Jak vybrat grilovací náčiní - rady a tipy

Pod pojem grilovací náčiní se schová ledacos. Ale je pravdou, že ať už jste začátečník nebo zkušený grilmaster, správný výběr náčiní může zásadně ovlivnit kvalitu vašeho grilování. Které grilovací příslušenství by vám rozhodně nemělo chybět, jaký materiál zvolit a proč věnovat dostatek pozornosti jeho údržbě?

Proč potřebujete kvalitní grilovací náčiní

Když už jste prošli celým dlouhým procesem, jak vybrat gril, který vám nejlépe vyhovuje, byla by škoda si radost z grilování pokazit nevhodným výběrem grilovacího náčiní. Kvalitní grilovací příslušenství vám ulehčí práci a celé vaření si lépe užijete. Existuje několik základních kritérií, podle kterých byste se při výběru grilovacího náčiní měli řídit:

  • Jednou z hlavních podmínek při výběru grilovacího náčiní by mělo být jeho pohodlné a bezpečné používání. Grilovací náčiní by mělo být tak dlouhé, abyste si nespálili ruku nebo paži o žár z grilu.
  • Zásadní je vybírat si příslušenství, které vám dobře padne do ruky. Představte si, že si prostudujete všechny dostupné recenze a vyberete si ty nejlepší grilovací kleště na trhu – jenže jsou pro vaše ruce příliš velké a špatně se vám drží. Nejen že vám to zkazí zážitek z grilování, ale může to dokonce vést k úrazům.
  • Důležité je také to, aby bylo grilovací náčiní dostatečně robustní, ale přitom lehké. Jen tak se vám s ním bude dobře manipulovat a otáčení steaků půjde skoro samo. 
  • Při výběru grilovacího příslušenství se zaměřte na co nejkvalitnější materiály a provedení. Přece jen pracujete s potravinami a zároveň s ohněm, takže tady jde o zdraví. A opravdu nechcete, aby se vám při složitém manévru zůstalo madlo grilovací obracečky v ruce.

Které grilovací příslušenství opravdu potřebujete?

Grilování pro začátečníky může přinášet mnohá těžká rozhodnutí. Pokud s grilováním nebo barbecue teprve začínáte, můžete se snadno ztratit v široké nabídce grilovacího příslušenství. V prvotním zápalu potom snadno nakoupíte i věci, které nikdy nepoužijete.

Jestli se chystáte na svoje první grilování, vystačíte si s několika základními kusy.

  • Rozhodně se vám budou hodit grilovací kleště nebo pinzeta, které slouží pro obracení plátků masa nebo větších kusů zeleniny.
  • Dalším důležitým kouskem jsou grilovací obracečky, bez kterých se vám budou hamburgery nebo ryby připravovat jen stěží.
  • Zapomenout byste rozhodně neměli ani na grilovací příslušenství k údržbě grilu, jako je kartáč na čištění roštu s drátěnými štětinami.

Vyplatí se investovat do grilovací sady?

Na trhu najdete mnoho grilovacích sad, které jsou na grilování pro začátečníky i pokročilejší jako stvořené.  V základních sadách najdete právě grilovací kleště, grilovací obracečku, kartáč na čištění roštu a případně ještě štětec na potírání masa nebo grilovací vidličku. Prostě všechno grilovací náčiní, které budete při grilování potřebovat. Pokud si vyberete grilovací sady známých značek, jako jsou Weber, Napoleon nebo Broil King, můžete očekávat dobrý poměr ceny a kvality, proto se investice do nich rozhodně vyplatí. 

Existují ale také mnohem větší grilovací sady, které obsahují třeba grilovací teploměr, porcovací nůž nebo grilovací špízy, atd. Součástí takových mnohakusových sad na grilování bývá často také kufřík nebo pouzdro, které využijete při kempování nebo výletech do přírody. Takovéto sady většinou vyrábí firmy, které nemají nic společného s grilováním a jde jim jen o to, udělat co největší sadu za velmi nízkou cenu.  Samozřejmě velmi často na úkor kvality. Pokud to s grilováním myslíte opravdu vážně, vyhněte se těmto výrobkům.

Rozhodně nezapomeňte na grilovací teploměr

Důležitým grilovacím náčiním, které byste si měli pořídit ihned po kleštích a kartáči, je grilovací teploměr k měření vnitřní teploty masa. Vnitřní teplota masa je klíčové nejen pro šťavnatý výsledek, ale také kvůli zdravotní nezávadnosti.

