TOP varianty burgerů: Od klasiky po vegetariánské lahůdky

Burger na grilu – to je jedno z nejoblíbenějších jídel nejen ve Spojených státech, odkud tato lahůdka pochází, ale po celém světě. Není proto divu, že kromě klasického hamburgeru vznikla celá řada variant a v receptech na burger dnes najdeme například lososa, avokádo nebo portobello žampiony. Pojďme se podívat, jak udělat burger, který vy i vaši hosté budete chtít jíst stále znovu.

Domácí burger je král každého grilování

Nezáleží na tom, jestli jste v grilování teprve začátečník nebo patříte ke zkušeným grillmasterům, klasický hamburger je tak oblíbená pochoutka, že si své čestné místo zaslouží na stole při každém grilování.

To, co začalo jako obyčejné mleté maso na kousku pečiva, nabízí širokou škálu možností a obměn. Snad každý milovník hamburgerů má vlastní recept na domácí burger – samozřejmě ten nejlepší. Ať už je vaším favoritem klasický hamburger s mletým hovězím nebo rádi experimentujete s vegetariánskými burgery nebo burgery ze zvěřiny, vždycky se vyplatí dodržovat několik zásad, které z obyčejného receptů na burger udělají opravdovou lahůdku.

Co nesmí chybět v klasickém hamburgeru

Ať už se chystáte připravovat jakoukoliv variantu hamburgeru, měli byste pochopit základní principy stavby tohoto oblíbeného receptu. Potom totiž můžete použít takřka jakékoliv suroviny a dosáhnete pokaždé skvělého výsledku.

  • Když ponecháme stranou vegetariánské burgery, potom je opravdovým srdcem klasického hamburgeru maso. To je většinou hovězí, ale nemusíte se bát použít ani jiné varianty.
  • Téměř každý recept na burger se zaměřuje také na vhodné pečivo, mezi které grilované maso vložíte. Tím hlavním kritériem je nejen symbióza chutí, ale také pořádné křupnutí.
  • Abyste dokonale podtrhli a spojili všechny chutě, zaměřte svou pozornost také na krémovou omáčku na burger, která bude tak akorát výrazná, aby zanechala perfektní dojem, ale nepřebila chuť masa.
  • Recepty na burger také přidávají k masu různé druhy zeleniny, jako je salát, rajče nebo cibule. Mnozí si potrpí také na nakládanou zeleninu, jako jsou kyselé okurky. A nebo můžete z cibule připravit lahodné chutney.
  • V některých variantách hamburgeru najdou své místo také rozmanité druhy sýra nebo opečená slanina. V tomto případě ale určitě zvažte celkovou harmonickou chuť, výraznější chuť těchto složek se dobře hodí třeba k vepřovému burgeru, ale burger s lososem by mohly snadno zabít.

Grilování burgerů není nic složitého

Domácí burger samozřejmě můžete připravit na pánvi, kontaktním grilu nebo dokonce v troubě, ale klasický hamburger zkrátka bude chutnat nejlépe z grilu. Jeho volbu už necháme na vás, někdo dává přednost klasickému grilu na dřevěné uhlí, další má raději moderní plynové grily.

Maso do hamburgerů můžete grilovat přímo na grilovacím roštu nebo si vzít na pomoc grilovací tál. Grilování burgerů na roštu je vhodné především pro větší a vyšší hamburgery, naopak tál využijete, když chcete připravit spíše drobnější kousky.

Stejně jako při přípravě jiných kusů masa je i pro dokonale šťavnaté domácí burgery důležité sledovat jejich vnitřní teplotu. Ta se u hamburgerů dělaných hezky na medium pohybuje v rozmezí 57 – 63 °C, opravdu bezpečná je potom vnitřní teplota 72 °C. K jejímu změření doporučujeme použít vpichový teploměr, který je spolehlivý a rychlý zároveň.

