Keramické grily - proč ho budete chtít a jak vybrat ten nejlepší?

Autor: Tomáš Dytrych

Kamado grily neboli keramické grily jsou rychle rostoucí kategorií, která získává každý rok na oblibě. Jak by také ne, když v keramickém grilu můžete udit, dusit, péct i grilovat. Unikátní výrobní materiál, kterým je keramika, skvěle udržuje teplo, a tak bude tento gril na dřevěné uhlí k práci připravený do 30 minut. A co dalšího byste o něm měli vědět?

Obsah

Odkud kamado grily pocházejí?

V současnosti jsou dobře známé plynové grily, které vyrábí např. výrobce Broil King, či grily na dřevěné uhlí a elektriku značky Weber.  Keramické grily jsou prozatím méně známé, ale získávají na popularitě. Snadno se regulují, jsou multifunkční a navíc mají dlouhou životnost. Kromě toho se jedná většinou o designově povedené výrobky.

„Keramické grily využívají jako palivo pouze dřevěné uhlí (nikoli dřevěné brikety nebo dřevo)“, upozorňuje Tomáš Dytrych z grilovani.cz

Jedná se o moderní verzi japonského kamada (v překladu z japonštiny to znamená "sporák"), což byla hliněná pec, používaná v Asii již před 3 000 lety. Během 2. světové války podobný koncept vaření v hliněných hrncích zvaných mushikamado zaujal americké vojáky v Japonsku. Po 2. světové válce si do USA přivezli pár exemplářů, které následně zdokonalili a jednoduchý hliněný hrnec pak dostal podobu vejce a funkci grilu.

Seznamte se s keramickými grily na dřevěné uhlí

Na první pohled vypadají tyto keramické grily jako starověké hliněné nádoby nebo obří vejce. Odtud také pramení název nejznámější značky keramických grilů Big Green Egg. Mezi další výrobce keramický grilů patří také Monolith, pro které je typická černá barva. Pro výrobu grilů se používá keramika, její směsi a další žáruvzdorné materiály. Jedná se o perfektní tepelné izolanty. Pokud gril nerozbijete třeba tím, že vám spadne na zem, bude vám sloužit opravdu mnoho let.  

[banner-2]

Díky vysokému teplotnímu rozpětí můžete v grilu připravovat skutečně cokoli:

  • pečeni,
  • stejky,
  • zeleninu,
  • pizzu,
  • koláče,
  • chleba,
  • peaellu a další.

Primo+Oval+LG+Pizza+Stone+in+Teak+Table

Hlavní předností jsou skvělé vlastnosti keramiky

Keramika je úžasný izolant. Díky silným stěnám můžete keramické grily používat za každého počasí, včetně silného větru. Stěny totiž účinně zadržují a odrážejí teplo dovnitř grilu. Vzhledem k tomu, že v keramickém grilu dochází k pomalému proudění vzduchu a hoření, není třeba do grilu často přikládat palivo.

Navíc, jakmile se maso zahřeje, začne se z jeho povrchu odpařovat voda. Čím více vzduchu v grilu proudí, tím větší odpařování je. Vzhledem k tomu, že u keramických grilů dochází k malému proudění vzduchu, zůstává maso šťavnatější. Zatímco z masa připraveného v plechovém grilu na dřevěné uhlí se může odpařit až 30 % vody, u keramického je to méně. Keramika dobře izoluje a zároveň absorbuje teplo, dokáže jej do celého grilu rovnoměrně distribuovat a také udržovat stálou teplotu.

„Keramika je úžasný izolant. Díky silným stěnám můžete keramické grily používat za každého počasí, včetně silného větru“, říká Tomáš Dytrych, expert na grily.

