Velký výzkum: Jak jsou na tom Češi s kořením při grilování?
V minulých týdnech jsme na našich sociálních sítích a dalších komunikačních kanálech provedli dotazníkové šetření, ve kterém jsme se snažili přijít na to, které grilovací koření mají Češi nejraději nebo které jim naopak na trhu chybí. A výsledky jsou konečně tady!
Češi grilování milují
Když se vás někdo zeptá, které roční období máte nejraději, jaké to bude? Podle našeho průzkumu máme jednoznačnou odpověď – přece grilovací sezónu! Několikrát měsíčně si oblíbené pochoutky na grilu připravuje 30 % Čechů a více než 60 % rozpálí gril minimálně jednou týdně! Takže pokud chcete přijít na kloub tomu, jak si okořenit grilování, tito lidí se s vámi rádi podělí o své zkušenosti.
Pokud jde o to, co se na grilovacím roštu vyskytuje nejčastěji, je to vepřové a kuřecí maso. Jen kousek za nimi se v našem průzkumu umístila zelenina. O třetí místo se téměř stejným dílem dělí hovězí a sýry. Naopak se téměř nepouštíme do grilování zvěřiny, tofu a dalších rostlinných alternativ.
Někdo to rád horké
Není příliš překvapivé, že spoustu z nás lákají pikantní chutě. Jen 9 % dotazovaných preferuje nepálivé koření na gril! Téměř 70 % dotazovaných si oblíbilo také klasické americké barbecue koření.
„Já se tomu vlastně nedivím, výrazné BBQ koření dostane spoustu lidí,“ usmívá se Tomáš Dytrych.
Více než polovina lidí ráda griluje s bylinkovým kořením a asi třetina lidí si aspoň občas dopřeje sladké nebo zauzené tóny.
Cizí Čechům nejsou ani méně obvyklé a exotické chutě. Téměř 50 % dotázaných uvedlo, že si grilování zpestřují kořenícími směsmi, jako je garam masala, adžika, jamajské koření s koriandrem a hřebíčkem nebo proslulé čínské koření pěti vůní.
"Z toho mám upřímnou radost, protože inspirace není nikdy dost. Na Grilování.cz proto najdete videorecepty třeba na kuře tandoori nebo havajské špízy piri piri," dodává k průzkumu Tomáš Dytrych.
Za kvalitu si rádi připlatíme
Pouze necelých 20% respondentů nakupuje grilovací koření v běžném supermarketu, naopak většina se spoléhá na specializované obchody s kořením. A více než 40 % dotázaných nakupuje nejraději online.
„Ano, i u nás tvoří nákupy grilovacího koření nebo barbecue omáček velkou část objednávek,“ přiznává Tomáš Dytrych z Grilování.cz.
Za 100 g koření jsme pak nejčastěji ochotni zaplatit 100 – 150 korun a nejraději jej skladujeme ve skleněných dózách.
Souvisí to pravděpodobně s tím, že stále více lidí vyžaduje u potravin vyšší kvalitu. Jako nejdůležitější kritérium při výběru koření na grilování označilo složení 17 % lidí a jako jeho nejproblémovější složku vidíme glutamát. Pro většinu dotázaných ale stále hraje největší roli chuť vybraného koření na gril.
Které značky jsou u Čechů nejoblíbenější?
Kromě značek běžně dostupných v supermarketu, jako je Avokádo, Kotányi nebo Vitana, nedají někteří gurmáni dopustit na proslulé světové značky, například Killer Hogs, Kosmo´s Q, Three little pigs, Rufus Teague, nebo koření od Meathead's. Za těmito značkami stojí opravdoví mistři grilování, jejichž jména jsou ve světě barbecue opravdový pojem.
Mnoho lidí si také oblíbilo českou značku koření Mistr grilu, za kterou stojí právě Tomáš Dytrych.
„Učil jsem se od těch nejlepších,“ usmívá se a ukazuje na svou sbírku kuchařek.
Chybí nám exotika i pořádná nálož bylinek
Součástí průzkumu byla i otázka, jaké grilovací koření lidem na trhu chybí. Velmi často padala jména exotických kuchyní jako Japonsko, Indie nebo Jamajka. Mnoho dotázaných by ocenilo také výraznější chutě, jako je hořčice, sušená rajčata a zázvor, jiní jsou zvědaví na variace pikantního koření se sladkými tóny, jako jsou švestky nebo med.
Někteří dotazovaní by ale rádi ochutnali také nové variace bylinek, česnekového koření nebo slaniny. Výrazné česnekové aroma možná není úplně sexy, ale většině z dotazovaných chutná.