Autor: Tomáš Dytrych
Rozhodli jste se pořídit si gril a začít s grilováním? Výborně! Nejste si, ale jisti správností vašeho výběru? Nevadí! My vám s výběrem pomůžeme! Než se pustíme do konkrétního výběru grilu, je před námi základní otázka – na jaké palivo by měl být = jaký gril budete vybírat? Třeba vám je již hned na začátku některé palivo sympatické...
„Vyberte si podle svého životního stylu!“
Obsah
[banner-1]
Základní dělení zahradních grilů podle použitého paliva je:
V současné době existuje pestrá nabídka grilů, které můžeme podle paliva rozdělit na grily na dřevěné uhlí (plechové a keramické), plynové grily, elektrické grily a peletové grily. Většina dilemat při výběru se soustředí na souboj plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí. Elektrické grily vítězí ve městech, kde je oblíbené grilování na balkóně a na terasách Peletové a keramické grily jsou doménou zahrad u rodinných domů, jelikož jsou těžší a nelze je snadno převážet. S peletovými a keramickými grily ale zažijete atmosféru grilování na žáru ze dřeva.
Gril na dřevěné uhlí nebo zahradní plynový gril?
Podle expertů a řady rozsáhlých testů neexistuje (ve většině případů) rozdíl v chuti grilovaných pokrmů při využití plynového grilu nebo grilu na dřevěné uhlí. Rozžhavené dřevěné uhlí či brikety samy o sobě žádné aroma většinou neprodukují (a tudíž pokrmu nepředávají). Jsou ale dřevěná uhlí většinou z cizokrajných dřevin, které aroma produkují. U některých grilovaných pokrmů poznáte, zda byly připravovány na dřevěném uhlí/briketách nebo ne.
Charakteristické aroma grilovaného pokrmu vzniká vlastní tepelnou úpravou (maillardova reakce) a odpařující se šťávou a tukem – je jedno, zda v přímo rozžhaveném uhlí nebo na kovovém krytu hořáku plynového grilu. Je ale pravda, že např. při barbecue (žebra, pulled pork, brisket), které je odjakživa připravováno na žáru ze dřeva, nebude výsledek z plynového grilu chuťově takový. Výběr grilu se opravdu řídí spíše individuálními preferencemi. Oba nejběžnější druhy grilů mají své výhody i nevýhody.
„Charakteristické aroma grilovaného pokrmu vzniká vlastní tepelnou úpravou a je jedno, zda v přímo rozžhaveném uhlí nebo na kovovém krytu hořáku plynového grilu“ doplňuje odborník na grilování Tomáš Dytrych.
A jak to vidím já?
Já osobně mám tři typy grilů a některé využívám více, jiné méně. Elektrický gril obvykle používám během týdne, když není večer na grilování moc času. Používám ho zejména na grilování burgerů, ryb, steaků z ryb, krevet a obecně malých anebo plochých kusů nejen masa (grilujeme na něm např. sýr halloumi). Gril na dřevěné uhlí si nechávám na víkendy, kdy je času víc. Griluji v něm vlastně úplně všechno. A několikrát do roka používám i svůj smoker na dřevo Smoky Fun na přípravu barbecue (BBQ). Kdybych ale měl po zbytek života používat jen jeden gril, byl by to všestranný gril Weber na dřevěné uhlí.
Chcete, aby Vám gril maximálně vyhovoval? Vyberte si podle svého životního stylu. Než se pustíte do následujícího čtení, zkuste si odpovědět na následující otázky. Uvidíte, že Vás Vaše vlastní odpovědi navedou tím správným směrem.
[banner-2]
Důležité otázky pro výběr grilu
- Kde budete gril používat? (zahrada, balkon, loď, karavan, chata)
- Rádi byste gril zakomponovali do letní zahradní kuchyně nebo ke konkrétnímu zahradnímu nábytku?
- Jak často budete gril používat?
- Budu používat gril při cestování nebo ho budu chtít často převážet?
- Vadí Vám manipulace s popelem a rozžhaveným dřevěným uhlím?
- Máte obavy z používání plynové lahve nebo elektřiny, příp. máte možnost přívodu elektřiny v plánovaném místě grilování?
- Chcete grilovat, ale nemáte na to dost času?
- Je pro Vás důležitější proces vlastního grilování či pouze konečný výsledek?
- Jste pyšní na to, jak dokážete palivo v grilu zapálit a regulovat žár rozžhaveného uhlí?
- Máte rádi atmosféru žhnoucího dřevěného uhlí, jeho praskání a posezení s přáteli kolem grilu?
- Jak moc je pro Vás důležitá pořizovací cena grilu?
- Jak velkou roli hraje rychlost přichystání grilu ke grilování?
Rychlé srovnání jednotlivých variant zahradních grilů
Na dřevěné uhlí | Plynové | Elektrické | Keramické | Peletové | |
Pořizovací cena | Nízká | Vyšší | Střední | Vyšší | Vyšší |
Snadno regulovatelná teplota | Ne | Ano | Ano | Ne | Ano |
Využití v domácnosti | Ne | Ne | "Ano" | Ne | Ne |
Nutno připojit k elektřině | Ne | Ne | Ano | Ne | Ano |
Grilování v přírodě/kempování | Ano | "Ano" | "Ano" | Ne | Ne |
Grilování na balkoně | Ne | Ne | Ano | Ne | Ne |
Rychle připraven ke grilování | Ne | Ano | Ano | Ne | Ano |
Nutno manuálně roztopit | Ano | Ne | Ne | Ano | Ne |
Snadná obsluha | Ne | Ano | Ano | Ne | Ano |
Autentická vůně/atmosféra | Ano | Ne | Ne | Ano | "Ano" |
Náklady na hodinu provozu | "Nízké" | Vyšší | Nízké | Nízké | Vyšší |
Pro koho jsou jednotlivé varianty zahradních grilů určeny?