Na jakém principu funguje keramický gril

Dnešní modely se svým designem nepatrně liší od těch, které se v Japonsku používaly před stovkami let. Horní a spodní části jsou vyrobeny z keramiky. Ve spodní části se nachází topeniště určené pro žhavé uhlíky. Ocelový grilovací rošt je uloženy přímo nad zdrojem tepla. Ve spodní části grilu najdete otvor krytý posuvnou plechovou klapkou, který slouží pro vymetání popela, ale také pro nasávání vzduchu do grilu. Horní část je zakončena komínkem s otvorem, na který se osazuje většinou litinová regulační klapka pro regulaci odtahu vzduchu. Spodní keramickou část grilu lemuje nahoře těsnění, které zabraňuje přisávání vzduchu a také úniku tepla.

[banner-1]

Jak funguje grilování v keramickém grilu? Čím více vzduchu proudí do grilu spodním otvorem, tím větší vnitřní teploty dosáhnete. Jakmile přísun vzduchu ve spodní části omezíte, bude uvnitř grilu nižší teplota. Při nízkých teplotách se z vašeho grilu může bez problémů stát udírna. Na grilu bez problémů připravíte zeleninu v páře, pomalu upečete maso nebo rychle ugrilujete steak. Jediným limitem toho, co můžete na tomto grilu připravit, je vaše představivost.

Jaké jsou výhody keramického grilu?

Keramické grily mají proti klasickým plechovým grilům na dřevěné uhlí nebo plynovým grilům celou řadu výhod. Za nejvýznamnější rozhodně platí dlouhá životnost a odolnost, všestrannost, rychlé zahřátí a jednoduché používání.

Dlouhá životnost a odolnost

Jak už název napovídá, pro výrobu grilů se používá keramika. Plášť tvoří silná vrstva keramiky, kvůli které má gril vysokou hmotnost, takže se s ním špatně manipuluje, ale zase má dlouhou životnost. Keramika totiž není náchylná ke korozi ani k jiným formám degradace. V kvalitním keramickém grilu můžete dosáhnout teploty i 400 °C, aniž by se výrobek poškodil. Keramické grily je možné použití za jakéhokoliv počasí bez obav o poškození grilu.

Všestranné využití

Ve špičkových keramických grilech můžete dosáhnout teplot od cca 90 °C až do cca 400 °C. K čemu tedy keramický gril je? Díky široké škále teplot nejen ke grilování, ale také k pečení, vaření v páře, opékání či uzení. V rámci příslušenství si ke keramickému grilu můžete přikoupit také tepelné deflektory nebo keramické pečicí desky. U některých keramických grilů bývají tyto doplňky již součástí standardního vybavení.

Rychle dosažená teplota

Mezi výhody elektrických nebo plynových grilů značky Weber patří rychlá příprava ke grilování. Jednou ze slabin grilů na dřevěné uhlí je dlouhá doba, za kterou se nahřejí na požadovanou teplotu. Často se pohybuje i přes půl hodiny, v závislosti na velikosti grilu, způsobu roztápění, velikosti dřevěného uhlí, kvalitě briket nebo počasí. Kamado grily jsou díky izolačním vlastnostem keramiky pro grilování připraveny i za 20 minut při použití kvalitního dřevěného uhlí z větších kusů. 

Snadné použití a příprava

Nikdo nechce gril, který je složitý na obsluhu a trvá dlouho, než se jej naučíte používat. U keramických grilů však stačí pouze rozžhavit dřevěné uhlí, nastavit ventilační otvory a nechat jídlo připravovat, dokud není hotové. Jestliže budete grilovat při nízkých teplotách a budete mít správně nastavené ventilační otvory, nebudete muset do grilu přikládat až 12 hodin.

Nenáročná údržba

Jakmile skončíte s grilováním, stačí uzavřít horní a spodní regulační klapky. Uhlíky vyhasnou a zbydou vám na další grilování. Žádné zbytky paliva nevyhazujete. Při příštím grilování palivo jednoduše přisypete do zbytku z posledního grilování. Vnitřek nevyžaduje žádnou náročnou údržbu. Je potřeba z něj pouze odstranit popel. V tom vám pomůže pohrabáč nebo jakmile gril zcela vychladne, je možné popel vysát vysavačem na popel. Grilovací rošt je třeba čistit kartáčem jako u ostatních druhů grilů. Keramiku nikdy nečistěte drátěnými kartáči, které by mohli její povrch poškodit. Z vrchu je glazura, kterou stačí otřít namočeným hadrem ve chvíli, kdy gril vychladne.

