Příprava grilu na první grilování v sezóně

Autor: Tomáš Dytrych

Pomalu se to blíží, teploty venku stoupají a sluníčko začíná hřát… Někomu se zapalují lýtka, někdo raději zapaluje gril a těší se na své oblíbené lahůdky s vůní ohně a dýmu. Pro přípravu grilu na grilovací sezónu je ten správný čas, tak se společně pojďme podívat na to, jak nejlépe připravit gril na první grilování.

Až se jaro zeptá, co jste dělali v zimě

Pravidelné čištění grilu je klíčem nejen k dobrému jídlu, ale také k dlouhé životnosti vašeho oblíbence. Ideální je udělat základní údržbu po každém grilování, důrazně ji však doporučujeme před uložením grilu na zimu. Podrobný návod k zazimování grilu najdete v tomto článku. Dobrá zpráva na začátku grilovací sezóny potom je, že s přípravou na první grilování nebudete mít tolik práce.

Pro uložení grilu na delší dobu je nejvhodnější uklidit jej někam pod střechu (například do kůlny nebo do garáže), kde je dostatečně chráněný před nepříznivým počasím. Pokud tuto možnost nemáte, určitě se vám bude hodit ochranný obal na gril, který se postará o základní zabezpečení.

Grilovací rošt bystě měli očistit kartáčem a lehce naolejovat, než na gril položíte jídlo, a ten litinový ještě jednou, až s grilováním skončíte, jako konzervaci před působením vlhkosti“, radí jak pracovat s grilem Tomáš Dytrych, odborník na grilování.

Údržba grilu před sezónou krok za krokem

Pokud jste neuklízeli pečlivě na podzim, možná teď budete mít o něco víc práce, ale ani tak se nemusíte obávat náročného drhnutí.

  • Nejprve si vezměte k ruce smetáček a oměťte vnější plášť grilu od prachu nebo pavučin a dalších nečistot. 
  • Odklopte víko a omeťte jej i z vnitřní strany. 
  • Věnujte pozornost také grilovacímu roštu, palivové části a odkapávací misce. Tu pořádně očistěte od mastnoty, aby nedošlo ke vzplanutí.
  • Nakonec ještě horkou vodou a prostředkem na nádobí umyjte vnější plášť grilu, při tom také zkontrolujte všechny ventily, šrouby a nýty, abyste zajistili perfektní funkčnost grilu a při grilování jste se mohli naplno věnovat jen jídlu.

Pozor, důrazně doporučujeme držet se při údržbě grilu návodu a pokyny výrobce. Pokud by při čištění grilu jiným způsobem došlo k jeho poškození, nemusí vám být uznána reklamace!

Jak odstranit mastnotu a saze z grilu

Když řešíme, jak vyčistit gril, často se to vztahuje právě k mastnotě a sazím, které se usazují hned na několika částech grilu. A nezáleží na tom, jestli používáte gril plynový nebo ten na dřevěné uhlí – kouř a trocha tuku ke grilování zkrátka patří.

Nejlepším způsobem, jak odstranit připálené zbytky z roštu a případně jiné větší nečistoty, je použití drátěného kartáče. Pro základní údržbu grilu a odstranění mastnoty z grilovacího roštu potom postačí horká voda a čistící prostředek na nádobí. Doporučujeme používat k čištění měkké hadříky, které nepoškrábou povrch roštu.

Pro vyčištění grilu od sazí můžete také použít prostředek na nádobí, ale za vyzkoušení stojí také přírodní čistící prostředky: smíchejte jedlou sodu s vodou tak, abyste dostali hustší pastu. Tu potom naneste na části grilu znečištěné od sazí, nechte několik minut působit a  nakonec umyjte horkou vodou. Na vyčištění sazí můžete také použít speciální čistič určený na sklo domácích krbů.

Tip: Jak správně používat kartáč na gril? Určitě se vám budou hodit aspoň dva kusy – jeden používejte na čištění grilovacího roštu (tedy tam, kde se připravuje jídlo), další potom na ostatní části grilu. Nebojte se použít na odolné nečistoty kartáč s kovovými štětinami, ale raději se ujistěte, že materiál grilu je pro ně dostatečně odolný, abyste jej nepoškrábali. 

