Jak na čištění udírny: Průvodce údržbou krok za krokem
Abyste si mohli s potěšením pochutnávat na oblíbených dobrotách z vaší udírny, je důležité věnovat se čas od času také její údržbě. Čištění udírny zní možná velmi náročně, ale přesvědčíme vás, že to zvládnete levou zadní skoro za pár minut. A můžete se díky tomu těšit na ještě lepší zážitek z uzených pochoutek.
Proč je údržba čistírny tak důležitá
V první řadě je potřeba říct, že znečištění udírny je naprosto normální. Kouř při uzení přirozeně vytváří nánosy sazí, které zbarvují vnitřek udírny do černa. Pokud si chcete uzené pochoutky doma připravovat, tak tomu nezamezíte.
„Roky nečištěné nerezové udírny mohou negativně ovlivňovat chuť jídla, a tomu se rozhodně chcete vyhnout. Zároveň se tady mohou usazovat zdraví škodlivé látky, které v pokrmech nemají co dělat“, dodává Tomáš Dytrych z grilovani.cz
Pokud chcete usazování nečistot aspoň trochu omezit, používejte suché dřevo a kvalitní štěpku na uzení, která neobsahuje žádné chemické přísady“
Horší situace je se zděnými nebo dřevěnými udírnami, které se často používaly dříve. Tady je čištění udírny zdlouhavý a náročný proces, který zabere dlouhé hodiny. Většinou je potřeba vzít si na pomoc špachtle nebo podobné pomůcky a vrhnout se do mechanického čištění. To se vám naštěstí s moderními nerezovými udírnami nestane.
Základní údržba udírny
Mezi opravdu základní kroky při údržbě udírny patří její ochrana před povětrnostními podmínkami, jako je déšť nebo sníh. K tomu slouží ochranné obaly na udírny, které jsou vyrobené ze speciálního odolného materiálu. Při nákupu ochranného obalu si vybírejte typ, který je určený přímo pro vaši udírnu. Příliš velký nebo příliš malý obal dostatečnou ochranu udírny neposkytne.
Moderní plechové udírny jsou mobilní, takže není problém je po skončení sezóny uklidit do garáže nebo na jiné vhodné místo, kde budou před špatným počasím ideálně chráněné.
Jaká je vhodná frekvence čištění udírny
Jednoduché čištění udírny byste měli provádět po každém uzení. Jde především o odkapávací misku na tuk a misku na dřevěnou štěpku, protože se tady mohou usazovat nečistoty, které ovlivní výslednou chuť jídla. Jednoduše vysypte a vymyjte zbytky a můžete je s klidným svědomím použít znovu.
„Do většího čištění udírny se pusťte přibližně po každém čtvrtém nebo pátém uzení. Taková frekvence čištění udírny zaručí, že po sezóně nebudete drhnout vaši nerezovou udírnu dlouhé hodiny, ale stačí běžné čištění“, doporučuje Tomáš Dytrych, zakladatel grilovani.cz
Čím začít při čištění udírny
V každém manuálu na čištění udírny se dočtete, že nejprve byste měli ze samotné udírny vyndat všechno příslušenství, jako jsou rošty nebo háky. Ty potom vyčistíte samostatně. Následně se můžete pustit do čištění samotného povrchu.
Aby šly usazené nečistoty dobře dolů, můžete udírnu před čištěním roztopit přibližně na 40 °C. Pomáhá také dovnitř umístit misku s vodou. Při zahřívání udírny se vytvoří pára, která pomůže usazeniny rozpustit, budou se potom snadněji stírat. Před samotným čištěním udírny ji samozřejmě nechte trochu vychladnout, abyste se nespálili.
Jak čistit udírnu
A teď už k samotnému čištění udírny. Nachystejte si horkou vodu, běžný prostředek na nádobí a měkký hadřík nebo houbičku bez ostrých vláken. V žádném případě nedrhněte udírnu drátěnkou, mohli byste poškodit její povrch. Tento postup je vhodný pro všechny plechové udírny, ať už máte nerezovou nebo pozinkovanou udírnu.
Při pravidelném udržování čistoty v udírně by mělo stačit jednoduché otření stěn a dvířek a nečistoty půjdou dolů skoro samy. Pokud jste údržbu udírny zanedbávali, připravte se, že vám mytí zabere více času a vodu i houbičku budete muset několikrát vyměnit.
