Průvodce světem BBQ omáček: Nejznámější druhy a jejich použití

Nejrůznější BBQ a grilovací omáčky ke grilovanému masu neodmyslitelně patří. Dokážou podtrhnout chuť připravovaného pokrmu nebo jej naopak úplně zničit. Jestli si ale myslíte, že BBQ omáčka je jen červená a pálivá, pak jste na velkém omylu. Díky tomuto průvodci zjistíte, jak rozmanité druhy BBQ omáček existují a jak je co nejlépe využít ve vaší kuchyni.

Proč se při grilování bez BBQ omáčky neobejdete

Nejprve si ale pojďme ujasnit pojmy, protože barbecue a grilování není jedno a to samé. Při klasickém grilování připravujeme maso při vysokých teplotách, takže pokud byste maso v tu chvíli potírali grilovací omáčkou, jenom ji spálíte. Naopak při barbecue, kdy maso připravujete tzv. low and slow (tedy delší dobu při nižší teplotě), se BBQ omáčky na maso postarají o výraznou chuť, která k barbecue patří.

A to jsou také ty hlavní důvody, proč byste BBQ neměli vynechávat při přípravě trhaného masa, vepřových žeber, ale i kuřecích křidýlek. Kromě toho pomáhají BBQ omáčky zkaramelizovat povrch masa a podtrhnou grilované aroma.

Na co všechno můžete použít svou oblíbenou grilovací omáčku

Ať už máte raději domácí BBQ omáčky nebo dáváte přednost těm kupovaným, můžete je použít hned na několik způsobů.

  • BBQ omáčku nejčastěji používáme k potírání masa při pomalé přípravě nepřímou metodou.
  • Některé můžeme ale také využít při nakládání masa jako marinádu.
  • BBQ omáčky nesmíte vynechat ani pokud chystáte trhané maso – po natrhání maso ještě promíchejte s trochou omáčky, což zvýrazní chuť a podpoří šťavnatost.
  • BBQ omáčky na grilování se skvěle hodí jako přílohové omáčky při servírování masa, každý si může namáčet dle libosti.
  • Typy BBQ omáček na rajčatovém základě můžete použít i jako omáčku na pizzu a dodat jí tak neobvyklou kouřovou chuť.
  • Přidáním grilovací omáčky můžete ozvláštnit i další jídlo, jako jsou fajitas, quesadilly nebo sendviče.
  • Bez BBQ omáčky nepřipravíte ani dokonalé grilované nebo pečené fazole, které se tradičně podávají k oblíbeným barbecue receptům jako jsou žebírka, trhané maso nebo hovězí hrudí.

[banner-2]

Základní typy BBQ omáček na maso

Jestli jste si doteď mysleli, že základem grilovací omáčky je kečup a navíc musí být omáčka vždycky sladko-pálivá, pak vás vyvedeme z omylu. Svět grilovacích omáček je totiž mnohem rozmanitější! Tyhle druhy BBQ omáček totiž určitě musíte vyzkoušet!

BBQ omáčky s rajčatovým základem

Patří k těm nejpopulárnějším především kvůli širokým možnostem použití. Do tohoto typu BBQ omáčky se často přidává také ocet, cukr nebo melasa a pepř nebo chilli. Rajčatové BBQ omáčky najdeme po celém světě, hodně populární jsou například v americkém Texasu, kde milují hlavně grilované hovězí maso. 

BBQ omáčky s octovým základem

Tento typ BBQ omáčky patří k těm tekutějším a jsou oblíbené při přípravě barbecue v Severní Karolíně. Základem je bílý vinný nebo jablečný ocet a sušená paprika. Někdy se i do těchto druhů BBQ omáček přidává kečup, ale není jejich dominantní složkou. Omáčky s octovým základem se skvěle doplňují především s vepřovým masem.

BBQ omáčky se základem z majonézy

Domácí majonéza je lahůdka, která se skvěle hodí nejen do hamburgerů nebo k hranolkám. Tyto bílé BBQ omáčky jsou populární hlavně v Alabamě, kde se do nich přidává ocet, citronová šťáva a pepř. Majonézové BBQ omáčky perfektně doplní kuřecí maso, kterému kromě jedinečné chuti dodají také šťavnatost.

BBQ omáčky s hořčicovým základem

Tento typ BBQ omáčky ocení ti, kdo mají rádi nakyslou a mírně pikantní chuť masa se sladšími tóny. Do hořčicové BBQ omáčky se často přidává hnědý cukr nebo med, který se skvěle doplňuje především s jemným vepřovým masem.  Právě sem řadíme známou Carolina Gold BBQ Sauce, kterou miluje i Tomáš Dytrych.

Nejoblíbenější BBQ omáčky podle regionů

Klasické barbecue je populární především ve Spojených státech amerických. A protože se jedná o opravdu velký kus země, každý region má své typické recepty pro grilování i pro použité druhy BBQ omáček. Se kterými typy BBQ se nejčastěji setkáte při americkém barbecue?

