Taylor´s

Portské z dubových sudů – klenot mezi víny

Dobré jídlo a víno k sobě neodmyslitelně patří. A když už máme na talíři šťavnatý steak z dobře vyzrálého masa nebo třeba chuťově výraznější sýry, chce to něco extra. Portské se hodí víc než cokoli jiného. Jeho výrazné tóny chuť jídla nepřebíjí, ale perfektně se s ní snoubí. Proto se také k masu často připravují omáčky z portského.

Portské samozřejmě nechybí ani v naší nabídce. A protože pro vás chceme jen to nejlepší, našli jsme v portugalském městečku Vila Nova de Gaia výjimečný zdroj. Vyzkoušejte portské od Taylor's a už nikdy nebudete chtít jiné. Zvláště poté, co vám toto malebné vinařství blíže představíme. Jste připraveni na procházku kolem řeky Douro, kterou lemují vinné sklepy s dlouhou historií a kde si za křiku racků můžete vychutnat portské třeba právě od Taylor's?

274_large_1509364886

Příběh portského s logem Taylor's

Taylor's patří mezi nejstarší a celosvětově nejuznávanější producenty portského vína. Tradice vinařství sahá až do roku 1692. Tehdy se jednalo o jeden z prvních sklepů, které začaly vyrůstat podél řeky Douro ve Vila Nova de Gaia. Vinařské městečko, jehož vína se jako jediná na světě mohou pyšnit přízviskem portská, dělí právě jen řeka Douro od krásného Porta.

Sklepů ve Vila Nova de Gaia od té doby výrazně přibylo, vinařství Taylor's ovšem stále zaujímá důležité místo. Je ceněno nejen pro kvalitu vín, ale také pro své tradice, které ani s modernizací a růstem vinařství nebyly zapomenuty. Pořád se jedná o rodinnou firmu, pořád se na výrobě vína přímo podílejí členové rodiny. A to ve všech fázích od pěstování hroznů přes výrobu a zrání až po plnění lahví.

Portská vína od Taylor's jsou vyráběna z těch nejlepších hroznů, které zrají na vlastních vinicích Vargellas, Terra Feita a Junco. Ty jsou právem považované za jedny z nejlepších na světě a jsou opravdovým přírodním bohatstvím společnosti. Vinice jsou rozmístěné v regionu Douro i jeho blízkém okolí a každé z nich propůjčuje portugalské slunce trochu jiný charakter. Výsledkem je unikátní kombinace chutí a vůní, která tvoří jedinečný a nenapodobitelný styl vinařství.

Vinařství Taylor's si mezi producenty i milovníky portského vybudovalo silnou pozici. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že se pro ostatní stalo měřítkem ročníkových portských vín, tedy vín pocházejících z jedné sklizně. Kromě toho je Taylor's uznávaným výrobcem prvotřídních vín, která zrají v dřevěných sudech, a vlastní jednu z nejrozsáhlejších sbírek těchto vzácných kousků. Nesmíme zapomenout ani na styl portského zvaný Late Bottled Vintage, jehož se stal Taylor's hrdým průkopníkem a hlavním producentem. První láhev vína tohoto typu byla naplněna v roce 1970. Cílem bylo představit takové víno, které po otevření není nutné dekantovat a je hned připravené ke konzumaci. To se podařilo a z Late Bottled Vintage se stala oblíbená součást sortimentu.

800_large_1511178459

Jak se vyrábí portské víno?

Výroba portského vína je postavená na recepturách a procesech, které se po staletí vyvíjely a přecházely z jedné vinařské generace na druhou. Samotná výroba začíná přibližně v polovině září. To se ručně sbírají hrozny, které se pěstují převážně v údolí řeky Douro. Zdejší oblast nabízí specifické podmínky, ve kterých si libují tradiční odrůdy určené na výrobu portského. Odrůdy, které téměř nikde jinde na světě nenajdeme.

Mezi přibližně třicítku zde pěstovaných odrůd patří třeba Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Amarela nebo Tinto Cão. Odrůdy se sice mohou pěstovat odděleně, sklizeň i fermentace už ovšem probíhá společně. Do výsledného mixu přispívá každá odrůda svým jedinečným charakterem. Najít tam můžeme vše od intenzivní chuti lesního ovoce přes květinové vůně až po lehce kořeněné tóny.

Hned po sklizni hrozny putují do vinařství, kde jsou po pečlivé kontrole vinaře uloženy do žulových tanků. Poté dochází k rozdrcení hroznů. Tradiční proces výroby zahrnuje šlapání hroznů bosýma nohama. Na mnoha místech už ovšem přicházejí na řadu spíše moderní technologie.

Šlapání přesto tak úplně nevymizelo a při výrobě prémiových portských vín se stále využívá. Ve vinařství Taylor's jsou přesvědčeni, že je to právě tradiční proces drcení hroznů, který dělá z výsledného portského skutečný zážitek. Podobný mechanismus tak využili i při výrobě systému, který dokáže bobule rozmačkat téměř stejně kvalitním způsobem.

2867_large_1560432340

Jakmile je šťáva z vína pečlivě vymačkána a slupky jsou ponořené v tekutině, začíná proces fermentace. Tím dochází k přeměně cukrů na alkohol. Víno se nechává kvasit až do chvíle, kdy se na alkohol přemění přibližně polovina cukrů. Poté už není potřeba držet slupky u dna a mohou na hladině vytvořit jednolitou vrstvu. Víno se následně přelévá do kádě, kam se přidává také brandy, vinná pálenka se 77% obsahem alkoholu. Uvádí se poměr asi 115 litrů brandy na 435 litrů vína. Přidáním brandy dochází ke zničení kvasinek odpovědných za fermentaci. Díky tomu si víno i při vyšším obsahu alkoholu zachovává svou sladkost a výraznější chuť hroznů. Následně vína v sudech či lahvích zrají, dokud nenastane ten správný čas, aby si je milovníci portského z celého světa mohli vychutnat.

Nechte se unést jemnou kombinací vína a brandy

Červené, bílé, nebo raději unikátní aperitiv? Vyberte si z nabídky jedinečných portských vín Taylor's, která v dubových sudech zrají několik let, aby vám nabídla ty nejlepší chutě sluncem zalitého Portugalska.

Chci si vybrat láhev portského

Žádné produkty značky Taylor´s nebyly nalezeny...
×

Splátková kalkulačka ESSOX

100 %