Jak efektivně a bezpečně vyčistit váš plynový gril
Plynové grily se v posledních letech stávají stále více populární, proto i čištění plynového grilu je důležitým tématem. Naštěstí vás nečeká žádný složitý postup, který zabere dlouhé hodiny. Pojďme se podívat, jak by správná údržba plynového grilu měla vypadat a co vše k ní budete potřebovat.
Proč je údržba grilu tak důležitá
Nezáleží na tom, jestli patříte mezi začátečníky nebo zkušené grillmastery, údržba grilu je nedílnou součástí tohoto příjemného koníčku. Zkrátka stejně jako myjete pánve a hrnce, i váš gril si zaslouží náležitou péči. A to hned z několika důvodů:
- Tím prvním je určitě zdravotní nezávadnost a chuť pokrmů. Když na roštu necháte připečené zbytky jídla, může to jednak nepříznivě ovlivnit chuť právě připravovaného jídla, ale také způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.
- Čištění plynového grilu je důležité také kvůli bezpečnosti. Pokud věnujete dostatečnou pozornost údržbě grilu, nestane se vám, že by připálené zbytky jídel z ničeho nic vzplály.
- Správná údržba grilu dokáže také prodloužit životnost grilu, ochránit použité materiály a zabránit korozi.
- A důležité je i estetické hledisko, protože čistý gril láká k přípravě dobrot více, než jeho nevyčištěný kolega.
Jak vyčistit rošt a odstranit připáleniny z grilu
Čištění plynového grilu byste měli věnovat pozornost po každém použití. Nemusíte gril důkladně drhnout, ale v každém případě byste se měli zaměřit na grilovací rošt a čistotu hořáků grilu.
Nejjednodušším způsobem, jak vyčistit plynový gril, je vrhnout se do toho ihned po grilování ještě za tepla. (Pokud už vám gril stihl vychladnout, znovu jej mírně nahřejte.) Pomocí kartáče s kovovými štětinami odstraňte nečistoty z roštu, u rozehřátého grilu to půjde snadno. Nečistoty spadnou na dno grilovací vany a odtud je vymetete do odkapávací misky pod vanou, ze kterých je snadno vymyjete. Nezapomeňte očistit i kryty plynových hořáků, na které vám nečistoty také napadaly.
Manipulaci s odkapávacími miskami a čištění hořáků grilu si nechejte naopak na dobu, kdy gril vychladl, abyste se nespálili. V každém případě se vám při manipulaci s teplým roštem a dalšími částmi grilu budou hodit ochranné rukavice z žáruvzdorných materiálů.
[banner-2]
Jak vyčistit plynový gril – víko, grilovací vana a vnější části
K dokonalému čištění plynového grilu ale nestačí jen vydrhnout rošt kartáčem a vymýt nebo vyhodit odkapávací misky. Pozornost byste měli věnovat všem jeho částem.
Doporučujeme také s čištěním grilu neotálet a začít hned po prvním použití. Pokud si necháte práci „na později“, na grilu se usadí všechny nečistoty a jeho důkladné vyčištění bude pracnější a zabere mnohem více času.
Víko
Zespodu na víku plynového grilu se časem usazují karbonizované nečistoty, stejně jako je tomu u grilů na dřevěné uhlí. Ty mohou vypadat jako rezavé skvrny, ale nemusíte se bát, nejedná se o korozi. V každém případě ale mohou nečistoty napadat do jídla a tomu se rozhodně chcete vyhnout.
Proto víko plynového grilu pravidelně otírejte papírovou utěrkou, na větší znečištění můžete použít také plastovou škrabku, která víko nepoškrábe.
Grilovací vana
Při čištění plynového grilu nezapomínejte ani na grilovací vanu, tedy tu nejspodnější část grilu. Právě tady se u většiny typů plynových grilů nacházejí odkapávací misky, které zachycují tuk odkapávající při grilování. To také znamená, že grilovací vana může být znečištěná právě mastnotou.
Ze stěn grilovací vany stáhněte plastovou škrabkou nečistotu do odkapávací misky a tu potom vyhoďte nebo vymyjte (většinou se používají jednorázové hliníkové odkapávací misky, ale součástí některých grilů jsou kovové nebo porcelánové odkapávací misky, které se používají opakovaně). Nakonec po čištění nezapomeňte umístit novou odkapávací misku, ať můžete příště rovnou rozpálit gril a nezdržovat se přípravou.
