Jak vybrat přenosný nebo cestovní gril?

Autor: Tomáš Dytrych

Jak vybrat cestovní nebo přenosný gril, se kterým ugrilujete nejen v karavanu?

Malé přenosné grily jsou nezbytným vybavením všech, kteří se rádi potloukají přírodou a jídlo si připravují tradičním způsobem: na grilu. Tyto grily jsou skladné, snadno se přenáší i převáží a jsou dostupné jak ve variantě na dřevěné uhlí, tak na plyn či elektřinu. Své využití najdou nejen na balkoně, ale také v karavanu nebo v přírodě. Na co se při jejich výběru zaměřit?

Obsah

Co se vyplatí o malých přenosných grilech vědět?

Výběr přenosných grilů by měl být stejně pečlivý jako výběr klasických grilů, o kterém jsme psali zde. Vzhledem k tomu, že se jedná o cestovní variantu, je potřeba se zamyslet nad tím, kolik místa máte na převážení samotného grilu, případně dalšího příslušenství, a pro kolik osob budete připravovat jídlo.

Hlavní předností těchto grilů je jejich skladnost, což se odráží nejen na jejich rozměrech, ale také na možnosti gril složit. Skládací mohou být rukojeti, odkládací desky, ale také stojany, jsou-li součástí grilu. S přenosnými grily můžete bez obav cestovat. Podle zdroje energie využívaného ke grilování je můžete využít:

  • v kuchyni,
  • na balkoně,
  • v kempu,
  • na určených místech ve volné přírodě či v parcích.

[banner-1]

Obecné parametry výběru grilu na kempování

Stejně jako klasické, také cestovní grily se dělí podle zdroje energie:

  • přenosné grily na plyn,
  • přenosné grily na elektřinu,
  • přenosné grily na dřevěné uhlí.

Malé přenosné grily má v nabídce oblíbená značka Weber. Každý z těchto grilů má svá specifika. Obecně se ale při výběru zaměřte především na tyto parametry:

Rozměry

Odpovězte si na otázku, kolik místa máte nejen na jeho skladování, ale také převážení. Nezapomeňte, že společně se samotným grilem budete muset v případě plynové varianty převážet i plynovou kartuši nebo lahev a u grilu na dřevěné uhlí pytle s tímto palivem.

Kromě toho nezapomeňte zohlednit, pro kolik lidí budete grilovat. Podle toho je potřeba vybírat velikosti grilovací plochy.

Kvalitní zpracování

Kvalitní zpracování grilu má výrazný vliv životnost grilu a jednoduchost, s jakou lze gril obsluhovat. Jestliže toužíte po modelu s dlouhou životností, zaměřte se na jakostní a odolné výrobní materiály konstrukce, ale také roštu. U roštů se můžete setkat s litinou i ocelí, které obvykle bývají ošetřeny odolnou ochrannou vrstvou, která zlepšuje jejich vlastnosti. Pro výrobu vany a víka se obvykle používají odolné hliníkové slitiny nebo ocelový plech (u grilů na dřevěné uhlí).

Údržba

Grily do kempu by se měly snadno udržovat. Proto je nejlepší sahat po modelech se zaoblenými hranami, které se snadno čistí. Jestliže má víko ostré rohy nebo jsou na grilu další zbytečné „výčnělky“, bude čištění o to složitější. Ideální gril má hladké linie nebo kopulový tvar. Výhodou je přítomnost odkapávací misky na zachytávání úkapu, zejména u elektrických a plynových grilů.

Vychytávky

Myslete také na snadnou manipulaci a přenášení. Některé grily mají boční nebo horní madlo. Tato madla pro manipulaci by měla být vyrobena z tepelně nevodivých materiálů, příp. chráněna tepelným štítem. Součástí některých grilů jsou i stojany, které mohou být opatřeny kolečky pro snadnou manipulaci.

Přenosné elektrické grily

Cestovní elektrické grily se od těch na dřevěné uhlí a plyn liší především tím, že pro přípravu jídla nevyužívají žár z ohně. Elektrické grily mají jako zdroj žáru elektrickou spirálu umístěnou pod grilovacím roštem. Společně s grilem tedy nebudete převážet či přenášet nic jiného, čímž ušetříte místo.

Kde lze kempinkové grily na elektřinu používat?

Elektrické grily můžete využít všude tam, kde je dostupná zásuvka el. energie. Přítomnost zásuvky je ale rovněž největší nevýhodou těchto grilů. Při přípravě jídla jste limitování její dostupností. Grilovat tedy bez problémů můžete na zahradě, při cestování v kempu, ale i v dostatečně větraném interiéru. Vzhledem k tomu, že nedochází ke spalování paliva, je z něj i mnohem méně kouře.

[banner-2]

Jednoduchá a rychlá příprava jídla

Výhodou přenosných elektrických grilů je rychlá a přesná příprava jídla. Stačí přístroj zapojit do elektřiny, nastavit teplotu a na grilovací plochu „hodit“ steak. Rovnoměrná distribuce tepla se postará o stejnoměrnou přípravu jídla. Určitě doporučujeme elektrický gril s víkem, kdy vám víko zadržuje horký vzduch v prostoru grilu a dochází k tepelné úpravě potravin nejen přímým žárem z topné spirály, ale i horkým vzduchem ze všech stran. Nevýhodou elektrického grilu může být omezená možnost zauzování a snížený výkon v chladnějším období.