Tip: Opravdu všechny naše vědomosti o grilování burgerů jsme sepsali do tohoto článku. Dozvíte se v něm třeba to, jaké domácí burgery jsou nejoblíbenější u nás.

Jaké maso použít na burger recepty

Příprava masa do tradičního hamburgeru je základem výsledné chuti. Pro klasický hamburger se většinou používá kombinace masa z hovězích žeber, hrudí a tučnějších kusů masa. Obecně by se mělo tučné a libové maso pohybovat kolem poměru 20:80, což zaručuje ideální kombinaci masové chuti a šťavnatosti.

Stejný poměr doporučujeme dodržovat i v případě, že se chystáte připravovat vepřový burger nebo burger z kuřecího masa či zvěřiny. Pro zvěřinu nebo vepřové maso je to poměrně snadné, pro drůbeží maso doporučujeme používat například kuřecí stehna nebo rovnou kombinaci kuřecího a vepřového masa.

Mimochodem, mezi oblíbené varianty burgeru patří i tzv. steak burgers, kdy místo mletého masa použijete steak nakrájený na tenké proužky nebo oblíbené pastrami sendviče, což je de facto vyuzené hovězí hrudí, nakládané v aromatické směsi koriandru a černého pepře, nakrájené na tenké plátky a vkládané do chleba nebo sendviče potřeného hořčicí. Je oblíbené především v USA, ale lze na něj narazit již i u nás.

Čím nahradit housky na burger

Klasická lahodná bulka je pro burger samozřejmě skvělá volba, stačí ji lehce ogrilovat a získáte křupavou pochoutku jako z prvotřídní restaurace. Někteří si rádi housky na burger připravují sami podle oblíbeného receptu, jiní nedají dopustit na pečivo kupované.

Jestli rádi experimentujete, můžete kromě náplně měnit i pečivo. Místo housky na burger se perfektně hodí třeba italská ciabatta nebo arabský chléb pita. Klasický americký hamburger už to sice nebude, ale pro některé varianty hamburgeru to může být příjemné oživení

A pokud vám jde o výživové hodnoty burgeru nebo se z nějakého důvodu pečivu vyhýbáte, stojí za vyzkoušení například salátové listy nebo grilovaný lilek. Někdy se také servírují tzv. naked burgers, což je vlastně maso se zeleninou a omáčkou bez housky na burger nebo čehokoliv, co ji připomíná.

Omáčka na burger je pro chuť zásadní

Jednou z nejdůležitějších součásti receptů na burger je omáčka. Ta dokáže skvěle propojit všechny chutě dohromady a dodat jídlu nezapomenutelnou chuť. Omáčka na burger může být právě tou ingrediencí, která z obyčejného domácí burgeru udělá lahůdku hodnou špičkového šéfkuchaře nebo jej naopak úplně pohřbí.

  • Chybu nikdy neuděláte s ochucenou majonézou. K obyčejné majonéze můžete přidat česnek, bylinky nebo nadrobno nakrájenou cibuli či kyselé okurky.
  • Skvělou volbou jsou také oblíbené grilovací omáčky. Dokážou dodat klasickému hamburgeru příjemně zakouřené aroma, které ocení všichni milovníci grilování.
  • Někteří do domácích burgerů přidávají také kečup nebo různé druhy hořčice (skvělá je třeba hrubozrnná), ale ty mohou přebít chuť samotného masa, tak pozor na to.

Oblíbené burger recepty, které musíte vyzkoušet

Recepty na burger mohou být opravdu rozmanité a někdy svádějí k divokým experimentům. Ale pokud si chcete být opravdu jistí výsledkem, třeba když čekáte důležitou návštěvu, spolehněte se na prověřené varianty hamburgerů, které milují lidé po celém světě.