Čištěni grilovací vany a výměnu odkapávacích misek provádějte podle potřeby vždy po 2 až 3 použitích grilu. Pamatujte také na to, že pokud negrilujete často, může mastnota žluknout a gril potom bude nepříjemně zapáchat, což nepříznivě ovlivní také chuť a vůni připravovaných pokrmů.
Vnější plášť grilu
Údržba plynového grilu se čas od času neobejde ani bez umytí vnějšího pláště. V tomto případě je nejlepší držet se pokynů výrobce a návodu k použití, protože různé materiály vyžadují různé zacházení. Vnější plášť grilu nemusíte čistit tak často jako rošt nebo hořáky, stačí podle potřeby několikrát za sezónu.
Chybu ale neuděláte, pokud si připravíte teplou vodu s prostředkem na nádobí a měkký hadřík, který nepoškrábe povrch. Pro bezpečné čištění grilu nezapomeňte odpojit plynovou lahev, aby při nešetrné manipulaci nedošlo k jejímu poškození.
Čištění hořáků grilu
Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí se u plynového grilu vyhnete vynášení popele, ale zase vás čeká čištění hořáků grilu. Ty se skládají z několika částí a pozornost určitě věnujte každé z nich. Jen tak bude údržba plynového grilu kompletní a váš gril se vám odvděčí bezchybným fungováním.
Pozor, do čištění hořáků grilu se pusťte až ve chvíli, kdy gril zcela vychladl, a také nezapomeňte na bezpečnost při čištění grilu a odpojte plynovou lahev.
Flavorizéry
Flavorizéry jsou kryty plynových hořáků a jsou tak vystaveny vysokým teplotám, ale také všem nečistotám a odkapávajícímu tuku. S tím souvisí také to, že po několika použitích grilu mohou vypadat opravdu hrůzostrašně. Na kompletní výměnu jsou ale zralé až ve chvíli, kdy se na nich objeví praskliny nebo jiné vážné poškození.
K odstranění mastnoty z grilu a flavorizérů nejlépe poslouží vysoké teploty – zkrátka začněte vypálením mastnoty, podobně jako v případě grilovacího roštu. Po vychladnutí potom použijte plastovou škrabku na větší nečistoty a následně vykartáčujte flavorizéry kovovým kartáčem. V případě menších nečistot to můžete udělat přímo v grilu, pokud se chcete pustit do větší údržby grilu, můžete flavorizéry vyjmout a vyčistit důkladněji.
Trubky hořáku
Součástí údržby plynového grilu je také dohled nad trubkami hořáků. Jen tak dosáhnete nejlepšího optimálního výkonu a pořádného rozpálení grilu. K jejich vyčištění se nejlépe hodí užší kartáč s kovovými štětinami, ale postupujte jemně, abyste nezatlačili nečistoty do otvorů hořáku. Pozor, také nepoužívejte stejný kartáč, který máte k odstranění mastnoty z grilu – ta by se totiž mohla dostat do hořáků a tam následně vzplát.
Tuto část údržby rozhodně nevynechávejte, protože je naprosto klíčová pro správné fungování a bezpečné používání vašeho grilu.
Tepelné deflektory
U některých plynových grilů najdeme také tepelné deflektory, které pomáhají rovnoměrně distribuovat teplo po celém grilu, takže při čištění plynového grilu nezapomínejte ani na ně.
Nečistoty z tepelných deflektorů odstraníte nejsnadněji plastovou škrabkou, případně kovovým kartáčem. Při větším znečištění je můžete vyjmout a umýt teplou vodou se saponátem a měkkým hadrem.
Sezónní čištění grilu
Zásadní otázkou pro co nejdelší životnost vašeho grilu je také to, jak vyčistit plynový gril po skončení grilovací sezóny. Dobrá zpráva je, že pokud jste údržbě grilu věnovali pozornost pravidelně, nebudete mít zase tolik práce. A opravdu doporučujeme sezónní čištění grilu nezanedbávat, abyste se na jaře mohli pustit rovnou do grilování a neztráceli čas drhnutím připálenin a mastnoty. Věřte, že to po několikaměsíční pauze to půjde mnohem hůř.
- Stejně jako jindy začněte očištěním roštu od všech nečistot. Kromě kartáče si tentokrát vezměte k ruce i teplou vodu s prostředkem na nádobí a rošt umyjte důkladněji. Nakonec ho důkladně osušte papírovými utěrkami.
- Pokud to výrobce doporučuje, můžete rošt také potřít tenkou vrstvou jedlého oleje. Zabrání to korozi a ochrání kovové části.