Jak se zbavit rzi na grilovacím roštu

Velkým postrachem grilu je také koroze – na druhou stranu objevit na grilovacím roštu rezavé skvrny není nic neobvyklého. Většinou se jedná pouze o povrchové nečistoty, kterých se snadno zbavíte.

I k vyčištění rzi z grilovacího roštu můžete použít jedlou sodu a ocet. Smíchejte je v poměru 2:1, vzniklou pastu naneste na rezavé skvrny, nechejte chvíli působit a omyjte důkladně vodou. Ocet odstraní zabarvení a soda zajistí, že snadno vyčistíte i hůře přístupné části.

Pokud ale najdete při přípravě grilu na grilovací sezónu velké rezavé skvrny na plášti grilu, možná je ta pravá chvíle na výměnu celého grilu. Podívejte se třeba na nabídku novinek značky Weber.

Nejlepší způsoby, jak ochránit gril před korozí

Jestli vás trápí rezavé skvrny na grilu často, vyzkoušejte následující doporučení:

  • Nikdy nenechávejte gril mokrý. Používejte ochranný obal a na zimu přemístěte gril do garáže nebo pod přístřešek.
    • Po každém použití odstraňte mastnotu, saze a zbytky jídla, které mohou zadržovat vlhkost.
    • Po čištění potřete rošt jedlým olejem.
    • Používejte kvalitní palivo. To nekvalitní může uvolňovat agresivní látky, které zrychlují korozi.
    • Pravidelně gril kontrolujte. Jakmile si všimnete začínající koroze, obruste ji drátěným kartáčem, případně odstraňte skvrny pomocí octa a jedlé sody.
    • Investujte do kvalitních materiálů. Počáteční náklady při koupi nového grilu se vám snadno vrátí díky snadnější údržbě a větší odolnosti.

    Které čistící prostředky jsou nejlepší na údržbu grilu

    Pro účinné čištění grilu před grilovací sezónou ani po jejím skončení většinou nepotřebujete zvláštní čistící prostředky. K základní údržbě vám bude stačit mycí prostředek na nádobí, horká voda a houbička nebo hadr na nádobí. K ruce si můžete vzít také jedlou sodu a ocet, které patří k oblíbeným ekologickým čistícím prostředkům.

    Jestli je ale pro vás gril spíš jako součást rodiny, neváhejte mu dopřát ještě nějakou péči navíc. Speciální čističe na nerez nebo nebo na smaltované povrchy nejen odstraní nečistoty, ale zaručí také ochranu grilu a ten se vám potom odmění delší životností.

    Jak zkontrolovat plynový gril před sezónou

    Dnes si každý může vybrat, jaký gril je pro něj ten nejvhodnější. Velmi populární jsou plynové grily, které se snadno používají a jejich údržba je opravdu snadná. Při přípravě plynového grilu na grilovací sezónu byste měli svou pozornost zaměřit především na palivo.

    • Zkontrolujte hadici pro přívod plynu, zda dobře těsní a nejsou na ní praskliny. Jak poznat, že je potřeba vyměnit plynovou hadici u grilu? Můžete použít test mýdlovou vodou: pomocí kartáče ji naneste na hadici i kolem ventilu a zapněte – pokud se tvoří bubliny, v tomto místě plyn uniká.
    • Vyčistěte hořáky. Čištění grilu začněte od větších nečistot, můžete použít smetáček nebo vysavač. Hořáky také odmontujte a zkontrolujte, jestli nejsou ucpané otvory, můžete je opatrně vyčistit drátkem.
    • Ověřte, že funguje zapalování a že máte dostatek paliva v plynové lahvi.
    • Nakonec gril rozpalte na nejvyšší teplotu a nechte jej přibližně 10 – 15 minut běžet, abyste odstranili zbytky čistících prostředků a vlhkost.