Skvělou pomůckou jsou vpichové teploměry, které jednoduše zabodnete doprostřed masa a během několika vteřin zjistíte, zda už je váš steak připravený na požadovaný stupeň propečení. Nejen podle recenzí grilovacího náčiní je špičkou v tomto oboru vpichový teploměr Thermapen ONE, kterému k měření stačí jedna sekunda. Má také garantovanou přesnost měření menší než 0,5 °C, což vám zaručí opravdu přesné měření.

Grilovací rošty, špízy a další příslušenství

Jestli už se grilování věnujete nějakou dobu, určitě vás láká zkoušet další recepty a rozšiřovat možnosti svého grilu. Právě tady přichází čas pro grilovací příslušenství, které vám umožní upéct pizzu, připravit dokonalé grilované kuře nebo vyzkoušet zauzování v grilu. Svou pozornost věnujte kromě grilovacích roštů také tálům a plechům, které se postarají o to, že do ohniště nepropadnou ani drobnější kousky.

  • Na trhu najdete také nejrůznější držáky a stojany, které vám umožní přípravu grilovaných žebírek nebo oblíbeného kuřete na plechovce od piva. Takové grilovací náčiní určitě nepatří k povinné výbavě, ale jestli rádi experimentujete, pak je to skvělá volba. A vaši hosté budou určitě nadšení.
  • Především na přípravu ryb se vám bude hodit grilovací příslušenství v podobě grilovacího prkénka. Cedrové prkénko stačí před grilováním ponořit do vody a nechat nasáknout. Rybí filety díky použití této grilovací techniky získají zajímavou příchuť  cedru a zároveň se jen tak nevysuší.
  • Jestli to ale myslíte s grilováním a vařením obecně opravdu vážně, pak by vám v repertoáru rozhodně nemělo chybět litinové nádobí. Litinové pánve i hrnce skvěle vedou teplo a můžete je používat v domácí kuchyni i na grilu.

Tip: Patříte mezi zapřísáhlé zálesáky a vaření venku pro vás automaticky znamená pořádné ohniště? Vyzkoušejte outdoorový litinový hrnec – má poklici se zvýšeným okrajem, na kterou můžete umístit horké uhlíky, a zabudované nožičky, takže ho můžete postavit přímo do ohniště.

[banner-1]

Speciální BBQ náčiní

Pro přípravu pořádné americké klasiky v podobě tradičního barbecue se vám také bude hodit několik kousků profesionálního grilovacího náčiní. 

V první řadě se jedná o grilovací štětečky na potírání masa. Samozřejmě někdo sází na klasickou peroutku vyrobenou z husího peří, ale my doporučujeme zvolit raději silikonový štětec. Jeho velkou výhodou je odolnost vůči vysokým teplotám a také to, že neabsorbuje pachy a dobře se čistí.

Ačkoliv tato grilovací technika není příliš náročná na náčiní, k perfektnímu výsledku by se vám mohla hodit termosonda. Díky tomu spolehlivě ohlídáte moment, kdy je maso tak akorát propečené a připravené k servírování.

Který materiál je na grilovací náčiní nejlepší?

Při výběru grilovacího příslušenství byste se měli zaměřit také na materiál, ze kterého je vyrobený. Levné plasty nejsou zrovna známkou profesionálního grilovacího náčiní – plasty se jak známo při vyšších teplotách roztékají a na grilování se tak vůbec nehodí.

Mnohem lepší je vsadit na přírodní dřevo, tradiční nerez nebo moderní silikon.

Dřevěné grilovací náčiní

Pomůcky na vaření vyrobené ze dřeva jsou doslova stejně staré jako lidstvo samo. Pravěkým lovcům asi stačil k míchání obyčejný klacek, my ale dnes máme k dispozici mnohem sofistikovanější nástroje a tvary grilovacího nářadí. Dřevo se také velmi často používá k výrobě rukojetí grilovacího náčiní.

Dřevěné grilovací náčiní patří k tomu levnějšímu a jeho výhodou je rozhodně trvanlivost. Na druhou stranu nevýhodou dřevěných pomůcek v kuchyni je to, že velmi dobře přijmou pachy. Proto je vhodné určit si například jednu dřevěnou grilovací obracečku na ryby, další na maso a ještě jednu na zeleninu.