- Důkladně vyčistěte také vnitřek grilu, dobře umyjte veškerou mastnotu a nezapomeňte vyměnit odkapávací misku.
- Při hloubkovém čištění grilu nezapomeňte ani na hořáky, odstraňte z nich důkladně všechny nečistoty. Hořáky a trubky dobře zkontrolujte, zda nejsou poškozené – pokud ano, rovnou je vyměňte, abyste na to nemuseli celou zimu myslet.
- Odpojte plynovou lahev a najděte jí vhodné místo na skladování. To by mělo být především dobře odvětrávané, aby při případném unikání plynu nedošlo k výbuchu. Plynovou lahev skladujte ve vertikální poloze a dejte si pozor i na vyšší teploty u kamen nebo kotle.
- Při sezónním čištění grilu také dobře umyjte vnější části a zkontrolujte, zda drží všechny šrouby, madla nebo panty. Opět doporučujeme vše opravit hned, mohlo by se snadno stát, že na to přes zimu zapomenete a pak budete vše ve spěchu dohánět před prvním grilováním.
Kontrole před zahájením grilovací sezóny se ale nevyhýbejte ani v případě, že jste před uskladněním provedli opravdu hloubkové čištění plynového grilu. Zjistěte, zda se v grilu například neuhnízdili noví obyvatelé, ujistěte se o dostatečných zásobách paliva a aspoň zběžně gril vykartáčujte a otřete.
Jak skladovat gril
Nedílnou součástí správné údržby grilu je i jeho bezpečné skladování v době, kdy gril nepoužíváte. Pokud máte tu možnost, uložte gril v garáži nebo zahradním domku, kde bude dobře chráněný před nepříznivým počasím.
Samozřejmě gril můžete nechat stát venku, ale ujistěte, že je na stabilním podkladu a také čas od času gril zkontrolujte.
Nezapomeňte ani na ochranný obal, který je vyrobený z nepromokavého materiálu a pomáhá tak chránit gril před deště a sněhem. Ochranný obal je skvělá pomůcka nejen při zazimování grilu, ale můžete jej používat i během sezóny, když nechcete gril pokaždé stěhovat pod střechu. Aby obal dobře fungoval, vyberte si ten, který je určený pro váš typ grilu – jen tak nebude příliš velký nebo malý a bude gril chránit tak, jak má.
Nezbytné pomůcky pro čištění plynového grilu
Údržba grilu se neobejde bez několika základních nástrojů, které vám práci ulehčí. Nemusíte sice kupovat celé sady nástrojů určené přímo pro váš gril, ale přesto se na nich nevyplácí šetřit. Jak se říká „nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci“ – vyšší pořizovací cena se vám většinou vrátí na vyšší funkčnosti a delší výdrži.
- Už několikrát byla řeč o kartáči s kovovými štětinami. Pořiďte si ten, který má štětiny z nerezu, abyste jej nemuseli často měnit. Také je vhodné mít hned dva exempláře – jeden použijete při odstranění mastnoty z grilu při čištění roštu, druhá na čištění hořáků grilu.
- Velkým pomocníkem je také plastová škrabka, se kterou odstraníte větší nečistoty. Plast zároveň zabrání poškrábání choulostivých povrchů.
- Zapomenout nesmíme ani na měkký hadr. Houbičce na nádobí s drsným povrchem se vyhněte obloukem.
- A samozřejmě si pořiďte i kvalitní ochranné rukavice, které využijete při manipulaci s horkým roštem. Při umývání jednotlivých částí se vám budou hodit i gumové rukavice.
[banner-1]
Vhodné čistící prostředky na gril
Pro hloubkové čištění grilu se vyplatí použít i speciální čistící prostředky určené přímo na grily. Kromě toho, že s nimi povrchy snadněji vyčistíte, jim poskytují také ochranu proti korozi a opotřebení.
Jestli se ale do nákupů pouštět nechcete, vezměte si při čištění plynového grilu na pomoc běžný přípravek na nádobí, který gril dobře odmastí a ničemu neublíží. Někteří radí používat i další domácí prostředky na čištění grilu, jako je vinný ocet nebo jedlá soda. Těm se ale doporučujeme vyhnout, protože by mohlo dojít k poškození a naleptání povrchů – a zároveň také k neuznání případné reklamace.
Tip na dárek: Jestli máte ve svém okolí milovníka grilování, určitě mu pod stromečkem nebo k narozeninám udělá radost kompletní sada na čištění plynových grilů, kde najde všechno potřebné k běžné údržbě i hloubkovému čištění grilu.