Česko na grilu 2024 – vše o soutěži

Obsah článku

FTV Prima uvádí pro letošní jaro novinku, která vás bude zajímat. Rodinná soutěžní reality show Česko na grilu slibuje samozřejmě napjaté emoce, ale především chutné recepty a skvělé tipy na grilování pro začátečníky i pokročilé.

Na obrazovce se opět objeví Zdeněk Pohlreich

Jako porotce se v pořadu Česko na grilu představí dobře známý Zdeněk Pohlreich, který se tak vrací zpět na stanici FTV Prima. To znamená jediné – můžeme se těšit na kousavé komentáře, ale také hromadu dobrých rad. Dalším členem poroty je šéfkuchař Martin Svatek, dlouholetý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR a šéf táborské restaurace Mace. Milovníci televizního vaření si jej mohou pamatovat z Pohlreichova Souboje restaurací, kde reprezentoval kategorii zážitkové gastronomie.

To ale není všechno. Kromě Zdeňka Pohlreicha a Martina Svatka budou výkony soutěžících posuzovat také porotci z řad veřejnosti. Ti zatím zůstávají v utajení, a tak o překvapení jistě nebude nouze.

Pořadem Česko na grilu budou provázet moderátoři Patricie Pagáčová a Tomáš Zástěra. Na první televizní grilovací soutěž se můžete těšit od 23. března 2024 ve 20h na TV Prima, předplatitelé Prima+ uvidí první díl už o týden dříve, tedy 16. 3.

Kdo jsou soutěžící Česko na grilu?

V rámci pořadu proti sobě nastoupí celkem deset soutěžních dvojic, které se v grilovacím umění utkají o výhru půl milionu korun a také titul českého Grilmastera. Dvojici tvoří kamarádi nebo rodinní příslušníci, což přináší nejen pohodu při grilování, ale také mnoho emocí. Komu grilování ve dvojici půjde nejlépe? Na to si budeme muset ještě počkat.

 Rita & Jeana

David & Viera

Danny & Daniela

Denisa & Dominika

Don & Michal

Martin & Jirka

Roman & Jana

Lucka & Priky

Helena & Rado

Co se bude grilovat a hlavně na čem

Zadání pro jednotlivé epizody zatím zůstává tajemstvím, ale určitě se můžeme těšit šťavnaté steaky a další pochoutky z masa. Kromě toho si soutěžící vyzkouší také přípravu příloh na grilu a snad nás potěší i méně obvyklé úkoly, jako je grilování ovoce nebo příprava dezertů.

Výkon soutěžících samozřejmě mohou ovlivnit také zvolené grily. Bude to sázka na jistotu se značkou Weber nebo nás čeká nějaké překvapení? Jsme zvědaví, jak si soutěžící poradí s přímým a nepřímým grilováním, se zauzováním nebo používáním nejrůznějšího grilovacího náčiní.

Zdroje:

Česko na grilu

 [banner-2] 

Epizoda 1

No, a první epizoda je za námi. Rozhodně nelze dělat ukvapené závěry, protože soutěžící se v prvním kole dala volná ruka a celá epizoda se nesla v uvolněném duchu. V neděli a dnes jsem si pročetl několik jiných recenzí a musím uznat, že s některými body souhlasím také. 

Jako velké plus hodnotím prostředí, které je moc pěkné. Na rozdíl od některých mých známých se mi líbí, že soutěžící soutěží v páru. Vím, že kolikrát (a zejména, když palivo nechce moc hořet) se kolega hodí a myslím, že to velmi oživí celou soutěž, i když je pravda, že v tomto prvním díle jsem trochu postrádal nějaký spád a více energie. Nicméně jak jsem říkal na začátku, bylo to první zahřívací kolo, tak uvidíme další sobotu.

Pana Pohlreicha mám moc rád a i mi do soutěže sedí, nicméně v tomto prvním díle nechal svou drsnou masku doma a byl k soutěžícím velmi milosrdný. Tuším, že ale v dalších dílech přitvrdí. I jeho kolega Martin Svatek působil dost tichým a klidným porotcem. Chápu, že není cíl soutěžící hned v prvním kole zdeptat. Moc jsem ale nepochopil úlohu moderátorů. Nejen mně, ale i mnoha dalším lidem přijde jejich úloha zbytečná a nepřinášejí do soutěže nic navíc.

Jsem moc rád, že v hlavní roli byl kotlový gril od Weberu Master-Touch Premium. I když se to někomu nemusí líbit, Weber dělá prostě ty nejlepší kotlové grily na dřevěné uhlí. A to už více, jak 65 let. 

