Některé vaše dotazy se opakují častěji. A tak jsme pro ně založili samostatnou rubriku, kde se na ně pokusíme odpovědět. Pokud na nějaký váš dotaz nenaleznete odpověď níže v textu, obraťte se na mne e-mailem přímo - info@grilovani.cz
[banner-1]
- Jak regulovat žár v kotlovém grilu s víkem?
Intenzitu žáru paliva v kotlovém grilu s víkem lze regulovat třemi způsoby:
a)REGULACÍ TAHU VZDUCHU (otevíráním/přivíráním) přívodu vzduchu na spodní části grilu a odvodu vzduchu na horním víku grilu
b)MNOŽSTVÍM PALIVA (v případě přímé i nepřímé metody grilování) a výškou vrstvy uhlíků (v případě přímé metody grilování)
c)NAČASOVÁNÍM GRILOVÁNÍ - dobou kdy umístíte potravinu na rošt - jak postupně teplota žhavého uhlí nebo briket klesá, můžete si zvolit dobu, kdy začnete grilovat - Jak roztopit uhlí do grilu na dřevěné uhlí?
V současné době se za ideální způsob roztopení paliva považuje použití tzv. komínového startéru, ve kterém díky komínovému efektu dojde k rozpálení paliva za velmi krátkou dobu a rovnoměrně. K podpálení paliva pak lze použít list novin nebo podpalovač. Rozžhavené palivo pak ze startéru jednoduše přesypete přímo na palivový rošt grilu. - Jak poznám, že je maso již ugrilované?
Neexistuje žádný jiný spolehlivý způsob na zjištění stavu propečení masa a tím určení, zda je maso ještě nedopečené nebo již přepečené, než změření aktuální vnitřní teploty masa pomocí vpichového teploměru. Nebo můžete měřit vnitřní teplotu masa kontinuálně (během celé tepelné úpravy) a to pomocí tzv. termosondy, která je po celou dobu zapíchnuta do masa a spojena kabelem s hlavní jednotkou. Vidíte tak přehledně, jak teplota uvnitř masa pomalu stoupá ke zvolené požadované hodnotě. Většina termosond má již přednastavené minimální teploty všech základních druhů masa, což vám grilování výrazně usnadní. Přehledně sepsané minimální teploty masa najdete v této tabulce. - Jak zamezit "přichytávání" potravin ke grilovacímu roštu
Dodržováním 3 základních pravidel grilování docílíte toho, že se vám již k mřížce grilovacího roštu nic nepřichytne. Jedná se o nahřátý grilovací rošt, očištěný kartáčem a potřený jedlým olejem... - Jaký grilovací rošt je nejlepší?
- Jaké maso je nejlepší na hovězí steak?
- Jaké zvolit maso na hamburgery?
Pro dobré a šťavnaté burgery vybírejte maso s podílem tuku okolo 20%. Ideální je přední hovězí, např. chuck roll. Jak grilovat hamburgery si můžete přečíst v samostatném článku. - Proč mi v grilu špatně hoří brikety (dřevěné uhlí)?
- Jaký gril je nejlepší?
[banner-2]