Autor: Tomáš Dytrych
Kdykoli budete grilovat přímou metodou steaky, kotlety, hamburgery, zeleninu, ale i když budete grilovat nepřímou metodou, dodržujte následující zásady. Jejich účelem je minimalizovat přichytávání potravin na grilovacím roštu a současně docílit co nejlepší chuti a do masa otisknout charakteristickou mřížku grilovacího roštu!
Udržujte vysokou teplotu (Keep it HOT!)
Plynový gril předehřejte na vysokou teplotu nebo si na grilu na dřevěné uhlí připravte oheň intenzity „2 až 3 Mississippi“ (Položte dlaň asi 10 cm nad gril a počítejte „1 Mississippi“, „2 Mississippi“, „3 Mississippi“, atd. Až odpočítáte 2 nebo 3 Mississippi, začne být intenzivní žár dobře hořícího grilu pro vaši ruku nesnesitelný).
(Při grilování ryb a kuřecích prsou budete potřebovat nižší než vysokou teplotu.)
Udržujte grilovací rošt čistý (Keep it CLEAN!)
Mřížku horkého roštu důkladně očistěte pevným kartáčem na čištění. Tím se z mřížky odstraní všechny zbytky jídla a žádné potraviny se na něm nebudou přichytávat. Jestli nemáte kartáč na gril (měli byste si ho opatřit), použijte zmačkanou kouli z alobalu.
Grilovací rošt pravidelně mažte (Keep it LUBRICATED!)
Z papírové utěrky si vytvořte malý „hadřík“, namočte ho do jedlého oleje a pomocí kleští hadříkem přetřete mřížku grilovacího roštu. Eventuelně můžete rošt vyjmout z grilu a nastříkat ho olejem ve spreji. (Nikdy ale olej nestříkejte přímo na zapálený gril !!!) Potírání roštu olejem zabraňuje "přichytávání" potravin ke grilovacímu roštu a na grilovaných pokrmech vytváří charakteristický otisk mřížky roštu.