Regulace teploty

Teplotu můžete na elektrickém grilu snadno nastavit pomocí otočných knoflíků. V některých případech je možné vytvořit dvě zóny s různými teplotami, a tak na grilu můžete jídlo připravovat přímou a nepřímou metodou..

Údržba

Elektrické grily se udržují snadněji než grily plynové či modely na dřevěné uhlí. Pokud je grilovací rošt vyjímatelný, bude údržba ještě snazší. Ani marinády připečené na nepoddajných místech pro vás nebudou představovat problém, jelikož je snadno setřete papírovou utěrkou nebo odstraníte plastovou špachtlí

Přenosné grily na plyn

V porovnání s grilem na dřevěné uhlí má plynový gril navrch v rychlosti uvedení do provozu. Lepší je i v otázce výkonu. Vyšší výkon oceníte především v chladnějším období. Navíc se některé pochlubí i elektrickým nebo systémem zapalování, takže oheň snadno zažehnete pomocí tlačítka. Většina z přenosných plynových grilů mívá piezo zapalování. Zapomenout nesmíme ani na snadnou regulaci teploty, která připomíná ovládání plynového sporáku.

Regulace teploty

Pro regulaci teploty se používají otočné knoflíky. Snadno tak docílíte požadované teploty, která bývá u každého připravovaného pokrmu jiná. Kromě toho plyn hoří „čistěji“ a neprodukuje tolik spalin jako dřevěné uhlí. Plynový gril vám ve srovnání s grilem elektrickým poskytne lepší možnost zauzování. Některé modely mohou disponovat 2 plynovými hořáky, díky kterým budete moci grilovat i nepřímou metodou.

Plynové lahve

Cestovní plynové grily se většinou provozují s plynovou kartuší. Jedná se o jednorázové plynové nádoby, které obsahují cca 200 až 500 g plynu. V přepočtu na kilogram plynu je používaní plynové kartuše dražší než u klasických větších PB lahví. Proto zvažte, jak často budete na plynovém grilu vařit. Kartuše se ke grilu nejčastěji připojují pomocí našroubováním díky závitu. Kartuše jsou nezbytným příslušenstvím pro provoz grilu, proto je potřeba spočítat, kolik jich na svém výletě budete potřebovat a zda máte pro jejich převoz místo.

Některé grily je možné pomocí připojovací sady upraviti na připojení ke klasické PB lahvi. Zásadně doporučujeme tuto sadu s regulátorem kupovat dle doporučení výrobce. V současné době jsou již v nabídce dodavatelů PB lahví i menší lahve s 5kg náplní. V případě kempování a častějšího využití grilu zapřemýšlejte o jejich nákupu. 

Přenosné grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou k dostání jak ve variantě klasické, tak přenosné. Přestože příprava grilu ke grilování trvá kvůli roztápění paliva nejdéle, je vaření jídla na něm nejoblíbenější. Proč? Díky nezaměnitelné atmosféře žhavých uhlíků a chuti, která vzniká při tepelná úpravě na dřevěném uhlí.

Regulace teploty

Regulování teploty není u těchto grilů tak snadné, jako u grilů elektrických a plynových. U kvalitních grilů je regulace řešena pomocí přívodu vzduchu na spodní straně grilu a odvodu vzduchu, která se nachází ve víku grilu. Levnější výrobky (zpravidla se jedná o otevřené grily bez víka) nemusí mít žádnou možnost regulace. Za jedničku na trhu v segmentu kvalitních přenosných grilů platí firma Weber a její modely Weber Go Anywhere a Smokey Joe. Regulace se obvykle provádí přes otvory pod ohništěm a ve víku a vyžaduje trošku cviku. Doporučujeme se zaměřit na grily s víkem a možností regulace, protože pak můžete využít i nepřímou metodu grilování.

Dřevěné uhlí

Bez dřevěného uhlí neugrilujete, takže pamatujte, že se bez něj na svých cestách neobejdete. Máte dostatek prostoru pro jeho převážení? Pytel od uhlí nebo briket může být špinavý. Budete mít možnost v místě grilování likvidovat popel? V porovnání s plynovou kartuší je dřevěné uhlí levnější a dostupnější. Provoz grilu vás tedy vyjde levněji. Ale i tady u malých přenosných grilů na dřevěné uhlí platí, že kvalita dřevěného uhlí je pro finální výsledek zásadní a doporučujeme se vyvarovat extrémně levných dřevěných uhlí. Takovéto výrobky mnohdy obsahují velké množství prachu a vlastní kusy uhlí bývají velmi malé a pro kvalitní grilování nevhodné. V nabídce bývá již i kvalitní dřevěné uhlí v menších baleních okolo 4 kg.

Nezapomeňte ovšem, že se tento způsob grilování vyznačuje vyšší kouřivostí, která může být někdy obtěžující. Grily na dřevěné uhlí by se neměly používat v uzavřených prostorech.

Údržba

Z grilů na dřevěné uhlí je rozhodně vhodné po ukončení kempování odstranit popel a zbytky uhlíků, od kterých se můžete ušpinit. Jinak údržba nevyžaduje žádnou extra péči. Smaltovaný povrch (je u kvalitních grilů samozřejmostí) jednoduše otřete mokrou utěrkou. Případné nečistoty na vnitřních stranách pod grilovacím roštem otřete papírovou utěrkou nebo plastovou špachtlí. Gril a dřevěné uhlí skladujte na suchém místě, nejlépe v garáži nebo v montovaném zahradním domku.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

100 %