Juicy Lucy

Jestli dáváte přednost klasickým chuťovým kombinacím, pak byste tenhle recept na burger rozhodně měli zařadit do svého repertoáru. V hamburgeru nazvaném Juicy Lucy najdete lahodnou kombinaci šťavnatého hovězího masa, karamelizované cibulky a křehkých nakládaných okurek

Tajemství tohoto burger receptu ale tkví v plátku sýra, který při grilování burgerů položíte mezi dvě placky masa a poté se obě placky utěsní kolem sýra, aby se vytvořila jedna placka se sýrovým jádrem. Jak se burger griluje, sýr uvnitř se rozpustí. Právě rozteklý sýr tvoří šťavnatou složku tohoto hamburgeru a přinese vám nezapomenutelný chuťový zážitek.

Plněný burger

Domácí burger s překvapením – tak by se jednoduše dal popsat plněný hamburger. Jeho příprava je velmi jednoduchá, přitom slibuje velký chuťový zážitek, můžete do něj totiž schovat všechno, co máte rádi, ať už je to sýr, karamelizovaná cibule nebo grilovaná zelenina. Díky technice plnění navíc bude každé sousto plné chuti. A ještě jeden bonus – plněný burger je velmi snadný na finální kompletaci, protože není potřeba do housky na burger navrstvit mnoho komponentů.

Jestli chcete podrobný návod nebo se rádi inspirujete u jiných kuchařů, podívejte se na náš video recept.

Oklahoma smashburger s jalapeňos papričkami

Tento oblíbený recept na burger je plný masa, o dokonalou šťavnatost se postará roztavený sýr. Oklahoma smash burger vás ale překvapí i svou pikantností, kterou zaručí opečená cibule a příp. i jalapeňos papričky.

Postup je celkem jednoduchý:

  • Na čtyři porce si nejprve připravte osm malých bochánků mletého hovězího masa, na velmi tenká kolečka nakrájenou cibuli a několik plátků pálivé papričky.
  • Na grilovacím tálu nebo na pánvi rozehřejte olej a udělejte z cibule čtyři “hnízdečka”, která poklaďte papričkou. Až cibule začne hnědnout, na každou z hromádek položte jednu porci mletého masa a rozmáčkněte pomocí obracečky (odtud anglický název smash). Otočte tak, aby se maso mohlo opékat.
  • Na pánvi nebo tálu rozmáčkněte i zbývající porce masa. Když jsou z jedné strany opečené, obraťte je a na každou položte plátek sýra. Ten se rozteče a v burgeru zjemní chuť jalapeňos.
  • Do každého hamburgeru přijde jedna porce masa s cibulí a sýrem nebo 2 porce a pak máte tzv. "double smashburger". O vyváženou pikantní chuť se postará také ochucená majonéza na burger, kterou připravíte smícháním majonézy, uzené papriky, vinného octu, jemné nakrájené naložené sladkokyselé okurky, sušeného česneku a cibule, soli a pepře.

Podrobně se na celou přípravu můžete podívat v našem videu.

Burger s avokádem

Možná ani toto jídlo nepatří mezi opravdové zdravé burgery, ale rozhodně si jej užijí ti, kdo nesnesou suchá jídla. O dokonalou krémovost se postará nakrájené avokádo a zakysaná smetana.

Do masa přidejte kmín, uzenou papriku a oregano. Při sestavování burgeru nezapomeňte na nakrájené avokádo, čerstvé listy salátu a tence nakrájenou červenou cibuli, neobvyklou chuť dodá koriandr. Můžete dokonce vynechat omáčku na burgery a místo ní použít svěží zakysanou smetanu ochucenou solí, pepřem a bylinkami.

Burger s lososem

Mezi odlehčené a zdravé burgery můžeme směle zařadit například tento losos burger. Karbanátky z lososa připravíte snadno: Nejprve nakrájejte filety z lososa na malé kostičky a rozmixujte spolu s citronovou šťávou, panko strouhankou, nakrájenou šalotkou, dijonskou hořčicí a nasekaným koprem. Osolte a opepřete podle chuti. Ze vzniklé hmoty připravte karbanátky a můžete se pustit do grilování burgerů jako obvykle.