Úkol zněl v prvním kole jasně! "Volný styl". Viděli jsme kachní prsa, lanýžový naked burger, Tacos, dančí hřbet, pražmu, vepřovou panenku. Můžu říct, že jsem tušil, že největší úspěch bude mít ta pražma. Prostě mi to porotcům, kteří se netají sympatiemi k francouzské kuchyni, sedí a pokud se udělá pěkně, bude to rozhodně jídlo, které je jako restauratéry a kuchaře zaujme. A taky že ano. Ryby máme u nás moc rádi a používáme na ně elektrický gril od Weberu

Nejvíc mne v prvním díle zaujaly tyto dvojice: Danny a Daniela, Denisa a Dominika, David a Viera. Tipuji, že vítězná dvojice bude jedna z těchto tří. Danny by měl mít ze zámoří hodně nagrilováno různými způsoby, tak jsem zvědav, zda tyto zkušenosti zúročí v soutěži. Moc se těším, že uvidíme něco opravdu zajímavého. Denisa s Dominikou se zdá, že mají nagrilováno také dost a opravdu moc je grilování baví. Jejich sázku na rybu jsem odhadl jako dobrou volbu, což mne tedy fakt potěšilo. Moc se mi líbila i paní Viera, která jako jediná zmínila, že "měřili". Z toho mi vychází, že vpichové teploměry jsou povoleny a pak každý, kdo o grilování něco ví, by neměl mít problém ugrilovat maso na požadovanou vnitřní teplotu.

V některých recenzích a diskuzích přirovnávají tento pořad např. k Masterchefovi nebo Peče celá země. Jelikož se jedná také o soutěž, tak dle mého názoru je velká šance, že tam bude mnoho věcí společných a ta podobnost mi vůbec nevadí. Nevidím v tom problém. Zajímá mne hlavně, jakým směrem se bude soutěž ubírat obsahově. Zda spíše stylem klasické zahradní grilovačky, kterou my všichni praktikujeme doma nebo zda takovým tím "restauračním stylem", tzn. velká gastronomie ala Masterchef, za použití grilu k tepelné úpravě většinou jen masa. Já osobně bych preferoval ten první směr. Nezbývá nám, než si počkat na další díl a nechat se překvapit. A jak to vidíte vy? Napište nám váš názor na první díl na Facebook.

Česko na grilu

Epizoda 2

Tak, a máme za sebou druhou epizodu, tentokrát již vyřazovací a to na téma "kuře". Kuřecí maso je myslím spolu s vepřovým masem jednoznačně fenomén českých zahradních grilovaček. A je jedno, zda jde o celé kuře nebo grilovaná kuřecí prsa, stehenní řízky nebo tolik oblíbená kuřecí křídla

Zadání bylo jasné, a to připravit z kuřete minimálně 2 části, zeleninovou přílohu a k tomu 2 studené omáčky. Jako porotci rozhodujícími o vítězi hlavní výzvy byla vybrána skupina skautů. Na druhém díle bylo vidět, že má větší spád. Bohužel musím tomu ale vytknout zcela zásadní absenci záběrů z procesu grilování - z grilovacího roštu, kde by bylo vidět, jak to vypadá, jakým způsobem kdo a co griluje, atd. Vlastně se vůbec nic nedozvíme o vlastním grilování. Proč a jak a že by se člověk něčemu přiučil. Do grilu jsem postřehl jen pár záběrů vlastně již na skoro hotového jídla. 

Hned na začátku se řízla nožem Dominika, které spolu s Denisou vyhrála první kolo. Bylo vidět, že je to pochopitelně dost rozhodilo a tak, jak v prvním kole uspěli, myslím, že v tomto kole měli nejslabší talíř na konci. Velká očekávání mám od Dannyho, který s Danielou zvolil opět pálivé, což se ale ve finále k překvapení mnoha projevilo jako správná volba a přineslo vítězství hlavní výzvy v druhém kole. 

Zrovna u kuřete jsem opět přemýšlel, zda někdo ze soutěžících měří vnitřní teplotu masa. Protože zrovna u kuřecího to je za mě vyloženě nezbytné. Nikde jsem u nikoho vpichový teploměr neviděl.

Do rozstřelu se opět dostala Helena a Rado, kteří spolu s Dominikou a Denisou měli v tomto kole nejhorší prezentaci. S nimi ještě Roman a Jana. Soutěžící v rozstřelu docela rozhodilo, že by měli připravit štrůdl v grilu. Je vidět, že mnozí soutěžící si moc s kotlovými grily od Weberu nerozumí, co se ovládání týče a nenapadalo je, že v něm lze upéct  cokoli, co doma v troubě. Nakonec se všichni se štrůdlem samozřejmě nějak popasovali. Dominika s Denisou zvolili náplň ze směsi hrušek a fíků, na kterou se porotci zrovna moc netvářili, ale nakonec výsledek uznale pochválili a vrátili je zpět do hry.

Z rozstřelu nakonec vypadla Helena a Rado, kteří byli za mě i v první epizodě nejhorší a myslím, že soutěž opustili oprávněně. Jejich štrůdl byl nedopečený a znamenal tak konec v soutěži.

