Video recept: Hovězí trhané maso v keramickém grilu Big Green Egg
Hovězí trhané maso? Proč ne?! Vlastně je podle mne ještě lepší než již u nás hodně rozšířené a oblíbené vepřové trhané maso. Postup přípravy je stále stejný. Potřebujete gril s víkem a nejlépe takový, aby vám umožňoval péct nepřímou metodou při teplotě v rozmezí 110°C - 130°C, max. 150°C. To platí zejména pro plynové grily, protože u některých se může stát, že se dolů na těch 110°C nedostanete. V našem případě jsem zvolil keramický gril od největšího výrobce na světě - Big Green Egg (BGE, vel. Large). Jako kořenící rub (směs koření na barbecue) můžete použít jakoukoli komerční BBQ směs. Ty, které u nás prodáváme, pocházejí z 95% přímo se "srdce BBQ" - amerického Kansas City. Naše nabídka BBQ koření je zřejmě největší v ČR.
Suroviny
3 kg hovězí chuck roll (krk ze střední části nakrájený na 3 stejně velké kusy) |
40 g soli |
4 velké cibule nakrájené na klíny |
1 hrnek hovězího vývaru |
Rub
1/2 lžíce mletého chilli |
1 lžíce sušené cibule |
1 lžíce sušeného granulovaného česneku |
1 lžíce hrubě mletého pepře |
1 lžíce sušené petržele |
Grilovací potřeby
Weber Alu misky velké |
ConvEGGtor pro BGE Large |
Bezdrátová digitální termosonda na měření vnitřní teploty masa |
Keramický gril Big Green Egg Large s pojízdným stojanem |
Podobné recepty
Máme pro vás další chutné recepty |
Vepřové trhané maso |
Takto zakrytou mísu vraťte do grilu a dál pečte nepřímou metodou. Teplotu udržujte na 130°C.
Maso by mělo být dostatečně měkké při dosažení vnitřní teploty 96°C. Pokud se bude zdát i tak ještě tuhé, pokračujte až do doby, kdy se bude dát lehce trhat vidličkou.
Maso pomocí vidličky a rukou natrhejte na vlákna a v případě potřeby dochuťte výpekem z masa, vývaru a cibule.
Trhané hovězí maso můžete podávat třeba s cibulí, sýrem s ušlechtilou plísní, křenem, v bagetě, v bulce anebo třeba v chlebu. Použít můžete i jakoukoli syrovou nebo grilovanou zeleninu a jako dresing např. některou z amerických omáček aioli od Stonewall Kitchen.
[doba-pripravy="několik hodin"]