Nerezové grilovacího náčiní

Nerez je dnes už téměř tradičním materiálem pro výrobu nádobí a nerezové grilovací náčiní se těší popularitě už desítky let. Je vhodné pro grilování pro začátečníky i zkušené grilmastery.

Je odolné, snadno se s ním pracuje a jeho údržba nezabere téměř žádný čas. Když jednou investujete do kvalitního nerezového náčiní, vydrží vám v perfektní stavu mnoho let. 

Silikonové grilovací náčiní

Ačkoliv se plastové a silikonové grilovací náčiní velmi podobá, není tomu tak. Silikon je materiál odolný vůči vysokým teplotám, proto jej s klidem můžete použít i pro grilování. Zároveň nenasává pachy a je dost trvanlivý.

Silikon je moderní materiál, se kterým se pracuje velmi dobře. Vyrábí se z něj grilovací kleště, obracečky i štětce pro potírání masa marinádou. Záleží na způsobu jeho zpracování, ale snadno z něj vyrobíte tuhou grilovací obracečku i měkký štětec.

[banner-2]

Údržba grilovacího náčiní

Co se týká mytí a údržby grilovacího náčiní, patří dřevěné grilovací náčiní k tomu náročnějšímu. Jak je dobře známo, dřevo ve vodě bobtná, takže není vhodné toto grilovací příslušenství dlouze odmáčet. Rozhodně se ale nebojte dřevěnou grilovací obracečku pořádně umýt vodou a čistícím prostředkem na nádobí, abyste ji zbavili všech nečistot. Nezapomeňte ale dřevěné grilovací náčiní před uložením nechat dobře vyschnout, předejdete tak vzniku plísní.

Údržba silikonového a dřevěného grilovacího náčiní je mnohem snadnější, můžete ho dokonce umývat v myčce – tedy pokud nemá dřevěné části jako jsou rukojeti. Nádobí po mytí ale nezapomeňte důkladně usušit, aby nedocházelo k plesnivění nebo reznutí.

Správné skladování grilovacího náčiní dokáže prodloužit jeho životnost

Kromě údržby grilovacího náčiní je také důležité jeho správné skladování. Po důkladném umytí a usušení můžete grilovací příslušenství, jako jsou grilovací obracečky, vidličky nebo špízy jednoduše uskladnit na suchém místě, například v kuchyňské zásuvce. Prostě stejně, jako to děláte s běžným nádobím.

Naopak nedoporučujeme grilovací náčiní nechávat třeba v garáži nebo kůlně. Tady na ně může nepříznivě působit například vlhkost nebo prach. Naopak venku můžete s klidným svědomím nechat grilovací rošty a další grilovací příslušenství, jen je před použitím nezapomeňte prohlédnout a očistit.

Pro skladování grilovacího náčiní je skvělý také speciální kufřík nebo pouzdro. Často bývá součástí grilovací sady a postará se o to, že grilovací kleště a obracečky budou jako v bavlnce. Pokud je kufřík odolný, můžete ho také použít pro venkovní skladování grilovacího náčiní.

Další grilovací příslušenství, které by se vám mohlo hodit

Grilování je především o dobrém jídle, ale přece jen tady pracujeme s ohněm (nebo aspoň pořádným žárem). Proto je dobré pořídit si také grilovací příslušenství, které zajistí snadný průběh grilování.

  • Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, bude se vám pro snadné roztopení hodit komínový startér, který celý proces urychlí.
  • Důležité je také kvalitní palivo. Samozřejmostí je dřevěné uhlí nebo brikety, ale jestli chcete využít možnosti svého grilu opravdu naplno, vyzkoušejte také udící lupínky, které dokážou vytvořit to pravé kouřové aroma i v plynovém grilu.
  • Zapomínat bychom neměli ani na bezpečnost, proto mezi nezbytné grilovací příslušenství řadíme také grilovací rukavice, které využijete třeba při manipulaci s horkým grilovacím roštem.
  • A nejen pro grilování pro začátečníky platí, že byste měli mít po ruce něco k uhašení menšího požáru, ať už jde o vodu nebo hasicí přístroj.

Grilovací náčiní vám dokáže grilování zpříjemnit i usnadnit a navíc s ním snadno rozšíříte možnosti svého grilu. Začněte od základních pomůcek a uvidíte, že se vám práce s kvalitním grilovacím příslušenstvím zalíbí.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

96 %