Autor: Tomáš Dytrych
Kdykoli budete grilovat přímou metodou steaky, kotlety, hamburgery, zeleninu, ale i když budete grilovat nepřímou metodou, dodržujte následující zásady. Jejich účelem je minimalizovat přichytávání potravin na grilovacím roštu a současně docílit co nejlepší chuti a do masa otisknout charakteristickou mřížku grilovacího roštu!
Udržujte vysokou teplotu (Keep it HOT!)
Plynový gril předehřejte na vysokou teplotu nebo si na grilu na dřevěné uhlí připravte oheň intenzity „2 až 3 Mississippi“ (Položte dlaň asi 10 cm nad gril a počítejte „1 Mississippi“, „2 Mississippi“, „3 Mississippi“, atd. Až odpočítáte 2 nebo 3 Mississippi, začne být intenzivní žár dobře hořícího grilu pro vaši ruku nesnesitelný).
„Při grilování ryb a kuřecích prsou budete potřebovat nižší než vysokou teplotu,“ upozorňuje mistr grilu Tomáš Dytrych.
Udržujte grilovací rošt čistý (Keep it CLEAN!)
Mřížku horkého roštu důkladně očistěte pevným kartáčem na čištění. Tím se z mřížky odstraní všechny zbytky jídla a žádné potraviny se na něm nebudou přichytávat. Jestli nemáte kartáč na gril (měli byste si ho opatřit), použijte zmačkanou kouli z alobalu.
Grilovací rošt pravidelně mažte (Keep it LUBRICATED!)
Z papírové utěrky si vytvořte malý „hadřík“, namočte ho do jedlého oleje a pomocí kleští hadříkem přetřete mřížku grilovacího roštu. Eventuelně můžete rošt vyjmout z grilu a nastříkat ho olejem ve spreji. (Nikdy ale olej nestříkejte přímo na zapálený gril !!!) Potírání roštu olejem zabraňuje "přichytávání" potravin ke grilovacímu roštu a na grilovaných pokrmech vytváří charakteristický otisk mřížky roštu.