Nejlepší čistící prostředky pro udírny
Pro pravidelné čištění udírny vám bude stačit běžný prostředek na mytí nádobí. Nepočítejte ale s tím, že by si poradil s velkými nečistotami, na ty budete muset použít těžší kalibr. Nepotřebujete ale speciální čistící sprej pro udírny, postačí ten, který používáte v kuchyni na čištění odolné mastnoty nebo na čištění trouby.
Pro ochranu udírny použijte po jejím umytí ještě čistící a ochranný prostředek na nerez. Díky tomu se nebudou v udírně nečistoty usazovat a její údržba bude zase o kousek jednodušší. V každém případě ale při čištění udírny používejte prostředky určené na nádobí, které jsou bezpečné pro styk s potravinami.
V žádném případě nemyjte udírnu zvenku ani zevnitř tlakovou vodou.
Existují také speciální čistící prostředky pro udírny, se kterými snadno odstraníte mastnotu a další usazeniny. Stačí je nastříkat na stěny nebo příslušenství k udírně, počkat 5 až 10 minut a smýt. Při pravidelném čištění udírny stačí pouze jedno opakování.
Ekologické čištění udírny
Při údržbě udírny dokonce nemusíte ani používat běžné chemické prostředky, ale spolehnout se na ekologické čištění udírny. Nejlépe se v tomto ohledu osvědčila obyčejná krystalická soda, která si poradí s nečistotami i při menší frekvenci čištění udírny.
Její použití je velmi jednoduché:
- Připravte si nádobu s horkou vodou.
- Do misky nasypejte krystalickou sodu v poměru 1 hrst sody na 10 litrů vody. Dobře rozmíchejte.
- Potom už stačí umýt vnitřní i vnější stěny udírny měkkým hadříkem.
- Postup opakujte, dokud není udírna čistá podle vašich představ. Počítejte s tím, že při čištění spotřebujete přibližně 0,5 kg sody.
Ačkoliv se pro ekologické čištění často doporučuje ocet, my jej pro udržování čistoty v udírně nedoporučujeme. Může totiž narušit povrchy a jeho výrazný odér také příliš neprospívá uzeným pokrmům. Při každém čištění je určitě vhodné řídit se pokyny uvedenými v manuálu čištění udírny nebo v návodu k obsluze.
Jak čistit příslušenství k udírně
Další kapitolou v údržbě udírny je čištění příslušenství k udírně. To je vhodné čistit po každém použití, aby se případné znečištění nedostalo k nové várce uzenin.
- Aby bylo mytí jednodušší, doporučujeme příslušenství k udírně předem přibližně na půl hodiny namočit. Můžete k tomu použít samotnou vodu nebo roztok krystalické sody.
- Pro samotné čištění opět použijte měkký hadřík a prostředek na mytí nádobí.
- Háčky do udírny nebo rošty můžete mýt také v myčce na nádobí.
Údržba udírny před sezónou
I když vám pravidelné čištění udírny usnadní práci, údržbě udírny před začátkem sezóny se nejspíš nevyhnete.
- Rozhodně zkontrolujte, zda si ve vaší udírně neudělalo domeček nějaké zvíře, tedy pokud ji máte uloženou někde mimo bezpečí domova.
- Horkou vodou, prostředkem na nádobí a hadříkem vytřete vnitřek i vnější plášť udírny od prachu a případných nečistot.
- Zkontrolujte také komín a přívod paliva, abyste předešli případným nehodám.
- A samozřejmě, pokud jste zanedbali čištění udírny před jejím uložením, následujte některý z výše uvedených postupů a dejte svoji udírnu do pucu.
Bezpečnost při čištění udírny – na co nezapomenout
Pokud se pustíte do důkladného čištění udírny, nezapomeňte dbát také na svou bezpečnost. Ať už jde o ekologické čištění udírny nebo používáte běžné čistící prostředky, vezměte si gumové rukavice. Proti potřísnění vás ochrání zástěra nebo aspoň staré oblečení.
Bezpečnost při čištění udírny vám většinou zaručí poctivé následování manuálu čištění udírny a samozřejmě používání vhodných čistících prostředků, které jsou bezpečné pro styk s potravinami.