  • Alabama White Sauce má majonézový základ. Přidává se do ní ocet, černý pepř, citronová šťáva, jablečný džus a také křen. Nejlépe se hodí k drůbežímu masu.
  • Kansas City Style BBQ Sauce je velmi jednoduchá a dodá jídlu příjemně zakouřenou chuť. Základem je kečup spolu s hnědým cukrem nebo melasou, často se přidává také worcester, hořčice, ocet, pepř nebo červená paprika.
  • Memphis Style BBQ Sauce je středně sladká omáčka s rajčatovým základem. Zajímavostí je, že v Memphisu často dostanete grilované maso bez BBQ omáčky, takže dobře vynikne jeho chuť.
  • North Carolina Style Sauce je nejstarším známým typem BBQ omáčky ve Spojených státech. Základem je jablečný ocet a červená paprika. Používá se nejen k potírání masa během grilování, ale také jako doplněk při podávání. Pokud do základu přidáte rajčatovou omáčku (nebo kečup) a hnědý cukr, získáte oblíbený Piedmont Dip, který je oblíbený především v západní části Severní Karolíny.
  • South Carolina Style BBQ Sauce je známá taky jako Carolina Gold. Toto pojmenování odkazuje na její barvu – základ BBQ omáčky totiž tvoří hořčice společně s octem a hnědým cukrem. To dodává tomuto druhu BBQ omáčky příjemně pikantní nasládlou chuť.
  • St. Louis Style BBQ Sauce je podobná Kansaské omáčce, jen obsahuje více octa,což jí dodává typickou sladko-kyselou chuť.
  • Texas BBQ Sauce má v základu rajčatovou omáčku, kterou doplňuje ocet a hnědý cukr. V některých částech Texasu se do tohoto typu BBQ omáčky přidává i chilli špetka kmínu nebo worcester. Skvěle se hodí především k hovězímu masu.

Jak vybrat BBQ omáčku

Pravé americké barbecue by bez grilovací omáčky bylo jen poloviční. Jedinečného chuťového zážitku dosáhnete, když sladíte recept na BBQ omáčku s konkrétním druhem masa, který chcete použít.

  • K hovězímu se perfektně hodí typy BBQ omáček s rajčatovým základem.
  • Vepřové maso skvěle doplní druhy BBQ omáček, ve kterých hraje hlavní roli hořčice.
  • Pro drůbež můžete vyzkoušet BBQ omáčky s majonézou nebo některou ze sladkokyselých omáček..

Mezi naprostou klasiku amerického barbecue a grilování patří recepty na kuřecí křidélka, trhané maso, hovězí hrudí a vepřová žebra. A k těmto lahůdkám samozřejmě patří konkrétní typy BBQ omáček, bez kterých by to prostě nebylo ono.

  • Pro hovězí hrudí (brisket) se nejčastěji používá Kansas BBQ omáčka s rajčatovým základem a pikantní, mírně nasládlou chutí.
  • Pro trhané vepřové (pulled pork) jsou nejlepší BBQ omáčky ty s hořčicovým základem, jako je Carolina Gold. Perfektně totiž podtrhnou jemnou chuť vepřového. Postup dokonale zvládnete díky našemu video receptu.
  • Recept na vepřová žebra radí nejprve maso pořádně okořenit a jako omáčku použít některou z těch méně hustých octových omáček, které dodají jídlu příjemnou pikantnost.
  • Klasická Buffalo Wings zase nepřipravíte bez Frank's Red Hot omáčky, která jim dodá typickou kyselo-pikantní chuť.

Recepty na domácí BBQ omáčky

Protože příprava domácí BBQ omáčky není nic složitého, pojďme si představit několik receptů, které vašemu grilování dodají šťávu.

Základní BBQ omáčka, se kterou nešlápnete vedle

Ingredience:

  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • ½ šálku kečupu
  • ½ šálku melasy
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • 1 řapík celeru, nakrájený
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce worcesteru
  • 1 lžička drceného chilli
  • 1 lžíce tmavého cukru
  • 1 lžička soli

V hrnci rozehřejte lžíci oleje, na něm orestujte nakrájenou cibuli a celer. Potom přidejte ostatní ingredience, dobře promíchejte a nechejte ohřívat 15 – 20 minut. (Pozor, omáčka by se neměla úplně vařit.) Hotovou omáčku přeceďte, abyste z ní vyjmuli cibuli a celer, nebo vše dohladka rozmixujte.

Texas Style BBQ Sauce

Ingredience:

  • 1 šálek vody
  • ⅔ šálku bílého octa
  • 90 g rajčatového protlaku
  • ¼ šálku melasy
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • ½ lžičky tabasca (nebo podobné pálivé omáčky)
  • ½ lžíce drceného černého pepře
  • ½ lžičky sušené hořčice
  • 1 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v ½ lžíci vody
  • ½ lžíce sušené cibule
  • ½ lžíce sušeného česneku
  • ½ lžičky soli

Do hrnce nalijte vodu, ocet, worcester a tabasco. Přidejte cukr a melasu a dobře rozmíchejte, dokud se oboje nerozpustí. Potom přidejte protlak a opět dobře promíchejte. Přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a také zbytek ingrediencí. Řádně promíchejte. Ohřívejte na mírném plamenu asi 15 minut, poté nechejte vychladnout.