Pokud bych to měl zobecnit, tak typickým "adeptem" na:
Elektrický gril
Je člověk z městského bytu (griluje na terase nebo balkonu) nebo má chatu/chalupu, ale nechce na ní gril nechávat (převáží ho).
Velmi častým zájemcem o elektrický gril je žena mladšího až středního věku, jež nechce stát při grilování opodál, ale chce být přímo „v akci“, ale bojí se např. obsluhovat plynový gril.
Třeba právě pro ni je tedy určen kvalitní elektrický gril, jenž si lze dnes pořídit v mnoha variantách. Zajímá vás, jak vybrat opravdu dobrý elektrický gril? Přečtěte si další článek o výběru elektrického grilu.
Kotlový gril na dřevěné uhlí
Je většinou muž jakékoli věkové kategorie, který vlastní chatu, chalupu nebo rodinný dům. Je to často technický typ, kutil, milovník přírody, jenž má radost z ovládnutí žáru ohně a těší ho, že dokáže gril regulovat. Grilování je pro něj koníčkem, nevadí mu delší čas přípravy grilu ke grilování, ani případné počáteční neúspěchy a má rád posezení s přáteli kolem grilu se žhnoucími uhlíky.
Dokáže s Vámi nekonečně dlouho diskutovat o grilování a je na své umění patřičně hrdý. Časem se u něj může projevit větší závislost na této činnosti a může si pořídit nový plynový gril na grilování v týdnu, kdy nemá po návratu z práce na přípravu grilu na dřevěné uhlí tolik času, ale nechce si v týdnu odepřít chuť výtečných grilovaných pochoutek. Zajímá vás, jak vybrat opravdu dobrý kotlový gril na dřevěné uhlí? Přečtěte si další článek o výběru grilu na dřevěné uhlí.
Plynový gril
Je většinou muž jakékoli věkové kategorie, který přistupuje ke grilování jako k jedné ze standardních tepelných úprav potravin. Gril používá i v týdnu, kdy se vrací později domů z práce nebo o víkendu, ale platí pro něj, že nemá na grilování tolik času, případně si čas najde, ale vlastní proces grilování je pro něj spíše cestou k cíli - ugrilovanému pokrmu. Zároveň je to člověk, jenž má trochu obavy z nevyzpytatelného žáru dřevěného uhlí nebo ho odrazuje práce s popelem. Přitahuje jej sice kotlový gril na dřevěné uhlí, ale netroufá si na jeho obsluhu. Někteří majitelé plynových grilů, kteří grilování více propadnou, časem pocítí znudění nad snadnou obsluhou (rozuměj "málo zábavy") plynového grilu a zakoupí si ještě gril na dřevěné uhlí, aby mohli naplno zažít pocit z ovládnutí žáru z dřevěného uhlí. Zajímá vás, jak vybrat opravdu dobrý plynový gril? Přečtěte si další článek o výběru plynového grilu.
Keramický gril
Je člověk, který již griloval na dřevěném uhlí a chce si ještě více rozšířit zkušenosti vaření na dřevěném uhlí, např. grilováním pizzy, chleba, apod. nebo člověk, který chce venku mít plnohodnotný "stroj" na vaření. Keramický gril je velmi dobrý pomocník pro pečení při velmi nízkých i velmi vysokých teplotách, takže se v něm dá udit i při teplotách pod 100 st. Celsia, ale i péct pizzu při 350 st. Celsia. V žádném jiném grilu neupečete tak dobrou pizzu, jako právě v keramickém grilu. Keramika má vysokou akumulační schopnost tepla, tudíž při grilování v chladných měsících při otevírání víka nedochází k velkým teplotním výkyvům v grilu a navíc mají keramické grily velmi nízkou spotřebu paliva. Keramický gril je těžší a i když se dá pořídit s pojízdnou konstrukcí, je dobré mu vyčlenit své místo někde pod pergolou. Majitelé keramického grilu, kteří si vyzkouší všechny výhody, které tento typ grilu nabízí si již málokdy pořídí jiný.
Peletový gril
Je člověk s vlastní zahradou, který by si rád připravoval grilované pochoutky na dřevěném uhlí nebo briketách a pocítil tak aroma dobrot připravených na žáru ze dřeva, ale nechce se trápit s grilem na dřevěné uhlí, ale zároveň netouží po plynovém grilu, jehož obsluha je velmi snadná. Právě pro tyto zákazníky je vhodný peletový gril. Peletový gril spojuje největší výhody obou hlavních typů grilů: ovládá se jednoduše pomocí knoflíku (stejně jako plynové grily), kterým si nastavíte požadovanou teplotu pečení a žár vzniká hořením dřevěných jednodruhových pelet z čistého dřeva. V mnoha peletových grilech lze grilovat i přímou metodou.