Epizoda 3

Ve třetí epizodě měli soutěžící k dispozici celou krkovici a měli v hlavní výzvě připravit 1 pokrm ochucený domácí marinádou, teplou přílohu a teplou omáčku. Jak na začátku upozornil Zdeněk Pohlreich, porotci nebyli zvědaví na nízké steaky z krkovice, ale očekávali pořádné kuchařské umění. A to je myslím problém mnoha soutěžících a tím se vracím na začátek, kdy mi tedy není jisté, zda koncept soutěže mělo být spíše grilování nebo naopak kuchařské umění za použití grilu. Tady bych měl problémy i já, jako nekuchař, kdy sice grilovat zvládnu snad obstojně, ale nejsem prostě kuchař. neumím přílohy a neumím moc omáčky. No jo, no. Je to tak....

zahradní plynový gril Weber Genesis

Nyní poprvé měli soutěžící k dispozici perfektní plynové grily Weber Genesis, což jsou moderní zahradní plynové grily pro každou příležitost s možností velkého rozšíření pomocí Crafted systému. 

Tentokrát vynechám hodnocení jednotlivých soutěžících konkrétně, ale pověnuji se jednomu jevu, který byl nepřehlédnutelný. Možná jste si i vy všimli, že několik soutěžících vůbec nemělo představu, jak různě velké kusy masa grilovat, jakou technikou a jak dlouho tak, aby se vešli do časového limitu. To ve mne vyvolává otázku, zda mají tito soutěžící opravdu nagrilováno i jinak než steaky přímou metodou. Pokud vycházím z předpokladu, že na přípravu jsou 2 hodiny, tak první co udělám, že zapnu gril a pak si dojdu pro suroviny. Velmi rychle si rozmyslím, zda budu chtít grilovat větší kus nepřímou metodou a budu se hodně modlit, aby mi to teplotou uvnitř došlo 15 minut před koncem na požadovanou teplotu tak 75 stupňů. Za mě bych se možná pod tím časovým tlakem pustil asi do vysokého steaku tak 4-5 cm "reverse-sear" metodou. V tom časovém úseku nevidím moc extra  možností, co připravovat. Budu moc rád, pokud nám na FB napíšete komentář, co byste grilovali vy.

Bohužel jsme opět viděli velmi málo záběrů do grilu, kdy zrovna v tomto díle byla ideální možnost se něco přiučit a vidět, jak to kdo připravuje. A prosím vás - jak poznáte, že je maso již propečené na požadovanou teplotu? Jen a pouze měřením vnitřní teploty, jinak opravdu ne. A k tomu potřebujete nějaký vpichový teploměr.

V rozstřelu byl zajímavý úkol, a top připravit polévku na grilu. Tak tady bych fakt skončil a to úplně. Na přípravu byla 1 hodina a soutěž opustili Radek a Nikola s šumavskou kulajdou. Uznávám, že úkol tohodle rozstřelu nebyl opravdu snadnej.

Epizoda 4

No a ve 4. díle přišly na řadu ryby. To jsem samozřejmě čekal, ale myslel jsem, že budou později. A nebyly to ryby sladkovodní, ale mořské. Každá dvojice si měla vybrat z jedné z beden a teprve po jejím otevření zjistila, jakou rybu bude připravovat. Už od začátku bylo vidět, že většina ze soutěžících si neví moc rady s přípravou ryby ke grilování. Některým se ani nedivím, protože upřímně, kdo z vás kdy filetoval cizokrajné druhy ryb, kdy u některých je stavba těla odlišná od těch našich sladkovodních? S tímto úkolem i když rybář, bych měl také problémy, pokud by na mne nevyšel mořský vlk, makrela nebo sardinky, které se v soutěži objevili. 

Grilovalo se opět na plynových grilech Weber Genesis a bylo možné použít i litinovou pánev. Podle vzhledu bych asi ochutnal sardinky od Denisy a Dominiky. A taky od Dannyho a Daniely. Bohužel zrovna Danny a Daniela u porotců nejvíce zklamali s celkově nedochuceným jídlem a tak spolu s Ritou a Jeanou a Michalem s Donem putovali do rozstřelu.

Tématem rozstřelu byly krevety, což máme zase rádi a děláme je často a tam bych si věřil na úspěch. Použil bych marinádu 15minut z kokosového mléka, zázvoru a chilli a během grilování jí ještě krevety potřel. Tentokrát se grilovalo v grilech na dřevěné uhlí. Na přípravu byla 1 hodina (což není mnoho) a úkol zněl jasně - "připravte nám krevety jak nejlépe dovedete". Při závěrečném hodnocení porotci pochválili vlastně všechny tři dvojice, až to vypadalo, že se nebude opět vyřazovat. Rita s Jeanou uspěli se špízem s ananasem a Danny s Danielou zase s krevetovým taco a ananasovou salsou. To bych si fakt dal! Soutěž nakonec opustil Don s Michalem, i když jejich výsledný krevetový pokrm nebyl také špatný.

 Pokud hledáte recepty na ryby, tak doporučuji grilované pražmy nebo zauzeného lososa.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX

100 %