou masovou šťávu a získáte celou škálu chutí. Ať už naši sůl použijete na zprudka pečený grilovaný flank steak nebo na pomalu dušené jehněčí kolínko, vždy si dopřejete skutečný gurmánský zážitek.
Ke zdokonalení nudlí
Nudle můžete připravit ještě lépe než jenom tak, že je smícháte s kupovanou omáčkou! Pokrmy z nudlového těsta si také zaslouží větší kulinární pozornost, přičemž nezáleží na tom, jestli připravujete opečené čínské nudle mein nebo italské linguini. Mořská sůl ZÁZVOR se nádherně pojí s asijskými nudlemi v lehkých sójových marinádách a švestkových omáčkách se šťavnatým cukrovým hráškem a mrkví nakrájenou na velmi jemné proužky. Stejně tak můžete přivést k dokonalosti sytou chuť italských těstovinových pokrmů. Naše soli ROZMARÝN a ČESNEK výborně doplní každou omáčku z rajčat.
Při přípravě odvážnějších pokrmů, než jsou jednoduché dezerty, vyzkoušejte uzenou sůl SERRANO s fettuccinami Alfredo nebo na sýrovém hamburgeru. V mexických těstovinových jídlech vytvoříte žár kreolské kuchyně, když do nich přidáte mořskou sůl NAGA JOLOKIA.
S listovou zeleninou, ale i jinými druhy zdravé zeleniny
Pokud vám přijde zvláštní, že by se měly saláty solit, vězte, že se v jejich skromných začátcích do salátů dávaly jen posolené listové saláty a jiné druhy zeleniny. Navíc slovo salata znamená v latině osolený. Pokud přidáte mořskou sůl přímo do salátu, a ne do dressingu, bude salát příjemně křupavý na skus, ale nijak nepřehluší chuť zeleniny. Salát můžete ochutit mořskou solí LIMETKA, CHIPOTLE, Sun Ripened Tomato nebo Szechuan Pepper. Jen salát se zeleninou jemně dochucenou mořskou solí chutná, jak má.
Se slanými pamlsky a pochutinami
Vyberte si sůl podle svého instinktu: Přičichněte si k mořské soli LANÝŽ a hned se vám vybaví nadýchaný popcorn politý máslem. I když můžete mořskou sůl ČERNÝLANÝŽ použít i mnoha jinými způsoby, její použití v kombinaci s pochutinami úplně stačí, abyste si tuto sůl zamilovali. Není to ale jediná výtečná sůl ke slaným pochutinám, kterou nabízíme. Například domácí preclíky chutnají naprosto úchvatně se solí ROZMARÝN nebo JALAPEŇO. Můžete ale vyzkoušet i kteroukoli z pálivých mořských solí, jako je HABANERO nebo SRIRACHA, které jsou ideální při přípravě omáčky guacamole, při pražení oříšků v troubě nebo v pokrmech mexické a americké jižanské kuchyně, které si doladíte podle vlastní chuti.
Jen tak pro skvělou chuť
Někteří z nás to mají rádi opravdu horké. A pro ně jsme připravili šest speciálních solí od jemně pikantních až po ďábelsky pálivé! Přiměřeně pálivou chuť docílíte se solí SRIRACHA nebo JALAPENO, skutečnou odvahu prokážete, použijete-li naše nejpálivější soli NAGA JOLOKIA. Můžete jimi dochutit kuřecí křidélka Buffalo Wings, fajitas, těstoviny se smetanovou omáčkou, ořechy, sýr, vajíčka … prostě cokoliv! Vaše oblíbená pálivá omáčka právě narazila na úhlavního soupeře.
Další články