Autor: Tomáš Dytrych
Zahradních plynových grilů je na našem trhu nepřeberné množství. Následující rádce je určen pro ty, kteří to s grilováním myslí vážně a nechtějí při koupi svého mnohdy prvního plynového zahradního grilu šlápnout vedle. Pokud chcete mít jistotu, že za peníze investované do vašeho plynového grilu dostanete maximum možného, pokračujte dále ve čtení.
Obsah
- Výhody plynových grilů
- Nevýhody plynových grilů
- Na co se při výběru grilu zaměřit
- Jak se pozná kvalitní plynový gril
Plynový gril Broil King Crown 490
Prvotřídní plynový gril na zahradu
Plynové grily sice neposkytují požitek z autentického praskání dřevěného uhlí, nabízejí však rychlou přípravu grilu ke grilování a snadnou regulaci teploty při přípravě pochoutek, a to dle libosti. Profesionální kuchaři plynové grily sice rádi kritizují, ale ve skutečnosti je používají, přičemž jim dává přednost většina Američanů (vlastnících gril) a tento počet stále roste. Plynové zahradní grily mají pochopitelně své výhody i nevýhody.
[banner-2]
Klady
- Zapálení a vypnutí stiskem jediného knoflíku
- Rychlá připravenost ke grilování
- Snadná regulace teploty a obsluha
- Výdrž plynové lahve umožňuje dlouhé grilování bez nutnosti přikládání
- Ideální pro ty, kteří upřednostňují hotový pokrm než proces vlastního grilování
Zápory
- Na plynových grilech se hůře zauzuje a u některých je to takřka nemožné
- Vyšší pořizovací cena než u grilu na dřevěné uhlí
- Absence vzrušení ze hry s žárem z dřevěného uhlí
- Často složitější obstarávání paliva a manipulace s ním (těžká plynová láhev)
- Bývají větší a těžší než grily na dřevěné uhlí, proto může být manipulace s nimi namáhavější
Plynový gril Broil King Baron 490
Video recept z plynového grilu
Kachní prsa grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron 490
Na co se při nákupu plynového grilu soustředit?
Nákup kvalitního zahradního plynového grilu doporučujeme provést přímo na prodejně grilů, kde si vedle sebe budete moci prohlédnout více značek a velikostí grilů. Při jejich zkoumání se zaměřte na:
Jednotlivé části plynového grilu
- spodní vana - je z jednoho odlitku z hliníkové slitiny (snáze se čistí) nebo smontovaná z jednotlivých plechových dílů?
- víko grilu (díky němu lze grilovat nepřímou metodou) - je jednoplášťové nebo z dvojitého plechu (má lepší tepelnou izolaci a většinou gril dosahuje vyšších provozních teplot, zejména při grilování v chladnějším období)?
- plynové hořáky - disponuje gril nerezovými hořáky s dlouhou životností a dlouhou zárukou? Některé plynové grily Broil King mají hořáky dokonce dvouplášťové.
- teploměr ve víku grilu - kontrola teploty je důležitá
- boční hořák - ideální pro přípravu omáček nebo příloh
- zapalování - elektronické (snadněji se ovládá) vs. piezo
- grilovací rošt - nejlépe litinový nebo nerezový grilovací rošt pro kvalitní přenos tepla
- pojízdná konstrukce - gril bude třeba občas přemisťovat
- spodní odkládací skříňka - vejde se do skříňky velká česká 10 kg plynová láhev?
- boční odkládací polička/y - odkládací plochy není nikdy dost
- možnost dokoupení otočného rožně - umožňuje plynový gril rožnění na otočném špízu? Upřímně, pokud vás grilování chytne u srdce, určitě budete chtít vyzkoušet rožněné kuře, kachnu, velký masitý špíz nebo celý ananas. Pokud už na začátku koupě víte, že budete chtít rožnit v plynovém grilu, hledejte plynové grily již vybavené otočným rožněm (většinou taková varianta vyjde levněji, než pak samostatný rožeň dokupovat) a nejlépe současně se zadním plynovým hořákem určeným právě na rožnění. Plynové grily s otočným rožněm a zadním hořákem máme v nabídce a jsou velmi oblíbené. Zadní hořák je pro rožnění nejvýhodnější, protože můžete pod rožněný pokrm umístit odkapovou hliníkovou misku a zachytávat tak tu vynikající šťávu z masa a následně ji dál použít. Pokud budete rožnit na grilu pouze s klasickými spodními hořáky, nebude možné šťávu zachytávat, protože by se v té misce vypekla a navíc by ta miska tvořila tepelný štít mezi plynovým hořákem a rožněným pokrmem.
Plynový gril Broil King Baron 490
Grilovací systém
Ještě před několika málo lety byl systém plynového grilu s lávovými kameny (tzv. lávové grily plynové) jediný na trhu. Doba ovšem pokročila a na trhu jsou již mnohem lepší a účinnější systémy.
Použití lávových kamenů má několik velkých nevýhod:
- ta hlavní je, že tuk odkapává přímo do žhavých lávových kamenů. Díky tomu, že jsou porézní, se do nich tuk vsakuje a způsobuje pak velmi časté vznícení.
- je to neekonomický systém – plynový hořák musí nejprve nahřát kameny a teprve na žáru z nich je možno grilovat
- lávové kameny je třeba často měnit – další výdaje navíc
„Nejdůležitějším ústrojím plynového grilu jsou hořáky, které skrze které proudí hořící plyn, který vytváří teplo v grilu. Systém, jenž je umístěný nad hořáky a šíří teplo nahoru ke grilovacímu roštu, je to základní, co by vás mělo zajímat“, říká Tomáš Dostál, odborník na grily.