Pro kompletování téhle varianty hamburgeru si připravte bylinkovou omáčku na burger z majonézy, hladkolisté petrželky, bazalky, kopru, dijonské hořčice a citronové šťávy.

Shrimp burger

Tato varianta hamburgeru s krevetami potěší všechny milovníky mořských plodů. Nemusíte se ale bát, že by vám při jídle vypadávaly z burgeru malé krevetky – kouzlo spočívá v tom, že část krevet rozmixujete s vejcem a máslem. Do vzniklé hmoty pak přidejte jarní cibulku, citronovou kůru a šťávu, panko strouhanku a také celé krevety. Vytvarujte bochánky a můžete se pustit do grilování burgerů tak, jak to znáte.

Jako omáčka na burger tady skvěle poslouží majonéza smíchaná s hořčicí, chilli omáčkou a citronovou šťávou. Dochutit ji můžete podle vlastních preferencí. 

Tento burger s krevetami si také říká o pořádnou porci zeleniny, takže přidejte listový salát, avokádo, rajčata, cibulku a další kousky, které máte rádi.

Vegetariánské burgery

Z grilovacích party nemusíte vylučovat ani vegetariány. Naopak si je snadno získáte tím, že jim připravíte některý z burgerů bez masa.

Tím asi nejznámějším je portobello burger. Portobello je odrůda žampionu s velkým kloboukem, který díky své struktuře snadno nahradí v housce na burger i pořádný flák masa. Houbu jednoduše osolte a opepřete a ugrilujte podobně jako klasický hamburger. Do housky přichystejte čerstvý salát, rozhodně nezapomeňte na cibuli a záležet si dejte především na vyladěné omáčce na burger, která všechno hezky nakopne.

Vegetariánské hamburgery můžete také připravit z různých druhů sýra, skvělé je řecké halloumi, slovenský oštiepok i francouzský camembert. Tyto varianty hamburgeru si žádají trochu sladší omáčky, nebojte se přimíchat do majonézy třeba javorový sirup nebo brusinky.

A burger bez masa je skvělou příležitostí také pro nejrůznější luštěninové placky. Velmi oblíbené jsou čočkové nebo ty z cizrny na způsob falafelu.

Tip: O tom, co přichystat na gril pro vegetariány, jsme napsali celý článek. Stačí si vybrat osvědčený recept a vaše grilování dostane zase nové chutě.

Několik tipů, jak připravit ten nejlepší burger na světě

Jestli jste už párkrát domácí burger připravovali, tak od toho nejlepšího burgeru, který jste kdy ochutnali, vás možná dělí už jen malý kousek. Vyzkoušejte následující triky a dejte nám vědět, který se vám nejvíce osvědčil.

  • Aby byl burger opravdu šťavnatý, dejte doprostřed masa kousek ochuceného másla. To se při tepelné úpravě krásně rozteče a všechny chutě dokonale spojí.
  • K ochucení masa můžete použít nejen koření nebo bylinky, ale také svoji oblíbenou grilovací omáčku. Její vyladěné chutě mohou z obyčejné směsi mletého masa vykouzlit opravdovou lahůdku. Jen to s omáčkou nepřežeňte, aby vynikla také přirozená chuť masa.
  • Jestli se vám nedaří udržet maso na hamburger stejně velké pro všechny porce, použijte tvořítko. Rozhodně to není žádná ostuda a při receptu na plněný burger se bez něj neobejdete.
  • Po grilování nechte maso několik minut odpočívat stejně jako třeba steak. Díky tomu se šťáva dostane rovnoměrně do masa.
  • A také nezapomeňte opéct nejen maso, ale i housky na burger. Kromě toho, že jídlo nebude studené, bude taky příjemně křupat.
×

Splátková kalkulačka ESSOX

97 %