Jak používat komínový startér

Autor: Tomáš Dytrych

Máte všechno nachystané pro perfektní grilování, stačí už jenom škrtnout sirkou a pořádně rozpálit gril. Dříve jste se do rozdělávání ohně museli pustit dlouhé desítky minut předem, ale s komínovým startérem rozděláte gril během pár minut. Jak tento podpalovač uhlí a briket nejlépe využít?

Obsah článku:

Co je to komínový startér?

Komínový startér (taky jej najdete pod názvem komínový podpalovač) je skvělou pomůckou pro rozpalování grilu na dřevěné uhlí nebo brikety. Jedná se vlastně o velmi jednoduché zařízení.

Základem je kovový válec s otvory ve spodní polovině, kterými může snadno proudit vzduch. Uvnitř najdete rošt, na který se sype dřevěné uhlí nebo brikety, a zvenku najdete jedno nebo dvě madla pro snadnou manipulaci. Madla často bývají dřevěná nebo plastová, aby se předešlo popálení. Důležitá je také robustní konstrukce, aby se válec plný žhavého uhlí například při poryvech větru nepřevrhnul.

Jak startér na dřevěné uhlí funguje?

Komínový startér, jak už název napovídá, se při podpalování grilu chová jako komín. To znamená, že skrze otvory ve spodní části natáhne horký vzduch, který proudí směrem vzhůru, a tím rozehřívá dřevěné uhlí nebo brikety.

Říká se tomu komínový efekt: rozdílná teplota na obou koncích dutiny nutí vzduch stoupat nahoru. Tohoto fyzikálního jevu využíváme nejen při rozdělání grilu na dřevěné uhlí, ale především v komíně, kde pomáhá odvádět spaliny. S komínovým efektem se setkáme také v úzkých šachtách nebo větracích otvorech a chladících věžích.

Tip: Rozpálit gril není jen o nažhavení dřevěného uhlí. Přečtěte si další tipy, jak připravit žár v grilu na dřevěné uhlí, abyste mohl grilovat opravdu jako profík.

Chci si prohlédnout komínové startéry

Jaký komínový startér vybrat?

„Při výběru komínového podpalovače se zaměřte především na velikost svého grilu a množství dřevěného uhlí, které běžně používáte“, radí Tomáš Dytrych, zakladatel grilovani.cz

Taky by se vám se startérem mělo dobře manipulovat, madlo by vám mělo tak akorát padnout do ruky.

Stejně jako při výběru grilu byste se i tady měli spolehnout na osvědčené výrobce, kteří pracují s kvalitnímu materiály. To poslední, co chcete, je, aby se vám při běžném rozdělání grilu na nohu rozsypaly rozžhavené uhlíky. Sice neplatí, že když vlastníte gril na dřevěné uhlí Weber, měli byste mít komínový startér Weber, na druhou stranu americká značka Weber je velmi oblíbená miliony zákazníků po celém světě, takže s jejími výrobky rozhodně neuděláte chybu.

Jak zapálit dřevěné uhlí pomocí komínového podpalovače?

Použití komínového startéru pro grily na dřevěné uhlí není nijak náročné, takže práci s ním zvládne i naprostý začátečník. Jak při práci se startérem na dřevěné uhlí postupovat? 

  • Z vašeho grilu vyjměte grilovací rošt a do komínového startéru nasypte dřevěné uhlí nebo brikety.

  • Na palivovém roštu zapalte podpalovač uhlí a na něj postavte komínový startér.

  • A teď už nechte pracovat okolní vzduch a počkejte, až se uhlí pořádně rozpálí.

  • Nakonec můžete dřevěné uhlí vysypat na palivový rošt, nasadit rošt grilovací a můžete se pustit do samotné přípravy grilovaných dobrot.

Jak poznám, že kdy je uhlí rozpálené?

Komínový startér je skvělým tipem na rychlé zapálení grilu. Zapálení dřevěného uhlí s ním trvá přibližně 15 – 20 minut, brikety se rozžhaví asi za 30 minut. Tento čas závisí jednak na množství paliva, které chcete rozpálit, jednak na tom, jaký vítr fouká.

Dřevěné uhlí je dostatečně rozpálené, když uvnitř komínu uvidíte žhavou oranžovou barvu a uhlí začnou olizovat malé plamínky. Ve chvíli, kdy je uhlí kompletně pokryté šedou vrstvou popela, můžete jej ze startéru vysypat do grilu na palivový rošt.

Tip: Stejně jako u grilů a jejich příslušenství se i při výběru paliva na grilování vyplatí vybírat kvalitní značky. Vyzkoušejte třeba set komínového startéru a dřevěného uhlí, se kterým hravě rozpálíte každý gril.

Jaký podpalovač uhlí vybrat?

Dávno pryč jsou doby, kdy jste připravené brikety nebo uhlí polili tekutým podpalovačem, škrtli zápalkou a pustili se do grilování. Tekuté podpalovače bývají často plné ropných produktů, které rozhodně ve svém jídle nechcete. Pokud už tekutý podpalovač použijete, ujistěte se, že zcela vyhoří, než začnete nad ohněm připravovat jídlo.

[banner-2]

V dnešní době naštěstí máme mnohem lepší možnosti, jak zapálit dřevěné uhlí nebo brikety. Skvělou alternativou jsou podpalovače z dřevité vlny. Jedná se o malé smotky vyrobené z provazců dřevité vlny, která vzniká jako odpadní materiál při zpracování dřeva. Navíc se dřevitá vlna namáčí do vosku, což prodlužuje její hoření. Můžete je použít nejen na rozpalování grilu, ale taky v krbu nebo kamnech.

Na co si dát při používání komínového startéru pozor?

Ačkoliv je použití komínového startéru jednoduché, přece jen manipulujete s ohněm. Tady jsou tipy, jak na bezpečné používání komínového podpalovače.

  • Při rozpalování grilu si nezapomeňte vzít žáruvzdorné grilovací rukavice a také boty s uzavřenou špičkou. Rozžhavené uhlíky mohou při rozpalování grilu vypadnout a způsobit nehezké úrazy.
  • Nezapomeňte, že komínový startér zůstává horký i poté, co z něj vysypete horké uhlí nebo brikety. Před uložením ho nechte vždy vychladnout.
  • Nepokládejte horký startér na hořlavé materiály, jako je například dřevo nebo suchá tráva. Zničit může také betonové povrchy. Bezpečný je naopak například kovový rošt nebo cihly.

Díky použití komínového startéru je rozpálení grilu opravdu hračka i pro naprosté grilovací začátečníky. Samozřejmě se bez něj obejdete, ale proč si neudělat život o něco jednodušší?

Související články

×

Splátková kalkulačka ESSOX

97 %