[banner-1]
Současným trendem jsou ocelové profily, umístěné nad plynovým hořákem, které plní dvě funkce:
- rozvádějí (odrážejí a usměrňují) proudění tepla
- vytvářejí grilované aroma tím, že se na nich odpařuje odkapávající šťáva a tuk
U plynových grilů Weber Spirit, Genesis a Summit se tyto profily nazývají flavorizéry, u grilů GrandHall Flame Tamer profily, apod.
Druhým moderním systémem je speciálně upravený grilovací rošt, který není v místě plynových hořáků perforovaný. Tuk tak nemůže odkapávat přímo do hořáku a nemůže se tedy vznítit. Kape až na dno grilu a otvorem ve spodní části odtéká do hliníkové misky, kterou pak můžete snadno vyčistit. Takový systém je např. u plynových grilů Weber řady Q.
Litinový rošt u plynového grilu Weber Q3200
Odkapávání a vznícení šťáv
Když grilujete na plynovém grilu, odkapávají z potravin šťávy a tuk a usazují se poblíž zdroje tepla. Až dosáhnou své teploty vznícení, vznítí se a shoří.
Ty nejlepší grilovací systémy odkapávající suroviny rychle odpařují. Tím zabraňují jejich vzplanutí a zároveň vytvářejí charakteristické grilované aroma. Někteří výrobci využívají k šíření tepla směrem od hořáků ke grilovacímu povrchu stále lávové kameny. Odkapávající šťávy z potravin se v takových systémech hromadí a dochází k jejich nežádoucímu vznícení.
U kvalitních moderních plynových grilů najdete ocelové krycí profily hořáků (jejich průkopníkem byla právě společnost Weber), na kterých se tuk odpaří, případně steče dolů do spodní vany a otvorem na jejím dně pak do záchytné misky pod vanou.
Velikost plynového grilu
Lepší grily mají tři nebo více samostatných hořáků (s regulací každého hořáku zvlášť), které umožňují lepší práci a zejména pohodlné používání nepřímé metody grilování. Takové jsou kupříkladu plynové grily Broil King nebo plynové grily Weber.
Pokud uvažujete, že budete gril používat pouze k přímé metodě grilování a navíc plánujete gril převážet, bude pro vás ideální plynový gril Weber Traveler. Pokud požadujete vyloženě kempingový gril, zkuste např. Weber Q1200.
Plynový gril Weber Traveler
Při výběru grilu bude jeho velikost hrát velmi často důležitou roli. Ne vždy je možné umístit plynový gril na velkou zahradu, ale často do zahradního altánu, na terasu nebo balkon a v mnoha případech do kufru auta, ve chvíli, kdy budete chtít gril převážet. S ohledem na prostorové podmínky doporučuji volit vždy větší velikost. Nikdy nevíte, kdy přijde více lidí nebo budete chtít současně s masem grilovat i přílohu ve formě brambor nebo zeleniny a tak se větší grilovací plocha může hodit. Navíc počítejte s tím, že aby plynový gril dobře fungoval, měla by při grilování zůstat cca 1/4 plochy grilovacího roštu prázdná pro dostatečnou cirkulaci vzduchu uvnitř.
Možnost rozšíření o příslušenství a ochranný obal
Při výběru grilu se předem informujte, zda je k dokoupení také přesně padnoucí obal na daný gril. ne každý má možnost gril skladovat v garáži nebo zahradním domku a není nic horšího, než zalepený gril od jarního pylu. Ale není to jen o ochranném obalu, který vám umožní uchovat gril v super kondici zvenku po mnoho let, ale velmi oblíbené jsou nyní litinové tály, které vám umožní grilovat/péct slaninu, vajíčka, smash burgery, krevety, malé kousky zeleniny a hub, masové směsi, apod. Zeptejte se prodejce, zda do vybraného grilu je v nabídce tedy také originální litinový tál.
A co třeba otočný rožeň, tzv. rotisérie? Nebudete chtít jednou rožnit třeba tak oblíbené kuře? A co kachnu nebo velký masový špíz/kebab? Anebo sladký ananas vcelku? Spousta grilů tuto možnost nemá nebo takové příslušenství není vůbec v nabídce.
Co by měl opravdu dobrý zahradní plynový gril mít
- Moderní a efektivní systém přenosu tepla od hořáků ke grilovacímu roštu (systém lávových kamenů je již opravdu zastaralý)
- Alespoň dva (lépe tři a více) nezávisle nastavitelné nerezové hořáky (umožní vám praktikovat dobře nepřímou metodu grilování)
- Další, boční hořák (pro přípravu příloh a omáček)
- Odkládací plocha (čím větší, tím lepší – pracovní plocha není nikdy dost velká)
- Zabudovaný teploměr ve víku grilu (kontrola teploty je důležitá)
- Možnost použití otočného rožně – rotisérie (volitelné, ale velmi šikovné zařízení) spolu se zadním hořákem
- Dostupný originální ochranný obal a např. litinový tál (kvalitní gril si zaslouží vnější ochranu před prachem a deštěm)
- Robustní pevná konstrukce a dobré záruční podmínky (kvalitní výrobce poskytuje záruku i v řádech 10 a více let)
- Dostupnost náhradních dílů a případný servis (nechcete přeci gril vyhodit kvůli nedostupnosti některého důležitého náhradního dílu)
Video recept z plynového grilu
Vepřová panenka s houbovým ragú grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron 490