Kouřová BBQ omáčka s whiskey

Ingredience:

  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • ½ hrnku kečupu
  • ⅓ hrnku whiskey (např. Jack Daniels)
  • ¼ hrnku melasy
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce hnědého cukru

V hrnci rozehřejte lžíci oleje a orestujte na něm cibuli. Potom přidejte zbývající ingredience a dobře rozmíchejte. Ujistěte se, že se cukr rozpustil. Omáčku prohřívejte na mírném plamenu asi 20 minut. Použitou cibuli můžete přecedit nebo rozmixovat omáčku dohladka.

Honey Chipotle BBQ Sauce

Ingredience:

  • 1 větší cibule, nasekaná nahrubo
  • ⅓ šálku bílého octa
  • ⅓ šálku vody
  • 1 šálek kečupu
  • 1,5 lžíce melasy
  • 100 g chipotle papriček v adobo omáčce
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • ½ šálku medu
  • 1 lžička granulované cibule
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • ½ lžičky mletého černého pepře

V hrnci rozehřejte 1 – 2 lžíce oleje a orestujte na něm cibuli. Přidejte ostatní ingredience a zahřívejte na mírném plameni asi 30 minut nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence. Omáčku přeceďte, abyste se zbavili cibule, nebo rozmixujte dohladka.

Nejlepší BBQ omáčky z naší nabídky

Možná vás baví samotná práce s ohněm a příprava masa, ale recepty na BBQ omáčky jsou pro vás velká neznámá. Není žádná ostuda spolehnout se na kupované BBQ omáčky, obzvlášť když si vyberete ty od osvědčených značek, za kterými najdete jména známých grillmasterů.

  • Značku Blues Hog založil Bill Arnold, člen Síně slávy amerického barbecue, a později po něm štafetu převzal další legendární pitmaster Tim Sheer. Dnes značka Blues Hog nabízí BBQ omáčky na grilování i kořenící směsi, které jídlo promění v opravdový zážitek.
  • Zakladatel značky Rufus Teague John McCone je oceňovaný pitmaster, který vychází z tradice kansaského barbecue a při přípravě všech druhů BBQ omáček klade důraz především na kvalitní suroviny. Na své si u této značky přijdou milovníci jemných i pořádně pálivých grilovacích omáček.
  • U kansaského barbecue ještě zůstaneme i se značkou Three Little Pigs. Kromě klasických barbecue soutěží uspěly BBQ omáčky Three Little Pigs i na mezinárodní soutěži grilovacích omáček a jejich obliba trvá už více než 20 let. Ať už sháníte klasické typy BBQ omáček nebo chcete něco méně obvyklého, tady to dostanete.
  • Aaron Franklin, který stojí za značkou Franklin Barbecue, je mimo jiné autorem známé kuchařky Meat-Smoking Manifesto. O své umění se rozhodl podělit prostřednictvím těch nejlepších kombinací ingrediencí v BBQ omáčkách. Kromě toho si Aaronovy lahůdky můžete vychutnat i v restauraci v texaském Austinu.
  • Vaší pozornosti by také neměly uniknout rozmanité druhy BBQ omáček značky Stubb's. Najdete tady naprostou klasiku i neobvyklé chuťové kombinace, které dodají vašemu grilování příjemné kouřové aroma.

Jak správně skladovat domácí BBQ omáčky

Připravovat pouze jednu porci domácí BBQ omáčky na grilování se většinou nevyplatí. Naštěstí stačí dodržet několik jednoduchých zásad a omáčku můžete pohodlně skladovat, aniž by to nějak uškodilo její chuti.

  • Vždycky skladujte domácí BBQ omáčky v lednici, kde nedochází tak snadno k množení bakterií. V lednici vydrží BBQ omáčka přibližně dva týdny.
  • Pokud vlastníte vakuovačku, neváhejte ji použít. Bez přístupu vzduchu omáčka vydrží v kondici mnohem delší dobu.
  • Jestli chcete skladovat BBQ omáčku delší dobu, můžete ji zmrazit – její životnost se tak prodlouží asi na tři měsíce. Až ji budete chtít použít, nechejte ji přes noc rozmrazit v lednici.

A jak poznat, že vaše oblíbená BBQ omáčka už není vhodná pro konzumaci? Nejlépe to poznáte po čichu – pokud nepříjemně zapáchá (hodně po octu), začnou se na povrchu tvořit bublinky nebo dokonce vidíte známky plísně, je ten pravý čas vyzkoušet nový recept na BBQ omáčku.

[banner-1]

×

Splátková kalkulačka ESSOX

97 %