    Jak připravit gril na dřevěné uhlí

    Mezi stále oblíbené patří i grily na dřevěné uhlí. Jejich pořizovací cena bývá nižší, používání je snadné a levné. Kromě očištění grilovacího roštu se při přípravě grilu na grilovací sezónu se soustřeďte především na zbytky popela a saze.

    Čištění grilu v oblasti palivového roštu je sice špinavá práce, ale zbytky starého paliva by mohly nepříznivě ovlivnit hoření. Proto si vezměte k ruce škrabku a ocelový kartáč a důkladně vyčistěte nejen ohniště, ale také nádobu na popel. Vnitřní části grilu můžete také omýt horkou vodou a prostředkem na nádobí.

    Před samotným použitím gril na 10 – 15 minut rozpalte na vysokou teplotu, abyste opálili případné nečistoty na grilovacím roštu. Abyste předešli připalování jídla, můžete rošt potřít trochou jedlého oleje.

    Tip: Hledáte způsob, jak správně zapálit gril, aby se rychle rozehřál? Vyzkoušejte komínový startér – tento jednoduchý způsob vám ušetří čas i nervy. Naučit se ho ovládat je jednoduché, stačí se řídit našim návodem krok za krokem.

    Příprava elektrického grilu na grilovací sezónu

    Velmi jednoduchý je postup, jak připravit elektrický gril na první grilování.

    • Vyčistěte grilovací plochu, odkapávací misku i vnější část grilu. Postačí k tomu horká voda a prostředek na nádobí.
    • Zkontrolujte napájecí kabel, zástrčku a regulátor teploty, zda nejsou poškozené.
    • Zkontrolujte termostat a ohřev, ověřte, zda gril rovnoměrně zahřívá celou plochu a reaguje na nastavení teploty.

    Tipy pro prodloužení životnosti grilu

    Správná údržba je klíčová, pokud si chcete užívat opravdovou radost z grilování. Počáteční investice do nového grilu může být vyšší, proto je vhodné dodržovat několik zásad, jak se starat o gril, aby vám dlouho vydržel ve skvělém stavu.

    • Čištění grilu provádějte pravidelně. Po každém použití odstraňte mastnotu, zbytky jídla a popel.
    • Používejte ochranný obal a skladujte gril na suchém místě. Snadněji tak předejdete korozi a dalšímu poškození vlivem špatného počasí.
    • Pravidelně gril kontrolujte a odstraňujte rez a další drobné nečistoty. Jakmile si všimnete problému, odstraňte ho, aby se nerozrostl do neřešitelných rozměrů.
    • Ošetřujte grilovací rošt olejem. Nejen, že se díky tomu bude jídlo méně připalovat, ale také ochráníte samotný rošt.
    • Používejte kvalitní palivo. Dřevěné uhlí nebo brikety od osvědčených výrobců neobsahují chemické příměsi, které by mohly poškodit gril. U plynových grilů také pravidelně kontrolujte hořáky a plynové trysky, které se mohou časem zanášet.
    • Nepřetěžujte gril příliš vysokými teplotami. Extrémní žár může deformovat rošt nebo grilovací plochu.

    Co si připravit pro pohodové první grilování

    Přípravu grilu na grilovací sezónu máme úspěšně za sebou, takže je čas zaměřit se na to příjemnější. Kromě dostatku paliva zkontrolujte také to, zda je v dobré kondici i vaše grilovací náčiní nebo jej bude potřeba vyměnit. Radost si můžete udělat i novou vychytávkou třeba v podobě rotisserie nebo stojanu na kuře.

    Ujistěte se, že vaše oblíbené BBQ omáčky nejsou zkažené a případně doplňte zásoby. Koření se sice nekazí, ale možná hledáte nové chutě – v tom případě doporučujeme prozkoumat nabídku kořenících směsí od Mistra grilu.

    A jestli hledáte zajímavou inspiraci pro první grilování, určitě ji najdete v některém z našich video receptů. Vyberou si tady milovníci steaků, ryb, klasického amerického barbecue i vegetariáni.

    ×

    Splátková kalkulačka ESSOX

    98 %