Jak vybrat keramický gril?  

Při výběru keramického grilu byte měli postupovat podobně, jako když vybíráte ostatní typy grilů. Sepsali jsme o tom pro vás přehledný článek. Na co se zaměřit při výběru kamado grilu?

Výrobce

Jestliže hledáte kvalitní gril, zaměřte se na výrobce. Zeptejte se prodejce, kdo a kde gril opravdu vyrábí? Kvalitní výrobce bude mít k dispozici video z výroby, na kterých uvidíte, jak keramický gril vzniká. Kvalitní výrobce se bude chtít pochlubit moderní výrobou. Tak poznáte, že se netají postupem výroby a nemá co skrývat. Už to jsou rozhodně plusové body. Ptejte se i po původu materiálu. Nejlepší výrobci dbají na společenskou odpovědnost, a tak pro výrobu používají hospodárně udržitelné materiály. Takové grily vyrábí například společnost Big Green Egg.

Dostupnost náhradních dílů

Pořizovací cena keramických grilů není zanedbatelná, a proto by vás mělo zajímat, zda výrobce nabízí také náhradní díly. Kvalitní výrobce bude ve svém portfoliu náhradní díly rozhodně mít. Jestliže narazíte na podezřele levné keramické grily, ušetříte sice při nákupu, ale výrobce pravděpodobně nebude nabízet náhradní díly. V případě poškození po záruční době vám nezbyde nic jiného, než pořízení nového grilu. 

Velikost

Potřebujete malý, nebo velký keramický gril? Odpovězte si, kolik jídla a pro kolik osob budete chtít připravovat najednou. Za malé grily platí ty s průměrem grilovacího roštu okolo 33 cm. Připravíte na něm jídlo pro 4–6 osob. Na 60centimetrovém grilovacím roštu však již dokážete pohostit až 10 osob. Bez problémů na něm připravíte třeba celou krůtu. Nezapomeňte také na celkové rozměry a hmotnost výrobku. Jestliže budete chtít gril přemisťovat, měli byste sáhnout po tom, který má pojízdnou konstrukci. V současné době je velmi moderní zabudovat keramický gril do venkovní kuchyně.

Příslušenství

Než se rozhodnete pro konkrétní produkt, zamyslete se nad tím, co všechno budete chtít v grilu připravovat. Poté se podívejte, jaké příslušenství se ke keramickému grilu dodává, případně jaké je možné si přikoupit. K dispozici bývá například půlkruhový či celý pečicí kámen nebo rošt, pekáče, mísy, pánve, stojany na kuřata a další. Vzhledem k tomu, že plášť grilu je teplý, rozhodně byste měli gril obsluhovat v žáruvzdorných rukavicích.

Design

V neposlední řadě je důležitý také design. Ten grilu propůjčují různé styly stojanů, ale také barevné provedení. Některé stojany jsou k dostání s bočními odkládacími stolky, jiné bez nich.

Délka záruky

Spolehlivého výrobce poznáte rovněž podle délky záruky. Je to stejné jako u nového auta. I zde hraje záruka důležitou roli. Na kvalitní keramický gril můžete získat i doživotní záruku. 2 letá záruka je u keramického grilu opravdu málo a u takového výrobku si můžete být jisti, že je velká pravděpodobnost, že s takovým výrobkem budou brzy problémy.


Video - kvalita keramiky se dost liší a je zcela zásadní


Video recept - zauzená plněná sekaná v keramickém grilu Big Green Egg

×

Splátková kalkulačka ESSOX

97 %